HANGADÓ
2005. SZEPTEMBER ..

Városházi tudósítások
Városunk képviselő-testületének augusztus havi ülésén elsőként a rendőrkapitányság munkájáról, a közbiztonság helyzetéről hallgatott meg egy beszámolót a testület. Ez alkalommal jelent meg, s mutatkozott be a képviselőknek Dr. Ármós Sándor rendőr ezredes, Nógrád megye rendőrfőkapitánya is. 
  • A képviselők a Gubo Zoltán rendőr őrnagy, megbízott rétsági kapitányságvezető beszámolóját tartalmasnak, minden részletre kiterjedőnek, jól áttekinthetőnek, s példaszerűen precíznek minősítették. Javaslat született arra nézve is, hogy az elmúlt időszakról szóló beszámolót az érdeklődők olvashassák a város honlapján is.
  • A 2005. évi költségvetés féléves teljesítéséről szóló előterjesztést értékelte a jelen lévő Farkas Sándorné könyvvizsgáló is. Hozzászólásában elmondta, hogy az anyagot a törvényi előírásoknak megfelelőnek, az önkormányzati előírásokkal összhangban állónak találta. A képviselő-testület reális képet kapott vele a pénzügyi helyzetről. Összességében a bevételek teljesítését időarányosnak könyvelhetjük el, s a fennálló pénzügyi nehézségek ellenére elért stabilitás a takarékos gazdálkodásnak volt köszönhető.
  • A művelődési bizottság kezdeményezése alapján a testület napirendre tűzte a közalkalmazottak és köztisztviselők anyagi elismeréséről szóló rendelet felülvizsgálatát. Ennek alapján a „Város szolgálatáért” kitüntető díjjal adott anyagi elismerést nettó ötvenezerről, hatvanra emelte.
  • Az önkormányzati feladatot jelentő orvosi ügyeletet megállapodás alapján a balassagyarmati kórház látja el. A rendelkezésre álló lehetőségek rendkívül alacsony szintű díjazást tesznek lehetővé az ügyeletet ellátó orvosok részére. A megoldás érdekében szükséges lenne, hogy a lakosonkénti korábbi húsz forint hozzájárulást harmincra emeljék. Rétság városa megszavazta az emelést, de ez csak akkor válik érvényessé, ha minden érintett önkormányzat hasonlóképp dönt.
  • Támogatási kérelmeket tárgyalva az önkormányzat az általános iskolai úszásoktatáshoz 20.000 Ft-al járult hozzá, hozzátéve, hogy a következő költségvetési esztendőben szerepeljen ez a fontos cél az intézmény költségvetésében. A pusztaszántói lovasversenyre 30.000 Ft-os támogatást szavaztak meg, azzal, hogy az elkövetkezendő években minden évben szándékozik egy kupát vásárolni, amely a város díja lesz a rangos eseményen. A rétsági Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetséggel közösen ismét megrendezi szeptember elején a már hagyományosnak mondható térségi tűzoltó versenyt. Miután a rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület ez évben ünnepli fennállásának 75. éves évfordulóját, az önkormányzat – helyt adva az egyesület kérésének – 51.000 Ft-al hozzájárult az elismerésként átadandó jelképes tárgyjutalmak vásárlásához.
  • Az Oktatási Minisztérium a 2005/2006. évre is kiírta a Bursa Hungarica öszötndíját. A képviselő testület ez évben is egyhangú szavazással csatlakozott a kezdeményezéshez. A hátrányos szociális helyzetű felsőfokon tanuló fiatalok támogatását célozza meg a program.
  • A volt laktanya értékbecslési ajánlata tekintetében új pályázat kiírását határozta el a testület. A fő hangsúly arra került, hogy az ajánlatoknak tartalmazniuk kell az állapotfelmérést és a hasznosítási javaslatot is. Az újabb kikötést az új helyzet indokolta, miszerint a laktanyáról lekerült az elidegenítési tilalom, s nem szeretnénk olyan hibába esni, mely által egy részterület eladása akadály lenne az újabb értékesítésnek, hasznosításnak.
  • A testület megtárgyalta az iskolatej akció folytatására vonatkozó javaslatot, s egyhangú szavazással támogatta, hogy az alsó tagozatos gyermekek hetente háromszor kapjanak az iskolában tejet tízóraira.
  • A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából ez elmúlt év végén, az idei év elején vizsgálat történt Rétság város közművelődési feladatellátására vonatkozóan. Az ellenőrzés tapasztalatait a szakértő egy 53 oldalas jegyzőkönyvben rögzítette. A képviselő-testület a jelentést megtárgyalta, s elfogadta. Kihangsúlyozásra került, hogy az anyag legfőbb érdeme, hogy kívülálló szakemberként fogalmazza meg a városra jellemző kulturális folyamatokat, s ajánl a továbblépés érdekében megfogadandó lépéseket. A szakértői véleményt teljes terjedelmében tervezzük a város honlapján közzé tenni.
  • Dudás Zoltán és Tolnai József, az ismert rétsági autófényező műhely tulajdonosai kérelmet nyújtottak be az önkormányzathoz a tevékenységük folytatásához szükséges önkormányzati határozat érdekében. Tekintettel arra, hogy épp folyamatban van a rendezési terv módosításához kapcsolódó kérések felülvizsgálata, a testület a kérésnek helyt adott.
  • Az elmúlt testületi ülések alkalmával már napirenden szerepelt a tervezett tanuszoda megvalósulása érdekében benyújtandó pályázat kérdése. A testület akkor a pályázat támogatása mellett foglalt állást. A kérdés ismét szerepelt a megtárgyalandó kérdések sorában, ám ennek megnyitása előtt Mezőfi Zoltán indítványára – miszerint a teljesíthetetlenné vált feltételek miatt vissza kell vonnunk a pályázatunkat – levette a napirendről.
  • Az előzetes tervezetben nem szerepelt a Madách utcai csatorna nyomvonal süllyedésének tárgyalása. Miután az életveszélyessé vált helyzet megoldása nem tűr halasztást, a helyreállítást a testület megszavazta.
V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-