Digitális technikai bemutató

2021.10.22.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Így a forradalom előestéjén talán furcsának tűnhet, hogy egy másféle forradalomra hivatkozhatunk. A technika és a technológia napról napra teremt olyan újdonságokat, amire 5-10 éve sem mertünk gondolni. Ma már valóság, és a jövőben sok dolog a mindennapi életünk része lehet. Tehát a technológia forradalma zajlik körülöttünk, immár folyamatosan.
     Legfontosabb talán a fiatalok, az iskolások figyelmét ráirányítani a digitális világ atrakcióira, hiszen ők lesznek azok, akik pár esztendő múlva nem csak bemutatói darabként, hanem akár mindennapi eszközként használják a ma még ritkának, különlegesnek tartott dolgokat.
     Ezért is szervez országjárást a Digitális Jólét Program Hálózat. A napokban a rétsági könyvtárban tartottak bemutatót. A rendelkezésre álló időben két iskolás csoport is váltotta egymást, ahol a program budapesti irodájának két munkatársa ismertette a fizikailag is jelenlévő eszközöket.
     Egyik ilyen a 3D nyomtató, amivel nem papírlapra lehet nyomtatni, hanem térbeli tárgyakat lehet létrehozni. (Az eljárás lényegét jobban nem ismertetnénk, egy korábbi prezentációról szóló cikkünkben azonban elolvasható.)
      A másik különlegesség a látogatók számára a virtuális valóság (VR). Ez egy fejre tehető eszközben testesül meg (rossz kifejezéssel VR szemüveg). Feltéve a fejünkre nem csak sztereoszkópikus képet látunk mint pl a 3d mozikban, hanem a fej forgatásával, le és felhajlással "körbenézhetünk", a teljes 360 fokos világot szemügyre vehetjük abból a programból ami bele van töltve. Viszintesen és függőlegesen egyaránt. A technológia persze nem csak játékszer, még ha itt bemutása sok vidámságot és meglepetést hozott, hanem számtalan terület profitálhat lehetőségéből.
      Három a magyar igazság, így volt még bemutatni való. Legóból épített robotok, amelyek lelke igazi intelligencia által vezérelt. Egyik robot csak egyensúlyban tudta tartani magát 2 keréken bármilyen terepen, a másik pedig pontosan célba juttatott kisebb tárgyakat, pl labdákat.
     A résztvevő tanulók közelről is megszemlélhették a vendégségben járt dolgokat. Amennyiben felkeltette érdeklődésüket, bizonyára találnak az internet világában bővebb irodalmat, amivel el lehet indulni a 21. század csodái felé.
     Pár képpel a délelőtti esemény egyik csoportjának részvételét illusztráljuk, de mint említettem a nézőtéren ülők cserélődtek két csoport egymást követően vett részt a programban.

GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-