Nézz a tükörbe!

2021.08.26.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A cím nem valami önismereti összefüggésre utal, és nincs is politikai tartalomra. Ez a rövid riport egy közlekedésbiztonsági kezdeményezésről és annak megvalósulásáról tudósít.
    Koncz Zsuzsa egykorvolt egyik slágerében hangzottak el a következő szavak: "Először balra nézz, aztán jobbra nézz ha forgalmas elágazáshoz érsz". Márpedig Rétságon sok forgalmas elágazás van, ahol a körültekintés nem csak javasolt, hanem szinte nélkülözhetetlen. Ezek közül talán a legveszélyesebb a Mező utcai torkolat a 2-es főközlekedési útra.
     Nem volt ez persze mindig így, csakhogy oda épült egy azóta sem átadott kamionparkoló. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy sokféle közlekedésszervezési szabályt megszeg ez a létesítés, az egyéb vonatkozásaira - az üzembehelyezés már 2 éve elhúzódására - most itt nem is térhetünk ki. Tény azonban, hogy amennyiben kamion áll be ebbe az öbölbe - más veszélyhelyzet mellett - eltakarja a 2-es út azon szakaszát, ami az úttorkolatból való kilátáshoz, a veszélytelen kikanyarodáshoz elengedhetetlen. Egyszerűbben fogalmazva, ha beáll egy kamion, nem lehet látni a forgalmat.
     Több lakossági panasz született az ügyben, személyesen és a közösségi média oldalaink. Jávorka János alpolgármester utánajárt a problémának, egyeztetett az illetékesekkel, árajánlatot kért, és testületi döntés után végre kihelyezésre került egy közlekedési tükör, az úttorkolattal szemben. Tehát most már nem csak balra kell nézni, hanem középre is érdemes,
     Pár képünk az új biztonsági eszköz felszerelését követően készült. Az első fotó egy szüreti felvonulás alkalmával került lencsevégre, ahol bent áll egy kamion és ha nincs rendőri irányítás, bizony az 50-nel közeledő - már ha betartja a sebességhatárt - másik jármű csak úgy előtűnik a semmiből. További képek mutatják a forgalmat, illetve buszok érkezését. Kb abból a pozícióból elkapva, ameddig egy személyautó söfőrje előre tud jönni a kilátáshoz. (Egy nagyobb elejű járműből még hátrábbról lehet szemlélni az érkező gépeket.) Tudjuk, hogy naponta több mint 16.000 jármű és 6000-ret meghaladó kamion húz itt el. És egyik képen a montázzsal megmutatjuk, mennyire takarja ki a buszt, ami pár méterrel a kereszteződés előtt bukkan fel.
     A benzinkút mellett felszerelt KRESZ tükör segít abban, hogy a vezető szemlélhesse azt a forgalmat, amit oldalra tekintve nem lát. Pár kép ezt a tükröt mutatja benne az elhaladó forgalommal. Aki arra jár, vegye észre és használja ezt az új alkalmatosságot. Biztosan segít a balesetmentes közlekedésben.

GiK - 
-

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-