Bemutatkozunk

A Rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár tevékenységi formáinak bemutatása


Színháztermünkben rendszeres mozivetítések, filmklubok, felnőtt és gyermek színházi előadások folynak.
Foglalkoztató termeinkben nyugdíjas, ifjúsági, gyermek hobby-klubok, kézműves műhely, színjátszó körök, táncstúdió, irodalmi kör, fotókör, zenekarok stb. működnek.
Galériánkban folyamatosan mutatkoznak be hivatásos művészek, de felkutatjuk a régióban, illetve a városban alkotó amatőr művészeket is, lehetőséget teremtve bemutatkozásukra.
Városunkban dinamikus iparfejlesztés indult. Számos külföldi befektető létesített már üzemet. Középfokú képzés egy gimnáziumi levelező tagozaton folyik Rétságon. Ebből adódóan az intézményünknek komoly feladata lett a képzések, átképzések szervezése, növelve a munkához jutás esélyeit. Folyamatosan angol kezdő és haladó, illetve német nyelvtanfolyamot és más szakmaszerző tanfolyamot szervezünk. Korszerű nyelvi laborunk hozzájárul az oktatás sikeréhez.
Tíz számítógépből álló gépparkkal rendelkezünk, amin állami vizsgával záruló számítógép-kezelő, használó tanfolyam folyik. Eddig 300 fő tett sikeres vizsgát. A már említett pályázaton nyert összegből megteremtett technikai fejlesztés során, valamint szakmai képzés hivatalos bejegyeztetésével immár középfokú számítástechnikai képzést is folytatunk.
Hagyományosan szervezzük a társadalmi ünnepeket. Szakmai és intézményi feltételeinkkel segítjük a társadalmi civil és politikai szervezetek, intézmények igényeit. Találkozók és fórumok szervezésével, a városi WEB oldal létrehozásával, a Hangadó című havilap szerkesztésével, a Rétsági Évkönyv évenkénti megjelentetésével hozzájárulunk a helyi információáramlás sokoldalúságához, az egészséges lokálpatriotizmus továbbfejlődéséhez. A millenniumi rendezvénysorozat keretén belül megvalósult helytörténeti gyűjtemény került kialakításra, melynek anyaggyűjtési, feldolgozói munkáját az intézményünk vállalta magára.
Terveinkben szerepel a helyi kábeltévés hálózat újjáélesztése, technikai lehetőségeinek kialakítása.
45000 kötetes könyvtárunk a könyvhöz köthető minden szolgáltatás teljes kínálatával várja olvasóit. Gazdag kézikönyvtára, s a folyóirat-olvasó helybeni informálódásra nyújt lehetőséget. Az állománygyarapításnál a legújabb információhordozók beszerzésére törekszünk. Könyvtárközi kölcsönzéssel segítünk azoknak, kik helyben nem található könyveket szeretnének áttanulmányozni. Népszerű, gyakran igénybe vett szolgáltatásaink közé tartozik az internet-használat – az eMagyarország hálózat részeként - , a faxolás és a fénymásolás.
Két évvel ezelőtt kapta meg intézményünk a Civil Szervezetek Háza működtetését feladatul. Az új telephely lehetőségeit tekintve számos új vonással gazdagította kínálatunkat.

Részlet a Petőfi Musical Stúdió előadásából

250 férőhelyes színháztermünk alkalmas konferenciák, üzemi értekezletek, vetítéssel igénylő rendezvények tartására. Fény- és hangtechnikánk jól kielégítik az igényeket.


 Számítógépes oktatótermünk modern gépekkel várja a hallgatókat.


Korszerű nyelvi laborunk a szemléltetés legmodernebb eszközeivel rendelkezik

Oktatóink rendszeresen tartanak  alapfokú, középhaladó, haladó tanfolyamokat.
A tanfolyamok tematikája összeállításánál az egyéni igényeket is figyelembe tudjuk venni.
Igény esetén a tanfolyamok szervezhetők más helyszínen /Pl. üzemeknél helyben/ is.
Nyelvi labor 12 fő részére a művelődési központban.

Mit köszönhetünk az ipari üzemeknek

Az alábbiakban csak azokról az előnyökről szeretnék szólni, melyek intézményünk keretei között mutathatók ki. Nem térünk ki e helyütt tehát a munkanélküliség kedvező tendenciáira, az ipari üzemekben dolgozók létbiztonságát, s ezen keresztül közérzetét meghatározó szerepére.
Az ipari üzemek számára kötelező képezni a szakképzési alapot, s ennek egy része irányítható a tekintetben, hogy az összeg hová kerüljön. Arra törekedtünk, hogy ez az összeg lehetőleg Rétságon maradjon, s ezáltal közvetlenül szolgálja egyaránt a településen és a térségben élők együttes hasznát. A Rétsági Városi Művelődési Központ feladatkörét és szándékait tekintve az egész térség kulturális ellátását tartja fontosnak, hiszen szinte minden tevékenységi formája az egész térség lakónépességének érdekében szerveződik. Az Önök dolgozói közül is minden bizonnyal számos alkalommal vettek részt rendezvényeinken, tanfolyamainkon, vagy élvezték közvetve annak előnyeit, hogy a televízióban, rádióadásokban az egész térségünk hírneve érdekében szerveztünk sikeres bemutatkozásokat.
A szakképzési alap segítségével intézményünk olyan eszközökhez juthatott hozzá, melyek beszerzése saját erőből nem lett volna lehetséges. Ilyen jelentős fejlesztések történtek, mint a korszerű nyelvi labor átadása, a számítógépes tanterem modern, gyors számítógépekkel való ellátása, s a ma már nélkülözhetetlen eszközök beszerzése, mint a projektor, videofelvevő, s a korszerű szemléltetés és adatrögzítés egyéb eszközei. Mindezek az eszközök még sokáig Rétságon maradnak és az itt élők érdekeit szolgálják. Ebben az összeállításban azt szeretnénk bemutatni, hogy mik azok a lehetőségek, melyeket Önöknek is felajánlhatunk egy reményeink szerint egyre bővülő jó együttműködés keretei között.

Hangosítás az AFT ünnepélyes átadásán
Hangosítás a GIBBS alapkőletételénél
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-