Börzsöny állatvilága

2021.06.10.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Egy évvel ezelőtt indult egy előadás-sorozat a művelődési központban, a "Természet kincsei" címmel. Érdekes, hasznos információkhoz jutottunk gombákról és gyógynövényekről. Olyan témáról, amit a tájékozott ember maga is gyűjthet. A most megtartott 3. alkalommal viszont senkit nem biztatunk a látottak megszerzésére, annál inkább annak megismerésére, milyen gazdag természeti környezet közelségében élünk.
     A Börzsöny hegység mintegy 600 km2-es területet foglal el. Biztosan nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a legnagyobb egybefüggő, településektől, utaktól, üzemektől védett, ember által háborítatlan erdős hegység itt található hazánkban. A Duna és az Ipoly ölelésében, a Cserhát szomszédságában. A hegyeket szegélyező települések lakói joggal büszkék arra a tényre is, hogy a második legmagasabb csúcsra tekinthetnek fel. A Csóványos 938 méteres magasságával kevéssel marad el a Kékes csúcsa mögött. Mindezek a körülmények ideális feltételeket biztosatanak a természet kincsei, az élővilág számára. Aki kíváncsi erre a csodálatos világra, számtalan szépséget és érdekességet talál. A természeti képződmények mellett a növényzet és az állatvilág is külön méltatást érdemes.
     A szerdán délelőtt tartott vetítettképes prezentációval kisért bemutatón, az utóbbiakról, a Börzsöny állatairól volt szó. Az előadó Pesek Géza jól ismeri a tájat, az állatokat, hiszen Ő az Ipoyl Erdő Zrt Kemencei kerületének munkatársa, erdész és vadász, tehát erdőjáró ember. Persze a vadon állatait nem könnyű megtalálni, sokan rejtőzködnek, elbújnak az ember elől. (Erre néha jó okouk is van.) Az állatok jelenlétére azonban sokféle nyom utal, a lábnyomoktól a táplálkozás látható jeléig.
     Az előadásban sorra jelentek meg az állatok a vetítővásznon. Égészen különleges példányok. Több rendbe és fajba tartozók. Minden képhez alapos, személyes tapasztalatokon is alapuló ismertetőt fűzött az előadó. Így ismerkedhettünk meg - többek között - a szarvassal, őzzel, vaddisznóval, később ragadozókkal, rókával, farkassal, majd madarakkal. Hollóval, sassal. (Több mással is, a kiemelés csak példa.) Mindezek a növényvilággal együttesen adják az élő erdő egységét, önfenntartó létét.
     Szó volt a ritkán előforduló állatokról is, amelyek nem itt élnek, de más területekről olykor átkalandoznak hozzánk. Például nagy érdeklődés kísérte a médiában felkapott hírt, hogy medve járt a Börzsönyben. Noha itt nem honos, csak "vendég" a túrázóknak érdemes vigyáznia.
     Ez alkalommal a délelőtti időpontot az indokolta, hogy az iskolás csoportok részt tudjanak venni. Mindjárt két eklőadás is szerveződött, amin más érdeklődők is részt vehettek. Kár, hogy az idő korlátot szabott annak, hogy a felkészült előadó hosszasan mutassa be tapasztalatait, hiszen ismerete, élményei alapján akár egész nap tudna mesélni az erdőről.
     Pár kép az eseményt dokumentálja. A sorozat folytatódik, a következő alkalmakat programajánlónkban találják majd meg, amikor kitűzésre kerülnek.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-