Mindszenty-Pallavicini emléknap

2021.11.02.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Rétság és Felsőpetény hagyományosan október utolsó vasárnapján emlékezik meg Mindszenty József bíboros kiszabadulásáról, és mártír ezredesről, Pálinkás Pallavicini Antalról. Ez a nap ebben az évben október 31-re esett.
     A megemlékezés Felsőpetényben kezdődött, a Munkás Szent József templomban, ahol Dr. Varga Lajos püspök úr celebrált misét, és mondott emelkedett beszédet. Tekintettel arra, hogy az Almásy kastély különféle okok miatt most nem látogatható, a falán elhelyezett emléktáblák helyett a templomban kialakított emlékhelyeknél helyezték el koszorúikat akik tiszteletüket fejezték ki a mártír ezredesre és a bíborosra emlékezve.
     Rétságon a hősök tiszteletére előbb a Mindszenty-Pallavicini szoborcsoportnál gyülekeztek mindazok aki választották az együttes a tiszteletadásnak ezt a formáját. Kisvártatva vezényszóra a díszőrség elfoglalta helyét, majd Mezőfi Zoltán polgármester megszólaltatta a harangot. Irodalmi művek bemutatásával R. Kárpáti Péter emelte ünnepélyessé az alkalmat. Majd Mezőfi Zoltán polgármester üdvözlő szavait követve helyezték el koszorúikat szervezetek képviseletében és magánszemélyek. Közöttük Pallavicini Borbála, a mártír katona lánya, aki minden évben megtiszteli megemlékezésünket. 
    A következő állomás a laktanyai Emlékpark amelyet aranysárgára festett az őszi avar és a napsütés. A parkkal szemben lévő, volt parancsnoki épületben töltött egy éjszakát a kiszabadított bíboros. (Első rétsági látogatása a plébánia volt.) A parkban egy kopjafa állít emléket Pallavicini Antalnak, és egy börtönfalra emlékeztető kompozíció fekete márványtáblával Mindszenty Józsefnek.
     A Himnusz hangjai után ismét R. Kárpáti Péter idézte a forradalmi hangulatot. Majd Mezőfi Zoltán polgármester mondott bevezető köszöntőt, őt követte a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Szabó István állmatitkár elhangzott beszéde. (A beszédek meghallgathatók az alul lévő linken.) Majd intézmények, társadalmi szervezetek helyezték el koszorúikat a két emlékműnél, illetve magánszemélyek is tisztelegtek a hősök emléke előtt. A Szózat elhangzását követően a kürtös a Katonai takarodó elcsendesülő hangjaival búcsúztatta a megjelenteket. A következő helyszín a művelődési központ aulája, ahol szeretetvendégséggel biztosítottak lehetőséget a kötetlen találkozásra, emlékidézésre.
     Pár képpel villantjuk fel a 3 helyszínen történteket.

GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-