HANGADÓ
2001. ÁPRILIS 

Pro Urbe díjasok
 
A március 15-i  városi ünnepségen adták át a megtisztelő díjakat. A kitüntetettek méltatását Dr. Szájbely Ernő főorvos fogalmazta meg, melyet az alábbiakban közreadunk.
    A Rétság Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az "Elismerő címek alapításáról és adományozásának rendjéről" szóló rendelete szerint "Pro Urbe Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezetnek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet valamely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek és ennek révén a város értékeit növelő maradandó eredményeket értek el. A Pro Urbe Emlékérem mellé díszoklevél jár."

     Az idei felhívásunkra összesen 12 javaslat érkezett. A Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2001. március 1-én megtartott ülésén döntött a Emlékérmek odaítéléséről, e döntés alapján kerül most sor az Emlékérmek átadására.
 
Rétság Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Pro Urbe Emlékérmet adományoz Misik István, nyugdíjas boltvezetőnek, rétsági lakosnak.
     Misik István 1919-ben született Rétságon, iskoláit is itt végezte. 1947-ben apósa fűszerboltjában kezdte kereskedői pályafutását. 1950-től az ÁFÉSZ-nál boltvezető lett a Kossuth utcai vegyesboltban, majd a létrehozott Kisáruház vezetője lett 1951-től. 1957-től egészen 1980. márciusáig, nyugdíjba vonulásáig a Ruházati Bolt vezetője volt.
     Több mint 30 éves kereskedői pályafutása alatt nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvendett a településünkön és környékén egyaránt. Udvariassága, segítőkészsége, szimpatikus egyénisége igazi, vérbeli kereskedővé tette. Szakmai tevékenységével általános elismerést szerzett, ezt bizonyítják kitüntetései is, magkapta a Munka Érdemrend bronz fokozatát ill. többször is a Szakma Kiváló Dolgozója címet. Pályafutása során 18 tanulót nevelt fel.
     A társadalmi, közösségi munkából is kivette részét, hiszen 1965-től 1990-ig, 25 éven keresztül tanácstag volt, vezette az akkori Kereskedelmi Bizottságot is. Élete, szakmai és közösségi munkássága elismerésre méltó.
 
Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testülete Pro Urbe Emlékérmet adományoz Mogyoró Imre, nyugdíjas tanárnak, rétsági lakosnak.

     Mogyoró Imre 1945-ben, a Kiskunfélegyházi Tanítóképző elvégzése után tanítóként kezdte pályafutását. Rövid időszaktól eltekintve Rétságon ill. közvetlen környékén, a volt rétsági járás területén dolgozott tanítóként, tanárként, vezetőként.
     Állomáshelyei: - 1949-től Borsosberény, - 1954-től Alsópetény, - 1957-től Tolmács (itt igazgató), - 1974-től Rétság (igazgató, majd igazgatóhelyettes), - 1986. Nyugdíjazás, de nyugdíjasként is dolgozik a rétsági általános iskolában 1991-ig. Tanítói, tanári, vezetői munkáját nagy szorgalommal, hozzáértéssel, humánusan végezte. Közvetlenségéért, szerénységéért tisztelték a tanulók, a szülők, a települések lakói.
     Nemcsak az iskolában, hanem a közéletben is jelentős szerepet vállalt. A Járási Pedagógus Szakszervezet titkáraként hosszú éveken át szolgálta és képviselte a pedagógusok érdekeit. Jelentős szerepe volt abban, hogy az ún. bekörzetesítés Tolmácsról Rétságra zavartalanul, zökkenőmentesen történt 1974-ben.
     Aranydiplomás pedagógus. Több generáció gondol rá tisztelettel, szeretettel, mint volt pedagógusára, Rétságon és a környék településein egyaránt.
 
Rétság Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Pro Urbe Emlékérmet adományoz Szlezák Istvánné gyermekorvosi asszisztensnek, rétsági lakosnak.

     Szlezák Istvánné pályafutását az egészségügyben 1966. Márciusában, tehát 35 évvel ezelőtt kezdte itt Rétságon, mint az akkori gyermekorvosi szakrendelés asszisztense. Jelenleg is ezt a munkakört tölti be. Szakmai tevékenységére ezen hosszú időszak alatt mindvégig a nagyfokú precizitás, lelkiismeretesség, kiváló felkészültség volt a jellemző. Mindig lehetett rá számítani.
     Kifogástalan szakmai munkája mellett, energiát nem kímélve, szabadidejét feláldozva, rendkívül sokrétű közösségi, társadalmi tevékenységet végzett több évtizeden keresztül, főleg a Vöröskereszten<D> <MI>belül, de feltűnt szinte mindenütt, ahol segíteni, szervezni kellett.
     Csak felsorolásképpen néhány a tevékenységei közül: - véradások szervezése, lebonyolítása, - véradóünnepségek szervezése, - vöröskeresztes bálok szervezése, lebonyolítása, - idősek napjának szervezése, lebonyolítása, - tanulók felkészítése az iskolai elsősegélynyújtó versenyekre, ilyen versenyek szervezése, lebonyolítása, - gyermeknapok szervezése, - iskolai parlagfű-gyűjtés szervezése, - egészségnevelési rendezvények szervezése. Ezen kívül több éve az Egészségügyi, Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság tagjaként segíti az önkormányzat munkáját.
     Több, a Vöröskereszt által adományozott kitüntetés tulajdonosa, pl. a Vöröskeresztes Munkáért ill. a Kiváló Véradószervező.
     Szívós, fáradhatatlan, kitartó és mindenekelőtt önzetlen munkája, segítőkészsége példaértékű és elismerésre méltó.

Rétság Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Pro Urbe Emlékérmet adományoz a rétsági Napköziotthonos Óvoda közösségének.
     Az emlékérem odaítélésével egy több évtizedes tevékenység, közösségi munka nyer elismerést, hiszen a mag, a régi csapat kb. 1974-től dolgozik együtt, fokozatos fiatalításon átesve persze, az új erőket beépítve soraikba. Az akkori időkből kelt jelszavuk is: "Egy mindenkiért, mindenki a gyerekekért." Legfontosabb célkitűzéseik voltak: - a gyermekek ideális környezetének kialakítása, - szakmai munka fejlesztése, önképzések, továbbképzések igénybevétele, - példamutató magatartás, hivatásszeretet, egymás segítése, megbecsülése, - vigyázni az óvoda értékeire együtt a szülőkkel, - óvodai élet színesítése, hagyományok teremtése (pl. óvónénik énekkara ballagásokon), - szakmai segítség a környék óvodáinak.
     Az elismerésre méltó szakmai munka mellett, szabadidejük rovására, tevékeny szereplőivé váltak városunk különböző rendezvényeinek.
     Az óvoda közössége sokat tett a városért, főleg olyan kulturális kezdeményezések megvalósításával, ami nem volt elsődleges munkaköri kötelességük. Kezdeményezői és folyamatos ápolói voltak a néprajzi értékek feltárásának, megőrzésének. Hagyományőrző munkájukat városi rendezvények szervezésével is összekapcsolták, tevékeny résztvevői voltak ünnepeinknek (városi ünnepségek, idősek napja). Kezdeményezésükre éledtek újjá Rétságon a szüreti hagyományok.
     A város kisugárzó szerepét növeli, hogy több kezdeményezésük a város környékéhez kapcsolódó települések bevonására, együttgondolkodásra, közös tevékenységre épül (pl. 2000-ben óvodai tavaszi fesztivál).
     Az óvoda munkaközössége a város közéletének alkotó, alakító része lett és e több évtizedes tevékenység tiszteletet és elismerést érdemel. 
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-