HANGADÓ
2005. OKTÓBER 

Városházi tudósítások

Lapzártáig két ülést is tartott a Városi Önkormányzat képviselő-testülete. Szeptember 14-én soronkívül hívta össze a polgármester a testületet, majd a szeptember végére tervezettet október 6-ra halasztották.

  • Elsőként a gyermekétkeztetés kiegészítő támogatásáról szóló rendelet került módosításra. Havas Vilmosné, a Szociális Bizottság Elnöke az indítványt azzal indokolta, hogy televízióban és a sajtóban több helyütt tévesen közölték, hogy minden gyermekvédelmi támogatásban részesülő alsó tagozatos gyermek ingyenes étkezésben részesül. Ez nem fedi a valóságot! A javaslat alapján újraszabályozásra került a vonatkozó helyi rendelet, ami a korábbinál több méltányosságot épített be.
  • Módosította a testület az elismerések adományozásáról szóló rendeletet, ami lehetővé teszi, 3 főnél nagyobb létszámú csoport is részesülhessen kitüntetésben. 
  • A következőkben a Börzsönyi út végén elhelyezkedő 750-es helyrajzi számú területet minősítették lakótelekké, ami a szükséges ügyintézés után értékesítésre lesz meghirdetve. 
  • A honvédségi terület értékbecslésére kiírt pályázatra az egyik jelentkező ajánlatot tett a terület felmérésére és a teljes hasznosítási tanulmány elkészítésére. A testület indokoltnak tartotta a nagyobb munka elvégzését, de mivel az eredeti pályázatban az nem szerepelt, az újbóli meghirdetés mellett döntött, hogy a többi jelentkező is egyenlő eséllyel újra indulhasson. 
  • A sportöltöző felújításának szükségességéről, és a sportegyesület saját munkája mellé önkormányzati támogatás ütemzett biztosításáról már előző évben döntött a testület, azonban ennek fedezete a költségvetésben nem volt biztosított. Most -szigorú elszámolás mellett -3 millió forintot biztosított a testület a város Lszégyenfoltjának¬ nevezett sportöltöző legszükségesebb felújítási munkáinak elvégzésére.
  • Egy kérelemre a Reménysugár Alapítvány kis összegű támogatásáról is döntött a testület. 
  • Az ülés hetedik napirendi pontjaként a Jászteleki út ideiglenes vízelvezetéséről tárgyalt a testület. A gondot a valamikor kiépített ideiglenes vízelvezető csatornák szakszerűtlen használata miatt bekövetkezett helyzet okozza. Ilymódon nagyobb esőzésekkor az összegyűlt víz akadályozza az épületek megközelítését, és károkat okoz a kertekben és az épületekben. A testület döntött arról, hogy a költségeket fel kell mérni, és annak ismeretében a következő ülésen tudnak dönteni a munkák indításáról. 
  • Egyebekben a Pattermen Józsefné intézkedést kért a Pusztaszántón lévő kereszt megóvása érdekében, mert a buszforgalom megrongálta azt. Girasek Károly kifogásolta, hogy az ülés nem volt megfeleleően nyilvánosan meghirdetve. Az SZMSZ szerint ez akkor is kötelező, ha nem a tervezett időpontban kerül sorra. Kérte továbbá, hogy a vásárolt honvédségi ingatlan mielőbbi birtokba vétele érdekében a polgármester kezdeményezzen egyezetést Tolmács önkormányzatával. Felvetette továbbá a temető bővítés lehetőségének biztosítását a volt Camping üzem területe irányába. 


