Szüret

2021.10.10.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Noha Rétság nem szőlőtermelő terület, annyi fürt azért akadt, amivel a felvonulási koszorú elkészíthető. Mindez nem fontos, ha a hagyományok ápolásáról van szó. A város már legalább 2 évtizede megrendezi a szüreti felvonulást, hozzá kapcsolódó műsort, és amikor lehetett civil kezdeményezésre bál is kapcsolódott hozzá. Komoly pályázati forrást nyert el az önkormányzat, így a mostani eseménysor bőségesebb szórakozást kínált, mint a korábbiak.
     Már pénteken lezárásra került a Nagyparkoló tér, az előkészületek miatt. (Arra most nem térnék ki, hogy ez sokaknak okozott kellemetlenséget.) Szombat délre azonban helyére került minden, felépült a színpad, álltak a sátrak, bennük asztalok, padok. Sorra érkeztek a felvonulásra készülők.
     Elsőként Tóth Ferenc esperes plébános áldotta meg az ezévi terményeket, közöttük a gyümölcsöket és az ezévi búzából készült kenyeret. A megszentelés után a bíró és bíróné felvágta a veknit, és a darabokkal kínálta a látogatókat.
     Majd elindult a felvonulás. A zavarmentes lebonyolítást a parkolóban és a forgalmas csomópontokban a Rétsági Polgárőr Egyesület tagjai, valamint a rendőrség munkatársai segítették. Zenei alapokkal a Rimóci Rezesbanda hívta fel a város lakóinak figyelmét, hogy itt nagy történések vannak, és lesznek. A menetet a lovasok nyitották, majd a hintók következtek, utánuk pedig a gyalogosan felvonulók, élükön a terményekből készült szüreti koszorút vivőkkel. (Hagyományosan a vincellér koszorút körbehordozva a faluban akarták biztosítani az egészséget és a termékenységet, ebben a zöld ágaknak egyébként rontáselhárító szerepe volt.) Majd a járművek sora következett, elsőként az előző években is népszerű kisvonattal, amelyen a kicsi gyerekek és az idősebb emberek is részt vehettek a vonulásban. Ezután jöttek különféle járművek, traktorok. A menet a megszokott útvonalon haladt, a szokásos helyeken megálltak, a kisbíró kidobolta mondókáját, invitálásként a délutáni esti mulatságra. Sokan táncoltak, a vendégeket kínálták, és folytatódott a vonulás. (Mi a Mező utca elején készítettünk pár fotót.)
     Visszaérve a központba minden résztvevőt és a fellépőket megvendégeltek egy gulyással, finom rétessel, és üdítő italokkal, amelyeket a bőségesen meglévő sátrak asztalainál kényelmesen lehetett elfogyasztani, egyben figyelve a színpadi eseményeket is. A felszolgálásban a nyugdíjas klubok tagjai tüsténkedtek. Persze más szolgáltatók is voltak, akik vattacukrot, pálinkát és egyéb finomságokat kínáltak a vásárlóknak.
     A színpadi programokat Simon Katalin vezette fel, és a későbbiekben is konferálta a műsorfolyamot. Elsőként folklór programcsokrot láthattak a nézők. A Kereplő Néptánc Együttes több korosztályi csoportját, a Zúgófa és a Csillagvirág táncosait, de érkeztek máshonnan is fellépők. Budakalászról a Lenmamik nevű csoport, akik jártak már máskor is a szüretünkben, Herencsényből és Drégelypalánkról egy-egy népdalkör.
     A színpadon a következő műsorblokk a könnyűzenei szórakoztatás volt. Mezőfi Zoltán polgármester köszöntője után Rengő Ricardó lépett a deszkákra, majd az Irigy Hónaljmirigy együttes tagjai varázsoltak igazán jó zenés, és tőlük megszokott humorosan szórakoztató, paródiákat felvonultató estet. Több alakban többszöri jelmezváltással méltán értek el nagy sikert.
     Majd egy színpadátépítési időt jól kihasználva az esti zenekar felszerelése alatt tombolasorsolásra került sor. Jegyeket már délutántól lehetett vásárolni, amiből közel 180 darab talált gazdára. Elnézve az asztalon sorakozó ajándékok sokaságát igen nagy eséllyel lehetett támogatók által felajánlott díjakhoz jutni. A sorsjáték bevétele jótékony célt szolgált, a Kölyökvár Alapítvány a Rétsági Óvodás Gyermekeiért Alapítvány kapta meg, összesen 88.500 forintot. A kalapból gyerekek húzták a számokat, és pergőn történt a nyerteseknek az ajándékok átadása.
     Időközben elkészült a zenekar a felszereléssel, már csak egy rövid behangolásra volt szükség, hogy Music Jam Band muzsikusai a húrok (no meg a dobok és a billentyűk) közé csapjanak. Ismert slágerszámokat játszottak, a koncerthallgatás mellett utcabáli célt is szolgált az esti hangverseny. Igaz az időközben hűvösre váltó időjárás miatt kevesen éltek ezzel a lehetőséggel, de mégiscsak egy hangulatos zenei élmény koronázta a napot.
      Sokak sok munkájával állt össze ez az eseménysor, ami talán az októberi indián nyár délutáni kellemes napsütését jól kihasználta. Reméljük lesz még napsütés a következőkben is, de erre és nyárias hangulatra nemigen számíthatunk. Ilyen módon nyárbúcsúztatóként is megállta a helyét a programcsokor.
     A fotoriporter gondban van a megmutatandó képekkel kapcsolatban, mert oly sok eseményrészről készült több száz felvétel. De egy ilyen tudósításban nem szokás 50 felvételnél többet közzétenni, így aztán minden mozzanatról igyekeztünk egy-egy képet mellékelni, a dokumentálás szándékával. A mai korban úgyis megteltek a facebookos oldalak is egyéni felvételekkel, így ez egy összefoglaló szűkített csomag. Egy esetben tettünk kivételt, az est sztárvendégeiről - Irigy Hónaljmirigy - több képet mutatunk, bár minden jelmezt ide idézni az ő esetükben sincs mód.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-