Új fények a zebráknál

2021.04.12.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Köztudott, hogy városunkat kettészeli a 2-es számú fő közlekedési út, ami egyben nemzetközi közlekedési folyosó is. Sok elemzést tartalmazta már, hogy a napi átlag 16.000 olykor a 20.000 jármű áthaladása komoly balesetveszélyt jelent. Az út mindkét oldalán élnek emberek, és vannak intézmények, így aztán naponta többször gyalogosan át kell az úton haladni.
     A város belterületi szakaszám 800 méteren belül 5 kijelölt gyalogátkelőhely lett kialakítva. Ezek mind táblával előjelzett, jól látható zebrával felfestett átkelők, este szabvány szerint kivilágítva. Egyik átkelő lámpával is védett.
     Történt egy baleset a város központjában lévő zebránál januárban, hajnali derengésben. Erről be is számoltunk. A sajnálatos esetet követően többen a facebookon méltatlankodtak, hogy a gyalogátkelőhelyek kivilágítása gyenge, ez balesetveszélyt jelent.
     A cikkíró szerény véleménye szerint ezek a hozzászólások túlzóak voltak. Főként azért, mert a gyalogátkelők megvilágítását szabvány írja elő, annak megfelelően lettek kialakítva. Az út belterületi szakasza végig kivilágított, 40 km-es sebességkorlátozás van érvényben, a felfestett zebra mellett táblák is felhívják a figyelmet az átkelőkre. A szabályokat betartó autósok és gyalogosok esetében kizárt, hogy baleset következzen be. Na ja, van aki nem tartja be a törvényt ... Ezen túl jó tudni, hogy ezek a közlekedési létesítmények nem tartoznak az önkormányzathoz. Tartoznak viszont a közutat üzemeltető Magyar Közút Nkft-hez. Az ő feladatuk rendszeresen ellenőrizni és karbantartani az út betoncsíkja mellett az átkelőket is.
     Az észrevételeket olvasta Jávorka János alpolgármester is, aki rendszeresen válaszol a lakosság által történt beírásokra. A tájékoztatás mellett utána is nézett, mit lehet tenni. Árajánlatokat szerzett be, egyeztetett a KÖZÚT és az áramszolgáltató cégekkel, és előterjesztést készített. Az igyekezet meghallgatásra talált. Polgármesteri hatáskörben megszületett határozat szerint a munkát megrendelték, a szükséges pénzt biztosították és márciusban el kellett készülnie az új fényeknek.
     Március utolsó napjaiban valóban új lámpafejek kerültek felszerelésre 3 átkelő feletti. A határozat szerint ezek 140 Wattos LED fényforrásokkal szerelt világítótestek, amelyek fénye kb az 1000-1200 Wattos hagyományos lámpáknak felel meg. Legalább 2-3-szorosa az eddigi fénymennyiségnek. A megvilágítási helyzetet az is javítja, és elkerülhetetlenül észrevehetővé teszi, hogy ezek a fények kékes tartományba esnek, az eddigi sárgás kivilágításhoz képest, így a fényerő mellett már az is feltűnővé teszi a közlekedők számára, hogy itt valamire figyelni érdemes.
     A felszerelés után (a kijárási szabályok enyhülését követően) készítetettünk esti fotókat, amelyek sorra bemutatják az átkelőhelyeket új fényben. Több képen az is jól látható, hogy a úton mellette lévő, korábbi lámpák fényénél mennyivel erősebbek.
     Alábbi képeken sorban bemutatjuk és pár szóval kommentáljuk a látottakat, a város déli részéről haladva északra. Meg kell jegyezni, hogy az esti fények fényképezése igen nehéz feladat és a környezet színeivel átszőve nem mindig sikerül teljes pontossággal megmutatni a változást. Első képünk a Városháza előtti átjárót mutatja az új lámpával, tőle távolabb látszik egy régi. Következő fotók a lámpatesteket mutatják nappal, és esti kivilágításban. 
     A következő képek a Városháza előtti zebrát mutatják, kivilágítva, majd a városközponti átkelőről készítetettünk közeli és távoli felvételt. A KRESZ-lámpás átkelőhöz ugyan nem kerültek új lámpák, de azért ezt sem hagyjuk ki a sorból. Itt egyébként 3 régebbi fényforrás is gondoskodik a biztonságról, a háromfényű forgalomirányító berendezés mellett. És végül a Nyárfa utca végénél található gyalogos- és kerékpáros átkelési szakaszról mutatunk fotót. Ide 2 új fényforrás került felszerelésre. Mindkét oldalon egy-egy.
     Riportunkban feldolgozott téma jó példa arra, hogy amennyiben lakossági észrevétel megalapozott, és megvalósítható, arra a város vezetése odafigyel, és lépéseket tesz érdekében. Itt is ez történt. (Sajnos nem minden téma megoldható ilyen gyorsan és rugalmasan.) A képek mellett persze érdemes egy séta alkalmával személyesen is meggyőződni az új, erősebb, figyelemfelhívó kivilágításról. Remélhetőleg hozzájárul a balesetmentes közlekedéshez. De azért a kellő körültekintés a zebráknál továbbra sem mellőzhető, mert a bizalom szép dolog a gépjárművezetőkkel szemben, de nem árt figyelne arra a párra, aki nem tartja be a KRESZ-t.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-