Rétság Város Önkormányzatának Képviselő-testülete október 6-án ülésezett és a napirendi pontok előtt egy perc néma felállással emlékeztek meg a Nemzeti Gyásznapról. Majd köszöntötték a helyi Tűzoltó Egyesületet megalakulásuk 75. évfordulója alkalmából.
  • A két ülés közötti időszak fontos eseményeiről esett szó, melynek legfontosabb híre az volt, hogy Mocsári Gergely képviselő úr és Mezőfi Zoltán polgármester felkeresték a környező települések iskoláit, hogy informálják a szülőket és a pedagógusokat arról, hogy amennyiben nappali középiskola indulna Rétságon, akkor lenne-e megfelelő mennyiségű jelentkező. A visszajelzéseket október végéig várják. Ez a középiskolai képzés a balassagyarmati Bérczy Károly Középiskola keretében indulna.
  • Holman Ferenc úr, a helyi általános iskola igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a szeptemberi iskolatej program az alsó tagozatban már beindult, a felső tagozatban jelenleg is folyik a felmérés az igényekről. A program szerint változatosabb lesz a kínálat, mert az egyik nap tejet, másnap kakaót, harmadnap pedig sajtot kapnak a diákok. A tájékoztatót a képviselő-testület elfogadta. 
  • A 2005. évi költségvetés módosításáról Majnik László, a Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy az előterjesztés részletes és precíz, de a hivatal nem jeleskedik sikeres pályázatokkal. Szóba került a helyi TV is, amely működik, de jobbára kölcsön eszközökkel. A képviselő-testület elfogadta a költségvetés módosítását. 
  • A 2004/2005. oktatási évről, a 2005/2006. oktatási év indításáról Holman Ferenc iskolaigazgató számolt be a testületnek. A beszámolót megtárgyalta az Egészségügyi, Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság és dr. Szájbely Ernő, a bizottság elnöke elmondta, hogy nagyon sok kérdés merült fel ezzel a témával kapcsolatban. Az iskolában a hangulat jónak ítélhető, a demokratizmus túlzottan biztosított. Külön kiemelték azt, hogy az alsó tagozatban a szülők csinosították ki a tantermeket, ez köszönetre méltó és példaértékű. Jó az iskola szakos pedagógus ellátottsága, kivétel a fizika. Felmerült a nyugdíjasok további foglalkoztatásának, a pedagógusok átcsoportosításának problémája is. Havas Vilmosné szerint nagyon jó volt az igazgatóhelyettes megválasztása. Girasek Károly képviselő úr szerint a beszámoló elegendő, részletes, Holman Ferenc jó igazgatója az iskolának és a tantestületben is csökkent a feszültség. Mocsári Gergely szerint a törvényesség miatt szükséges a Pedagógiai Program módosítása. A beszámolót a képviselő-testület elfogadta.
  • Harmadik napirendi pont volt az egészségügyi szolgáltatások közreműködői szerződésének megtárgyalása. Dr. Szájbely Ernő, az EMOS bizottság elnöke elmondta, hogy szerződés magában foglalja a fizioterápia, gyógytorna, gyógymasszázs és vérvételi hely finanszírozásának biztosítását. A közreműködői szerződés szövegét a képviselő-testület elfogadta. 
  • A településrendezési terv felülvizsgálat előkészítése volt a következő napirendi pont. Mocsári Gergely, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy indokolt a terv felülvizsgálata, mert új igények merültek fel. A határozati javaslatban szereplő, pontokba szedett konkrét tervezetet a képviselő-testület pontonként szavazta meg. Többek között a tömbgarázsok építésének lehetőségét, a városközpont térségében lévő rendezetlen telkek beépíthetőségét, melléképületek telken belüli telepítésének szabályozását, egészségház közterületi kapcsolatának felülvizsgálatát, Jászteleki utca és egyéb foghíjtelek beépíthetőségének szabályozását, kézműipari építményekkel kapcsolatos szabályozásokat, Szőlő utcában további építési telkek kialakítását. 
  • További napirendi pontként a Jászteleki út ideiglenes vízelvezetése volt a téma. Majnik László, a Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság megtárgyalta és szükségesnek tartja a csapadékvíz árok helyreállítását és az előterjesztést elfogadásra javasolja. Mocsári Gergely, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke is elmondta, hogy a problémát fontosnak tartja a bizottság és javasolja az előterjesztés elfogadását. Dr. Katona Ernő alpolgármester elmondta, hogy az ottani lakosok is érzik ennek a fontosságát. A képviselő-testület a határozati javaslatot elfogadta.
  • Hetedik napirendi pont volt a központi orvosi ügyelet gépkocsi beszerzési pályázata, melynek kapcsán elhangzott, hogy fontos a gépkocsi cseréje és amennyiben sikeres lesz a pályázat, akkor csak az önerő befizetése lesz szükséges. 
  • A tájékoztatóban a kiemelt feladatok állásáról a laktanya problematikája volt a legfontosabb. Többen kifejtették, hogy megfelelő koncepció és nélkül lehetetlen előbbre lépni, különösen úgy, hogy érdemi előterjesztés még egyszer sem került a testület elé. A téma kapcsán is felmerült a hasznosíthatósági tanulmány szükségessége, de ennek megrendeléséről ezen ülésen nem született döntés. 
  • Girasek Károly két határozati javaslatot terjesztett a testület elé. A képviselő azt kérte, hogy a képviselő-testület bízza meg a polgármestert, hogy novemberre dolgozza ki a középiskola működtetésének paramétereit két variációban. Úgy is hogy a Bérczy Károly Középiskola kihelyezett tagozataként működne, és készüljön számítás arra a változat is, ha a helyi iskola továbbfejlesztésével valósulna meg a középfokú oktatás. Elmondása szerint erre azért van minél előbb szükség, mert a testület még nem döntött - nem dönthetett - az intézmény indításáról, amit csak a pontos adatok birtokában tart elképzelhetőnek. A testület a képviselő indítványát nem fogadta el.
  • Girasek Károly másik javaslata az volt, hogy a folyamatban lévő megállapodásokról a polgármester minden hónapban adjon tájékoztatót. Ezt a javaslatot a képviselő-testület elfogadta.
  • Az egyebekben szó volt a lakosok panaszairól, úgymint a reggel Vácra induló autóbuszok zsúfoltságáról és emiatt rétsági diákokat leszállítottak a buszról a tolmácsi elágazónál azzal a címszóval, hogy különben nem férnek fel a tolmácsi gyerekek. Mezőfi Zoltán polgármester elmondta, hogy új járatok és több férőhelyes buszok beállítására kerül sor. Girasek Károly az utak állapotát tartja nagyon aggasztónak, főleg a 2-es főútét, mivel az út széle felgyűrődött, így mélyedések keletkeztek és az út szélén felgyülemlik az esővíz. A Nagyparkoló bejárata és a Polgármesteri Hivatal mellett lévő utca bejáratának burkolata megsüllyedt, javításra szorul. Jávorka János képviselő úr javaslatot tett arra, hogy az idei Mindenki Karácsonyát a tavalyihoz hasonlóan kellene megrendezni.
  • A testületi ülés zárt üléssel folytatódott, melyen a testület tagjai elfogadták a Város Szolgálatáért és az Év Tanulója elismerések ezévi díjazottjait. A határozat nyilvános kihirdetésére az október 23-i ünnepségen kerül sor.
Varga Nándorné
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-