HANGADÓ
2004. SZEPTEMBER

Városházi tudósítások
Augusztus havi rendes ülésén a rétsági képviselő-testület első két napirendi pontja során az általános iskola pedagógiai programját, illetőleg óvoda nevelési programját tárgyalta meg.
  • Mindkét programot az ülést megelőzően a legapróbb részletekig megtárgyaltak a már az önkormányzat művelődéssel foglalkozó bizottságában. Az ott elhangzottakat a testületi ülés során foglalta össze <MI>Dr. <%-2>Szájbely Ernő<D>, a bizottság elnöke. Szólt azokról a javaslatokról is, mely a további előbbrelépést célozzák meg. <%0>Mint megfogalmazódott, az intézmény és a testület szándéka is megegyezik annak a törekvésnek mentén, hogy a térség legfelkészültebb, legvonzóbb iskolájává váljon a rétsági.
  • A további két napirendi pont során is az említett intézményekről esett szó. Törvényi előírás szabályozza, hogy mindkét helyen el kellett készíteni a minőségirányítási programot. A dokumentumokat áttanulmányozva, úgy fogalmaztak a képviselők, hogy annak készítői igen alapos, minden részletre kiterjedő munkát végeztek.
  • A 2003. évi költségvetési beszámoló könyvvizsgálói jelentése tárgyalásán a pénzügyi bizottság elnökének összefoglalója szerint néhány tisztázó kérdés után a vitában az alábbi fontosabb észrevételek jelentek meg: a beszámolók alapvetően a jogszabályokat betartva, precízen, pontosan, alaposan készülnek el; a gazdálkodás jól kézben tartott; a pénzügyi munka jó színvonalú; az ebben dolgozók dicséretesen végzik munkájukat. Ugyanakkor évről évre növekednek az adminisztrációs terhek, változnak a szabályozások, amelyek egyre bonyolultabbak, nemhogy egyszerűbbek lennének; nehezíti a pontos munkát, hogy nincsenek országosan egységes szakmai iránymutatások.
  • A 2004. évi költségvetés féléves teljesítése értékelésénél kiemelésre került, hogy az önkormányzat gazdálkodásának pénzügyi egyensúlya az első félév során biztosítva volt. A vitában elhangzott, hogy a tények megnyugtatók. Sok eredményes pályázaton vettek részt az intézmények, kiemelendő a művelődési ház; az ÖNHIKI pályázatra is többet kaptunk mint vártuk, 51 millió forint fölött; a pályázati lehetőségeket még inkább ki kell használni, ez ma már egy lényeges finanszírozási lehetősége az önkormányzatoknak és intézményeinek; pl. konkrétan egy lehetőség lenne pályázni a mozgáskorlátozottak közlekedési lehetőségeinek kialakítására az intézményeknél. Többen hangsúlyozták, hogy az adatok alapján a város gazdálkodása stabil, a működéshez szükséges források biztosítottak, ellentétben azzal a településen néhányak által terjesztett véleménnyel, hogy Rétság eladósodott.
  • Ifj. Megyeri István rétsági vállalkozó a Piactéren lévő villanyszerelési üzletének bővítése érdekében terület-vásárlási kérelmet nyújtott be. A testület határozatában támogatta a kérelmet, annak eladási áraként 3000 Ft-ot állapítva meg négyzetméterenként, s kikötve a 2006. december 31-ig való beépítési kötelezettséget. Az indoklásban elhangzott, hogy a nevezett vállalkozó olyan tevékenységet folytat, amelynek színvonala közmegelégedésre szolgál.
  • Az Oktatási Minisztérium pályázatához csatlakozva ez év során is meghirdeti a felsőoktatási tanulmányok folytatók részére a Bursa Hungarica ösztöndíj-pályázatot, melynek szövegét közöljük.
  • Napirenden szerepelt a Duna-Ipoly Interrégiós Önkormányzati területfejlesztési Program Társuláshoz való csatlakozás kérdése, melynek során döntés nem született, mert sem a támogatása, sem az elvetése nem nyert többséget a szavazás során. A bizonytalanság legfőbb okaként a nem elegendő információ fogalmazódott meg.
  • A Szlovák Kisebbségi Önkormányzat az általa szervezett nemzetiségi nap programjához kérte az anyagi támogatást, míg a Rétsági Judo Klub a VI. Rétság Város Kupa nemzetközi versenyéhez kért segítséget. Az előbbi 40, az utóbbi 50 ezer forintos támogatásban részesült.
