Bőrből formált művészet

2021.05.28.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Hosszú ideje nem volt alkalma a művészetbarát közönségnek alkotókkal és alkotásokkal találkozni. Okát tudjuk. Most azonban, hogy a csendesedett a veszély, és az intézmények rendezhetnek programokat, egymást követik a különféle műfajba tartozó rendezvények. Persze bizonyos védelmi szabályokat még most is be kell tartani, de nagy öröm, hogy a kultúra is kitárulkozhat a nézők felé.
     A bejárati ajtón hatalmas plakát hirdeti, hogy bőrművészeti kiállításra várják az érdeklődőket, Az alkotó Zajácz Tamás. A megnyitó az intézmény aulájában került sorra, pár munka itt is látható, de a tárlat java a galériában került falra. Ha kicsit szokatlan is egy ilyen programnál több helyszín igénybevétele, nem teljesen példa nélküli Rétságon, hiszen ilyen formában volt a premierje Vigyinszki Attila kiállításának is, 2018-ban. A megoldás választása nyilvánvaló. Oly sokan keresték fel az alkalmat, hogy mindenki el sem fért volna a galériában, no meg a védelmi szabályok betartása is nagyobb távolságokat írt elő, amit ügyesen elhelyezett asztalokkal is elő lehetett segíteni.
     A megjelenteket az intézmény nevében Kelemen Ágnes köszöntötte, majd Majer Szilvia fuvolajátéka emelte az alkalmat ünnepélyessé. Mezőfi Zoltán polgármester köszöntő helyett inkább egy párbeszédes interjút készített az alkotóval. Megtudtuk például, hogy a Tiszaújvárosban élő iparművészt rokoni szálak kötik Rétsághoz, akik ajánlották bemutatásra a munkákat. Zajácz Tamás megköszönte az intézménynek a lehetőséget. (A megnyitón elhangzottak meghallgathatók az alul elhelyezett linken is.) Bővebb ismertető helyett álljon itt egy szórólap bemutatkozásként.
     Az alkotó megajándékozta a polgármestert egy művének átadásával, majd játékra invitálta a jelenlévők közül önként vállalkozókat. Egy mozaikképet kellett kirakni, illetve tapintással felismerni egy alkotás tartalmát. A jó megoldásért természetesen ajándék járt.
     Mielőtt a látogatók a galériába vonultak volna, az iparművész elmondta, hogy eltérően más alkalmaktól, ahol olyan tábla szerepel, hogy "a kiállított tárgyakhoz nyúlni tilos", itt kifejezetten javasolt a domborított bőrfelületek tapintással való érzékelése. A teremben sokféle témát feldolgozó alkotás szerepel. Egy különleges bőrfeldolgozási eljárás segíti az alkotót a meglepő részletességű művek létrehozására. Egy olyan eljárás, amit szabadalmi védelemre is bejelentett. Így hát a készülés minden titkát nem tudtuk meg, de a közönség megcsodálhatta a termet megtöltő bőrműves kiállítást. Ahogy az lenni szokott itt kötetlen szóváltásra is lehetőség nyílt az alkotóval.
     Szokásunk szerint a tudósítás képei után most is megmutatunk néhány munkát kicsinyítve. Kedvcsinálónak a tárlat megtekintésére. Ezt június 23-ig lehet megtenni, az intézmény nyitvatartási idejében.

GiK - 
-
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-