HANGADÓ
2004. SZEPTEMBER

A „Szoptatás Világnapjának” megünneplése városunkban

Augusztus elseje a szoptatás világnapja, augusztus első hete a szoptatás világhete. Városunkban már harmadik alkalommal ünnepeltük meg ezt a napot. Az Anyatej Világhete minden évben megfogalmaz egy fontos gondolatot a szoptatás támogatása érdekében, ebben az évben: 
     „A kizárólagos szoptatás: az Arany Standard biztonságos, megbízható, fenntartható.”  
     Az Arany Standard szimbóluma az Arany Masni. A masni egyikoldala az anyát, másik oldala a gyermeket jeleníti meg. A csomó szimbolizálja az apát, a családot és a társadalmat. A masni egyik vége a 6 hónapos kor utáni megfelelő időben történő kiegészítő táplálást szimbolizálja, a másik vége a családtervezési módszerek alkalmazását a szülések között.
     A kizárólagos szoptatás biztonságos, megbízható és fenntartható csecsemőtáplálási mód az első 6 hónapban, de a szoptatás 6 hónap után is fontos, hogy folytatódjon megfelelő táplálék-kiegészítéssel a gyermek 2 éves koráig vagy tovább. 
     Az ez évi Szoptatási Világhét célja, hogy segítsen mindenkit a kizárólagos szoptatást jobban megérteni, hinni előnyeiben, továbbá megtalálni azokat a módszereket, melyek támogatják bátorítják az anyákat, hogy így tegyenek. 
     A Johann Béla Népegészségügyi program célfeladatul tűzte ki, hogy az évtized végére, 2010-ig 15 % ponttal növekedjék a 6 hónapos korig tartó kizárólagosan szoptatott csecsemők aránya. Felhívja a figyelmünket arra, hogy milyen fontos az egészséges évkezdet. Örömmel mondhatom el, hogy városunkban növekedett a szoptatott csecsemők aránya. 2002-ben 0-3 év között kizárólagosan szoptatott 64 %, 2003-ban 73% . 2002-ben 4-5 év között kizárólagosan szoptatott 50 %, 2003-ban 59%. Ha összehasonlítjuk a város értékeit a vonzáskörzet értékeivel mintegy 10 %-kal jobbak az eredményeink. Remélem ez a rendezvényünk is hozzájárult ahhoz, hogy az elkövetkezendő évben míg tovább emelkedik az egészséges, boldog, szoptatott csecsemők aránya. 
     Ünnepségünkre szép számmal jöttek el a szoptatós édesanyák, várandós édesanyák, meghívtuk azokat is akiknek nem volt sikeres a szoptatásuk, mert úgy gondoljuk, hogy a jó példák láttán nagyobb lelkesedéssel, problémáikat leküzdve, következő gyermekük születésekor nekik is sikerül ezt a szép feladatot teljesíteni. 
     Megemlékezésünket színessé tette az óvodások és iskolások műsora. 
     Mezőfi Zoltán polgármester úr is résztvett ünnepségünkön, köszöntötte az édesanyákat, és virágot adott át. Értékes ajándékokat sorsoltunk ki. Vendégül láttuk az anyukákat, gyermekeiket, majd mindenki gyümölcs csomagot kapott.
Szeretnék köszönetet mondani minden segítőnknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ünnepségünket színvonalasabbá tegyük. 
     Köszönetet mondok támogatóinknak, akik segítették rendezvényünket: ABC Rétság; Anya és Gyermekvédelem, Rétság; Fazekas Pékség, Rétság; Gálker, Rétság; Havas Vilmosné, Rétság; HUA-BEEI 97 Kft Kínai Bolt, Rétság; Hugyecz József, Bánk; Haldiszkont Sztruhár István, Rétság; Megyeri Villamossági Bolt , Rétság; Misi és Erika 100 Ft-os Bolt, Rétság; Nyomtatványbolt, Rétság; Rompos Csaba, Rétság; Torma Andrásné ABC, Bánk; Mini ABC, Turányi Andrásné, Bánk; Virágbolt, Fülöp Elemérné, Rétság; Virágbolt Szabó Miklós, Rétság; Vöröskereszt Nógrád megyei Szervezete, Salgótarján; Zöldségbolt, Székely Zsolt, Rétság; Zsaklin Butik, Rétság.

Paulovics Andrásné     eü. védőnő
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-