Két kiállító a galériában

2021.10.04.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Egy ismert magyar közmondás szerint két dudás nem fér meg egy csárdában. No de két kiállító művész jól elfér egy galériában. Nem mintha ebben a duda harsány hangjának lenne szerepe, mert a falon lévő műalkotások negyon is beszédesek azoknak, akik érdeklődve figyelik. Így történt, hogy a művelődési központ kiállítótermében egyidőben láthatók Bardócz Lajos grafikusművész és Óvári János festőművész munkái.
   Igazán jól megférnek együtt, sőt a stílusbeli, alkotói módszerbeli eltérések ellenére jól kiegészítik egymást. Belépve a terembe szemben és jobb oldalom Bardóc Lajos grafikái láthatók, a másik két falon pedig Óvári János alkotásai kerültek elhelyezésre. 
     A felületes szemlélő úgy vélheti, hogy a tárlatok megnyitása elég sablonos rend szerint zajlik; üdvözlés, zenei közreműködő, a kiállítók méltatása, vagy megnyitó beszéd, ismét zene, majd a képek megtekintése, beszélgetés az alkotókkal. Valóban ez minden ilyen alkalom forgatókönyve, ami a külsőségeket illeti. A valódi tartalmat azonban a falakon látható munkák, a megjelent alkotók és a közreműködők személye jelenti. Ez tesz egyedivé minden ilyen rendezvényt. Tulajdonképpen most is így van, de valójában egy tudósítás alig hagyatkozhat másra, mint az események felsorolására. Csak az meríthet többet a művészet forrásából, aki eljön a premierre, vagy ha ezt nem teheti, akkor meglátogatja a művelődési központ galériáját. Mindehhez azért adunk néhány támpontot.
     Simon Katalin az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, bemutatta a kiállító művészeket, majd felkérte ifj. Majnik Lászlót, aki zenei közreműködésévet tette ünnepélyessé az alkalmat. Majd Óvári János mondott köszöntőt. Mondhatnánk, rendhagyó módon, de ez nem teljesen igaz. Óvári János már több alkalommal bemutatkozott Rétságon, ismerik a helyi művészetkedvelők. (Legutóbb 2015-ben kerültek fel képei ezekre a falakra.) Inkább azt választotta, hogy ő maga mutatja be az itt először kiállító művésztársat. Végül azért néhány mondatban kitért az általa hozott munkákra is. A beszédből nem idéznénk, de meghallgatható az alul elhelyezett linken. Majd a "hivatalos" részt ismét énekkel kísért gitármuzsika vezette át a képek szemléléséhez, a kötetlen beszélgetésbe, kérdésekhez és válaszokhoz.
     Pár fotóval tudósítunk a megnyitóról. Két kiegészítést fűznék csak hozzá. Az egyik, hogy a tárlat október 31-ig tekinthető meg a művelődési központ nyitvatartási idejében. A másik pedig, hogy szokásunk szerint az eseményre emlékeztető felvételek végén pár képet mutatunk a látott alkotásokból. Kedvcsinálónak a látogatáshoz, hiszen ezek a kicsinyített reprodukciók természetesen nem adják vissza az eredeti művek részletességét, színvilágát. El kell menni, megnézni!

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-