  • <%-2>Az ülésen megtárgyalásra került az az előterjesztés, mely az Európa 2000 Alapítvány által kezdeményezett pályázat konzorciumi együttműködés kereti közt való benyújtását célozta meg. <%-3>Mint elhangzott, több olyan aggály is felmerült a jelzett témában, mi szerint az együttműködési szerződés több pontja nem tisztázódott, s megvalósulása is olyan terheket róna az önkormányzatra, melyeket nem tud <%-2>a későbbiekben teljesíteni. Az aggályokat <%0>a legutóbbi testületi ülés óta benyújtott új szerződés-tervezet sem tisztázta, éppen ezért nem javasolták támogatását.
  • A következő pont során a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatokkal március elején megkötött megbízási szerződések módosítására került sor. Az eredeti változat azt tartalmazza, hogy a szakdolgozók és kisegítők közalkalmazottak maradnak, s a vállalkozó orvosok a béreiket az önkormányzatnak megtérítik. A számlázás azonban csak 25% Áfa felszámolásával történhet, míg az orvosok ennek visszaigénylésére nem jogosultak. A megoldást az jelenhette, ha a módosított szerződésben vállalják, hogy dolgozóikat tovább alkalmazzák jelenlegi munkakörük és munkaidejük változatlanul hagyása mellett, ők pedig a továbbiakban nem közalkalmazottként dolgoznak.
  • Ismét napirendre került az iskolatej kérdése. A szállításra vonatkozóan három ajánlat is érkezett, pénzügyi szempontból hasonló pozíciókkal. A heti háromszori szállítás vonatkozásában teendő tárgyalással a testület megbízta Kapecska Ferencnét, az önkormányzat jegyzőjét.
  • Az önkormányzat elfogadta a művelődési központ előterjesztését, melyben a Touinform iroda elhelyezéséről volt szó. Ennek feltételéül azonban kikötötte, hogy készüljön egy minden részletre kiterjedő bérleti szerződés.
  • Mint arról már korábban is hírt adtunk, a testület nyolc képviselője úgy döntött, hogy saját tiszteletdíjuk egy részéről való lemondás alapján egy képviselői keretet hoznak létre az általuk meghatározott célok támogatása érdekében. A testület tudomásul vette, s elfogadta, hogy a képviselői csoport 40 ezer forinttal támogatta az óvodai gyermeknapot, 11.100 forintot adott a Városi Sportegyesület bajnoki serlegére, 100 ezer forinttal támogatta Rétság város turisztikai kiadványának megjelenését, s 50 ezer forintot nyújtott a Roma Nap támogatására.
  • A kiemelt feladatokról szóló tájékoztató szerint a szennyvízhálózat csatorna fektetési munkái elkészültek. Jelenleg helyreállítási munkák folynak, melyek a következők: útpadkák javítása, süllyedések javítás tereprendezések készítés, házi átemelő rendszerek telepítése, és a még elmaradt út javítások befejezése. Az új szennyvízhálózatra minden ingatlan tulajdonos rácsatlakozhat, kivételt képez a házi átemelő rendszerrel működő ingatlan tulajdonosok, akik csak az átemelő beüzemelése után köthetnek rá az átemelő tartályra. A Körtefa úti ingatlan tulajdonosok és a Rákóczi út sport pálya feletti részén még folyik a csatorna vizsgálata ez a 2 szakasz csak sikeres nyomáspróba után használható.<R>A rekonstrukciós munkáknál jelenleg a helyszíni feltárások és az egyéb közművek pontos meghatározása folyik. Feltárások után a rekonstrukció a Piac téren a Zrínyi úton és a Zrínyi úti kis Parkolóban kezdődik.
  • Napirenden szerepelt a képviselői interpellációra adott és el nem fogadott polgármesteri válasz kivizsgálása is, melynek során a testület felhívta a polgármester figyelmét a szervezeti és működési szabályzatban foglaltak következetesebb betartására.
  • A Palóc Nagykereskedelmi Kft területvásárlási kérelmének megtárgyalásához zárt ülést rendeltek el. A nyilvánosan kihirdetett határozatból lehet tudni, hogy a város részére igen kedvező feltételekkel létrejöhet a terület eladása, így a következő évben felépül a tervezett bevásárló központ.
V.J.
A szeptember 30-án, 16.00 órakor kezdődő ülés napirendjéből: Beszámoló a 2003/2004-es oktatási év indításáról - Tájékoztató a kiemelt feladatok állásáról - Város szolgálatáért elismerés adományozás - Sportlétesítmény fejlesztési koncepció
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-