HANGADÓ
2005. OKTÓBER 

Betegjogi fórum Rétságon

Lakossági tájékoztatót tartott a rétsági városi művelődési központban a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány. A Siklósi Miklós betegjogi képviselő kezdeményezésére megvalósuló rendezvény előadói gárdája minden szemszögből megvilágította a feladatokat, s azok megoldási lehetőségeit. 
     Mezőfi Zoltán polgármester köszöntője után Dr. Márkus Lydia, a rendezvény háziasszonya szólt a betegjogi kérdések megtárgyalásának fontosságáról. Dr. Szabó Géza, a balassagyarmati kórház főigazgatója a szolgáltató kórház szerepét hangsúlyozta, s ígérte, hogy segítséget nyújt abban, hogy a betegjogi képviselet Balassagyarmaton is helyet kapjon működéséhez. Bugarszki Miklós a kórház ápolási igazgatója arról beszélt, hogy a megváltozott betegellátási feltételek közepette a nővérek és középkáderek betegjogi ismereteit is folyamatosan szinten kell tartani. Dr. Pálfi Éva, a közalapítvány szakreferense, az alapítvány munkájáról, Popovics Edit, Nógrád és Heves megyék gyermekjogi képviselője, a gyermekjogok sérelméről tartott tájékoztatót. Dr. Petercsák Zsolt a „nép ügyvédje” kedvezményes, és térítésmentes elérhetőségéről, Dr. Szöőr Anna az Országos Kríziskezelő telefonszolgálatról, a családon belüli erőszakról mondott néhány gondolatot. Dr. Kiss Krisztina az Országos és a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár működéséről adott tájékoztatást. Dr. Póczi Magdolna, a Nógrádgárdonyi Tüdőgyógyintézet igazgató főorvosa kiemelte, hogy sajnálatos módon romlik a megye egészségügyi helyzete. Demeter Judit az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkáját ismertette, majd az Országos Mentőszolgálat Nógrád Megyei Mentőszervezet vezető mentőtisztje, Tamási Gyula szólt emelte ki, hogy javult a kapcsolatuk az orvosi ügyeletekkel és a háziorvosi szolgálatokkal. Az Országos Cigány Önkormányzatot két roma referens is képviselte. Szőrös Vilmos és Dobsonyi Lászlóné hangsúlyozták, hogy mióta működik a betegjogi képviselet, a roma állampolgárok kapcsolata is javult az egészségügyi intézményekkel.
     Dr. Szájbely Ernő, a Rétsági Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgató főorvosa a helyi tapasztalatokkal szólván kiemelte, hogy eddig sem voltak kiemelkedő konfliktusok a betegellátás terén, de a megerősödött betegjogi képviselet még jobban ráirányítja a figyelmet a kérdés fontosságára.
     A rétsági lakossági fórum első volt Magyarországon, mely a betegjogi kérdések köré volt felépítve. Siklósi Miklós terveiben azonban számos hasonló rendezvény szerepel megyeszerte.

V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-