HANGADÓ
2004. SZEPTEMBER

Egy rétsági festőművész: Adorján Attila

Mikor néhány évvel ezelőtt írtunk róla, még az indulás terhét viselte. Az utóbbi években azonban – s ez örömmel és büszkeséggel tölthet el mindannyiunkat, kiknek számít egy kicsit is a város jó hírneve – egyre többet hallunk sikereiről. 
     Számos rangos kiállítást tudhat immár maga mögött, a közeljövőben is több nagyméretű alkotását avatják fel. Ezek sorában szeptember 19-én avatják fel Érsekvadkerten a stációkép-sorozatát, a hónap végén Balassagyarmaton a Szent Imre Gimnáziumban egy absztrakt pannóját, s elkészült a Balassi Bálint Gimnáziumba szánt Balassi pannó is. A váci nyár kulturális kínálatának egyik jelentős pontja volt Adorján Attila kiállítása a Hincz Galériában. A tárlatot megnyitó Matits Ferenc művészettörténész szavaiból idézünk néhány gondolatot: 
     „A harmincas éveiben járó, rétsági származású művész a fővárosi művészeti életben évek óta jelen van, hiszen évekig vezette az elmúlt év végén megszűnt Pfister Galériát. Eddigi munkásságának áttekintésére nyílt lehetősége annak, aki láthatta a tavalyi év végén azt a kollekcióját, amelyet a Falk Miksa utcai Műterem Galériában mutatott be. Váci kamarakiállítására ezennel 10 vásznát hozta el, amelyek legfrissebb munkásságának termései. A művész a reális alapokon nyugvó munkássága az Amerikában indult fotórealista törekvésekkel mutat rokonságot. A művész környezetének egy kiragadott cikkelyét olyan módon ábrázolja, hogy az így leképzett valóság, a vásznon az eredetinél szinte tökéletesebb formát ölt. Adorján Attila úgy helyezi atmoszférába a személyeket és tárgyakat, hogy szinte azok körébe érezzük magunkat. És mivel az általa ábrázolt környezeten fennkölt ünnepélyesség uralkodik, magunk is átlényegülünk. Talán ez a legfőbb értéke Adorján Attila művészetének, hogy teret enged belső vágyaink álomszerű megvalósulásának. Hiszen az eltalált perspektivikák, az áradó dinamizmus, a rendezettség és légies tisztaság, mind egy jobb világ rekvizitumai, amelyre valamennyien vágyunk, vágyakozunk. Adorján Attila nem csupán egy tárgy, mondjuk legyen az egy piros táska, vagy egy kanapé térbehelyezését oldja meg művészi igényességgel, hanem mint további festményeit szemlélve kiviláglik, ő első sorban az emberről beszél. Alakjai jobbára egészséges fiatalok, még a bárban lévők is elegánsak és nyílt tekintetűek. Úgy érzem, Adorján Attila jól sáfárkodik a reá bízott tálentummal és valamennyiünk tudati, lelki gazdagodására hasznosítja tehetségét.”

     Az elmúlt év során újabb vállalkozásba fogott Adorján Attila, s mint mondja, örömére szolgál, hogy ezúttal Rétságra készíthet egy jelentős alkotást. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával egy újabb nagy méretű alkotást készít. A Parnasszus lépcsői című festménye a városháza dísztermébe kerül majd. Mindezidáig csak a festmény vázlatát láthattuk, most azonban már elérkezett a kivitelezés szakasza. Az önkormányzat által a laktanya területén biztosított alkalmi műteremben (a kép nagy mérete miatt nem készülhet bárhol) már sorakoznak a múzsák a vásznon.
     Egy művész pályafutását szokás legrangosabb kiállításainak, alkotásainak, díjainak felsorolásával méltatni. Mi is ezt tesszük, hozzátéve, hogy reméljük, hogy hamarosan gratulálhatunk neki önálló rétsági kiállítása alkalmából is.

V.J.
Kiállításai:
1986 BBG. galéria
1991 Collégium Hungaricum, Bécs 
1992 Szerbtemplom, Balassagyarmat
1993 Szécsényi Őszi Tárlat
1994 Tabán mozi galériája
1994 Hotel Aquincum, Budapest
1994 Egri Városi Galéria
1996 Horváth Endre Galéria, Balassagyarmat
1996 Szegedi Táblafestészeti Biennálé
1997 Szegedi Nyári Tárlat
1999 Salgótarjáni Tavaszi Tárlat
2000 Pasztell Biennálé, Esztergom
2000 Pfister Galéria, Budapest
2000-2001 Gerbaud, Milleniumi Adventi Kalendárium 
2002 Miskolci Nemzeti Színház
2002 Pasztell Biennálé, Esztergom
2002 Szegedi Nyári Tárlat
2003 Salgótarjáni Tavaszi Tárlat
2003 Szécsényi Őszi Tárlat
2003 Mű-Terem Galéria, Budapest
Díjak:
Képzőművészeti Egyetem "Mező" pályázatának díja
Széchenyi őszi Tárlat díja
Budapest Bank naptárpályázatának díja
Ezüst Gerely díj
Nemzeti Ku1turális Alap alkotói díja
 
Köztéri alkotások:
1999 100 négyzetméter freskó a Balassagyarmati Szakiskola aulájában
2000 Szent Erzsébet freskó az érsekvadkerti Katolikus Általános Iskola dísztermébe
2001 Szent Imre fogadalomtétele c. freskó a balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium aulájába .
2003 Stációképek az érsekvadkerti templomba
2003-2004 Készülőben: Parnasszus lépcsői, 6 négyzetméteres pannó a rétsági Polgármesteri Hivatal dísztermébe.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-