HANGADÓ
2005. JÚLIUS ..

Városházi tudósítások

Rétság Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 30-án ülésezett és a napirendi pontok előtt szokás szerint áttekintették a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló, a polgármester által előterjesztett anyagot, majd a két ülés közötti időszak fontosabb eseményeiről a beszámolót.
A legfontosabbak között szerepelt a Nagyparkoló kocsiállásainak a felfestése és a balassagyarmati Bérczy Károly Középiskola kihelyezett nappali tagozatos közgazdasági és informatikai középiskolai képzés beindításának lehetősége Rétságon. Mocsári Gergely szerint meg kell teremteni a középiskola hátterét és biztosítani kell, hogy Balassagyarmat és Vác mellett versenyképes legyen a rétsági középiskola is. Felmerült az a kérdés a lakosság részéről, hogy a Nagyparkoló felfestése után fizetős lesz-e a parkolás, amely kérdésre egyértelmű a válasz, hogy továbbra is ingyenes az autók megállása. A városunk területén már kihelyezésre kerültek azok a konténerek, amelyek biztosítják a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének lehetőségét.

  • A 2005. évi költségvetés módosításáról a javaslat elfogadása előtt szóba került az, hogy át kéne tekinteni a költségvetést és a szükséges beruházásokat, amelyeket a tavalyi év folyamán beterveztek, el lehetne kezdeni. Kapecska Ferencné jegyző szerint a kötelező feladatok ellátásához is hitelt kell felvennie az önkormányzatnak. A rendelettervezet elfogadásra került.
  • A Nógrád Megye Rendőr-főkapitányának megkeresésére a képviselő-testület tudomásul vette Gubo Zoltán rendőr őrnagy Rétsági Rendőrkapitányság vezetőjének való kinevezését. Elhangzott, hogy az új rendőrkapitány a tettek embere és kötődése is van a településünkhöz, mivel Rétságon teljesített sorkatonai szolgálatot.
  • A volt honvédségi ingatlanok lakásépítésre kijelölt részeinek ingatlanbecslése megtörtént. A testület döntése szerint a megjelölt értéken, pályázat alapján kell értékesíteni az ingatlanokat. A tender megjelentetését a Hangadóban, a honlapon, és központi lapokban is közzé kell tenni.
  • A tartós használatra ingyenesen juttatott lakótelkekre négyen adták be kérelmüket, hogy szeretnék azt megvásárolni. A képviselő-testület hozzájárult, hogy 200 Ft/m2 áron az érintettek ehhez hozzájuthassanak.
  • Önkormányzati tulajdonú bérlakások megvásárlására három bérlő nyújtott be kérelmet. A kijelölt lakások értékesítéséről döntött a testület, de eladására a bérlőkijelölési joggal rendelkező Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság hozzájárulásával kerülhet sor.
  • Hatodik napirendi pontként a településrendezési terv felülvizsgálatának előkészítéséről esett szó. A képviselő-testület egyetértett azzal, hogy a benyújtott javaslatok figyelembe vételével a REGIONÁL Kft-től megvalósíthatóságról és a várható tervezési munkálatok költségeiről ajánlatot kell kérni.
  • A Műszaki csoport tevékenységéről a  beszámolót Miklián Attila csoportvezető állította össze. Sok kérdés merült fel a csoport tevékenységével kapcsolatban, de mint ahogy Mocsári Gergely is elmondta, a csoport munkája nem látványos, de óriási szükség van rájuk, mivel toldozni-foltozni kell az intézményeknél és naprakészen ők ezt meg is teszik. Felmerült, hogy vállalkozásban is lehetne ezt a tevékenységet végezni, de az valóban sokkal többe kerülne az önkormányzatnak.
  • Művészeti alapiskola beindítására nincs mód, de a néptánc tagozatként való beindításának lehetőségét a képviselő-testület támogatja. A kölcsönös együttműködés keretében, az iskolával tartós bérleti szerződés megkötéséhez hozzájárult a képviselő-testület. ĺgy a Lajtorja néptánc együttes továbbra is része lesz a város művészeti oktatásának és színesítheti Rétság városban az ünnepeken a programot.
  • Támogatási kérelem érkezett a Nógrád Megyei Labdarúgó Szövetségtől, megyei utánpótlás labdarúgás rendezvényének támogatására. Olyan döntés született, hogy a nyári programok és rendezvények támogatására tervezett előirányzat terhére a régiós programok utazási költségeihez elszámolási kötelezettséggel 25 000 Ft-os támogatást biztosít Rétság városa.
  • 2005. június 3-án kilenc település polgármesterei kezdeményezték az EU Leader Program keretében a Nyugat-Nógrád Leader+kistérségi akciócsoport létrehozását. Az akciócsoport megalakulása után közös program szerint a meghatározott szempontoknak megfelelően több területen is közösen együttműködhetnek ezek a települések, úgymint: vidéki életkörülmények javítása, természeti- és kulturális értékek hasznosítása, helyi termékek értékének növelése, a vidéki termékek és szolgáltatások veresenyképességének fokozása. Minden településnek három főt lehet delegálnia, 1 fő polgármestert, 1 fő civil szervezet képviselőjét és 1 fő helyi vállalkozót. A képviselő-testület úgy döntött, hogy a polgármesteren kívül a másik két személy nevét később határozza meg.
  • A tájékoztatót a kiemelt feladatok állásáról Mezőfi Zoltán polgármester tette meg, amelyet a képviselő-testület elfogadott. A laktanya területére Dobos Ibolya vállalkozót, egy budapesti befektetői csoport képviselőjét kalauzolta el,  melyről  az anyagot az illetékes ad-hoc bizottságnak el is küldött. A befektető díjmentesen opciós jogot szeretne szerezni a laktanya teljes területére, amelyet 2006-tól 50 évre kizárólagos joggal bérbevenne. Ingyen, illetve nyugdíjasoknak juttatott uszodabérletekkel, rendezvényi belépőkkel egyéb lakossági szolgáltatásokkal ellentételezné a bérletet. Dr. Katona Ernő és Girasek Károly képviselők szerint is minden pályázóval tárgyalni kell, és a laktanya értékbecslésének elkészülte után, az érték ismeretében kell kiajánlani.
  • Az egyebekben több olyan dolog is elhangzott, ami közérdekű volt. A KRESZ park ügyében emelte fel a szavát Girasek Károly és intézkedést kért a park ügyében, valamint az illegális szemétlerakók ügyében és a parlagfű irtásában kérte mindenki segítségét. Jávorka János rákérdezett a CBA üzletlánc letelepedési ügyére, a polgármester úr tájékoztatta az ott jelenlévőket és az RTV nézőit, hogy kizárólag csak a többi beruházása miatt csúszik a CBA letelepedése Rétságon.
Varga Nándorné
A képviselő testület következő ülésére augusztusban kerül sor. Részletes napirendjét az augusztusi lapszámban közöljük
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-