HANGADÓ
2005. SZEPTEMBER ..

Ismét Rétságon vonult át a Szent Korona

Ipolybalog, ez a 850 lelket számláló felvidéki kisközség temploma új látnivalóval büszkélkedhet. György Ferencnek, a helyi plébánosnak az ötlete alapján, a Balogh Gábor polgármester vezette községi hivatal, az egyházközség és Ipolybalog népe közös döntése értelmében az adakozásból, a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság Kormányának anyagi támogatásával készített Szentkorona hiteles másolata állandó jelleggel elfoglalta helyét az ipolybalogi templomban. Azon a helyen, ahol 701 évvel ezelőtt egyszer már megpihent.
     Az Árpád-ház kihalása után ugyanis több uralkodó is pályázott a magyar trónra. Egyike volt ezen fejedelmeknek Vencel, a cseh származású király, aki - miután a Szentkoronával is megkoronáztatott- , a mintegy kétezer főt számláló seregével Prágába menekült, és magával vitte a koronázó ékszereket is. Az első éjszaka Vác környékén érte, majd onnan Rétságon és Horpácson át keletre tartva a második éjszakát, 1304. augusztus 14-én, Ipolybalogon töltötte. A király a helyi földesúrnál szállt meg, a koronát pedig a katonaság a templomban őrizte. 
     A község magyarsága sohasem nem felejtette el a szent ereklye vendégségét, olyannyira, hogy 160 évvel később Mátyás király rendeletét megfogadva a templom tornyára felkerült a Szentkorona másolata, hol ma is látható. A templomban azt a falfülkét, amely egykoron a Szent Koronát rejtette, népünk szenthelyként tisztelte, a környék népe, mint zarándokhelyet tartotta nyilván. Az országot feldaraboló trianoni döntés értelmében azonban befalaztatták s csak 2003-ban feltárták fel újból az ipolybalogiak.
     Hét évszázad után az ereklyetartó ismét őrzi a koronát. A hiteles másolatot Pásztor Béla, a testvérváros Veresegyház polgármestere adta át Balogh Gábornak. A szabadtéri szentmisére – melyet Paskai László bíboros celebrált - ezrek érkeztek határon innenről és túlról. Az ünnepi köszöntők közt Csáky Pál, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese mondott szólt nagy hatású beszédében a jelenlévőkhöz.
     A Szent Korona mindig is az összefogás, az összetartozás szellemiségét sugározta. A történelem Ipolybalogra bízta, hogy további évszázadokra hitet adjon a határon innen és –túl élő magyarságnak egyaránt.

Végh József
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-