Gorbacsov titkai - könyvbemutató

2021.09.10.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Az Ünnepi Könyvhét korábban mindig tavasz végén nyár elején került megrendezésre. Az ismert pandémiás problémák miatt erre nem volt lehetőség, így az idei, 92. könyvhetet az országos programokat szervezők szeptember 2-5-i hirdették az ország több helyszínén tartott programokkal könyvbemutatókkal.
     A Városi Művelődési Központ és Könyvtár minden esztendőben szervez programokat a könyvünnepek kapcsán. Ebben az évben egy igazán kivételes mű, kivételes szerzőjét üdvözölhettük a könyvtár olvasótermében. Nagy-Velki Anita köszöntötte a megjelenteket, majd részletet láthattunk egy videóból.
     A bemutatásra kerólő mű Gorbacsov titkai címmel jelent meg. Az első kiadás alcíme talán legtöbbet mond el a bemutatott személyiségről: "Az ember, aki megváltoztatta a világot". Kétségtelen tény, hogy Mihail Gorbacsov a történelem kiemelkedő, és meghatározó személyisége. Sokat tett kelet és nyugat együttműködéséért, véget vetett a hidegháborúnak, konstruktív együttműködést alakított ki a nagyhatalmakkal, miközben ő maga is a világ legnagyobb birodalmának vezetője volt. Az ő nevéhez fűződik a Szovjetúnió tagállamainak önállósodása, ahogy több helyen mondják a Szovjetúnió megszűnése. Az ismert fogalmak a peresztrojka (a gazdaság átstruktúrálása, és gyorsítása) és a glasznoszty (új gndolkodás, demokratizmus, nagyobb nyilvánosság) sokaknak ismerősnek tűnnek. Igen mindezek hozzájárultak a Szovjetúnió és a világ jelentős változásához.
     Jeles történelmi személyiségekről általában úgy születnek könyvek, hogy történészek felkutatják a könyvtárak, levéltárak anyagait és azokból állítják össze egy személyiség életútját. A másik, ha maga az ember írja meg emlékiratait. De a harmadik sokkal izgalmasabb. Egy több mint 20 éve barát ír könyvet az együttlétek, utazások, diplomáciai események alkalmával tapasztaltakról, aminek közvetlen részese volt. Zolcer János ezt tette. A történet maga is regényes, hiszen mint sikeres médiavállalkozó keresett kapcsolatot Gorbacsovval, és az első találkozás hosszantartó együttműködésről, barátsággá alakult, közös munkává változott így mód volt az ojektív igazságot feldolgozni.
     A könyvbemutatón minderről beszélt röviden a szerző, és elmondta, hogy a kötetben szereplő történetek mind-mind ilyen táptalajon születtek. Zolcer János nem mondta magáról hogy szépíró lenne, (jeles tévéproducer, filmrendező, kiadó volt Berlinben) ez a kötet mégis mellőzi a száraz "levéltári elemző stílust". Belelapozva látható, hogy igenis jól olvasható, élményszerű, meseszerű feldolgozása a valóságnak. 
     A kötet második kiadása került itt bemutatásra, ami a nagyobb könyvesbolt láncok üzleteiben még megvásárolható. Ahogy a szerző felhívta rá a figyelmet, 466 oldalt - 500 fekete-fehér, 30 színes fotót tartalmaz, de ezen túl is mutat a 21. század technológiáját is felhasználva. Egyes fejezetekben elhelyezett QR kódok segítségével újabb közel 400 oldalnyi dokumentumot és mintegy 130 videót tud megnyitni az olvasó okostelefonja segítségével. (Mint ahogyan mi is linkeket helyezünk el cikkeinkben, ezen elágazások felkeresésére ez a legjobb mód egy nyomtatott kötetben.)
     A könyvbemutató után kérdésekre válaszolt a szerző, és a helyben megvásárolt könyveket dedikációval is ellátta.
      Szomoúan bár, de megjegyzem, hogy mind a kötet, de főképpen a szerző nagyobb érdeklődést érdemelt volna, mert valóban egy kivételes alkalom volt ez a találkozás a könyvtárban. Pár képünk az eseményen készült. 

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-