Rejtő Jenő est

2021.09.01.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

"Szájon lőtt tigris" címel hirdette a művelődési központ azt az előadást, amely a Déryné programsorozat részeként Rejtő Jenő életét dolgozza fel.
     A Déryné Program előadásai kedveltek a rétsági közönség számára, már többedszerre találkozunk a művelődési ház bejáratánál, vagy éppen a színpad jobb oldalán az ismert reklámtáblával (roll up). Ezennel is érdekesnek ígérkező darabra szólt az invitálás, hiszen egész korosztályok rongyosra olvasott könyvei voltak P. Howard megunhatatlan cselekményszövést, fordulatos szövegeket tartalmazó olcsó kiadású kötetei. De aki nem olvasott végig több ilyen művet, a szerzőtől biztosan hallott ezt-azt, vagy legalább néhány szállóigévé vált mondatot. Kétségtelen, hogy ezek az írások abból az életútból születtek, amit kalandosnak nevezni is erős egyszerűsítés.
     A bemutató tulajdonképpen Rák Zoltán előadói est volt. Egy színész - egy zongorakísérővel - járta be az életutat az érdekes díszletek között, és jelenített meg különféle karaktereket. A díszletelemek akár ajtók is lehetnek, amelyen a főhős ki-be lépett, máskor ablakok amelyen át tekintett a világra.
     A darab előtt azt gondoltam, hogy megjelennek majd egyes regényrészletek, írások idézetei. De nem. Bár különféle jelzésekben jelen voltak a művek, az egy felvonásos színpadi játékban a Rejtő Jenő saját élete, regényes életrajza született újjá. A meglepőnek tűnő díszletek mellett számtalan karaktert is megjelenített a színész, mégpedig a közönséget bevonva az események folyamába, nyílt színi átöltözéssel téve érdekessé a szöveges, zenés, énekes előadást.
     Pár képpel felidézzük az est hangulatát, és a sok közül néhány elkapott, jellemző karaktert, arcot. Érdemes felkeresni a Wikipédiaban Rejtő Jenő élettörténetét, aki többet szeretne tudni róla. Lesz még bemutató a Déryné sorozatban. Aki követi műsorajánlónkat minden eseményről időben értesül!

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-