Oltóbuszok Rétságon

2021.05.09.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Régen volt már ilyen nyüzsgő élet a Nagyparkoló téren. Parkoló járművek akadtak bőven, de a korábbi időszakban megszokott közösségi, kulturális rendezvények hosszú ideje nem lehettek. Most visszaköltözött az "élet". Átvitt és konkrét értelemben is. A Magyar Honvédség oltóbuszai elhozták azt a lehetőséget, hogy védettek legyenek az emberek a veszélyes vírussal szemben. No meg jöttek is az oltakozni időpontot foglalt emberek.
     Már kora hajnalban megérkezett és elfoglalta helyét két speciáliísan átalakított autóbusz, amelyhez a háttérszolgáltatások egy részét a művelődési központ biztosította. Ezért is álltak be a tér közepére, az intézmény kapuja mellé. Mezőfi Zoltán polgármester kora reggeltől segítette a munkálatokat, és nap közben is szinte megszakítás nélkül a helyszínen tartózkodott. Tájékozódott és segített ha valahol kellett. A forgalom irányításában a Rétsági Polgárőr Egyesület tagjai vállaltak oroszlánrészt, Jávorka János alpolgármester vezetésével. Erre a rend fenntartásán kívül azért is szükség volt, mert a parkoló az autóforgalom elől részlegesen le volt zárva.
     Az oltásra érkezők internetes felületen foglalhattak időpontot, és aki pontosan érkezett, rövid időn belül megkapta az oltást. A buszok előtti sátor árnyékában történt az adategyeztetés, és a nyilatkozatok átvétele. Egy óra alatt egy busz 15 páciens oltását tudta elvégezni. Mivel két oltópont üzemelt, ez óránként 30 személyt jelentett. Reggel 8-tól 20 óráig tehát 300 embernek lett volna lehetősége az egyszeri oltással is elegendő védettséget biztosító Jansen injekció felvételére, ennyit hoztak magukkal a buszok a beépített hűtőszekrényekben.
     Minden gördülékenyen ment. Ez annak is köszönhető, hogy a polgármesteri hivatal munkatársai a megelőző napokban részt vettek az adategyeztetésben és telefonon keresték fel az oltásra regisztráltakat az időpont egyeztetés végett. (Akik nem interneten foglaltak időpontot.)
     A kitelepüléses oltási akciót igen nagy médiaérdeklődés kísérte. Több TV társaság tudósítója, és újságírók voltak jelen, és készítettek riportokat, interjúkat.
     Az oltóbuszokkal kialakított oltópontokat a délelőtt folyamán meglátogatta dr. Szabó Sándor kormánymegbízott. Több interjú készült vele. Elmondta többek között, hogy ez az alkalom egy új lehetőséget teremtett azoknak, akik hét közben nehezen tudnak időt szakítani az oltásra. Ismertette a Janzen oltóanyag előnyét, hiszen ebből egyetlen oltás elegendő. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a megyei adatok az országos átlagnak megfelelően alakulnak, tehát Nógrád megye jól tartja a tempót a beoltottak számát tekintve. Megkérdeztem, hogy települési adatsorok rendelkezésre állnak-e és Rétságon milyen mértékű a beoltottság. A válaszban megtudtam, hogy ilyen adatsor még nincs, aminek az is az oka, hogy nem elegendő a Rétságon felvett oltásokat számba venni. Egyrészt itt a háziorvosi körzetekhez tartozó más településeken élők (Tolmács, Bánk) is oltakoztak, másrészt pedig több helyi lakos más városi oltópontokon vette fel az oltást. Tehát települési adatsorok valamikor az adatok összefésülését követően lehetnek.
     Mezőfi Zoltán polgármester még az oltás napjának estéjén közleményt adott ki, melyben egyrészt köszönetet mondott mindenkinek akinek tevékeny részvétele segítette a munkát. Illetve közzétette, hogy 230 fő jutott oltáshoz, így a kitelepítéssel megvalósult akciót sikeresnek minősítette.
     Jómagam több alkalommal is felkerestem a helyszínt. Azt tapasztaltam, hogy gördülékenyen történtek a dolgok. 5-6 embernél több sohasem várakozott. A résztvevők között nem csak rétságiakat lehetett felfedezni, hanem más településekről érkezők is kihasználták ezt a rendkívüli alkalmat. Pl Nagyoroszi, Romhány.
     Alábbi képek tudósítanak az egésznapos akció egyes pillanatairól. Itt is felhívjuk a figyelmet, hogy a csökkenő járványadatok ellenére még sok védelmi intézkedés van életben. Közterületeken maszkviselés, távolságtartás, csoportosulások mellőzése. Annak érdekében, hogy a járványhelyzet ne térjen vissza a korábbi brutális számokhoz, érdemes és szükséges ezek betartása. Már csak azért is hogy ne csak magunkra, hanem egymásra is vigyázzunk!

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-