Rendhagyó márciusi ünnep

2021.03.15.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Városunk minden esztendőben nagyszabású rendezvényen emlékezett a márciusi ifjakra, az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire. Különös tekintettel arra, hogy ezen a napon 1989-ban született az akkori nagyközség várossá. Ennek éppen 32 éve. A városközpont most is mint mindig zászlódíszbe öltözve tudatta, ünnepi napoknak vagyunk részesei.
   Az alkalomhoz szinte egész rendezvénysorozat kapcsolódott akkor, amikor nem voltak vírusteremtette akadályok. Az óvodában, az iskolában saját történelemidőző programokat szerveztek, még a nyugdíjas klubok is felvették programjaiba '48 emlékezetét. A művelődési központ színpadán gondoan szerkesztett ünnepi műsorhoz koszorúzás kapcsolódott a hősök rétsági emléktáblájánál, és gyakorta a témához valahogyan kapcsolódó kiállítás volt a galériában.
     A veszélyhelyezti intézkedések kapcsán mindezeket nem lehetett megszervezni. Illetve azért valamit lehetett tenni, hogy a nap emlékezetes legyen. A művelődési központ fotópályázatot hirdetett "Vésd föl ezt a nagy napot" címmel. A beérkezett művekből 26 került válogatásra, amelyek az intézmény bejárati portáljánál lévő keretekbe. Ez a kiállítás még a további napok során is megtekinthető. A Rétsági Televízió is műsorra tűzött a forradalom eszményéhez kapcsolódó filmeket.
     Nagy kár, hogy a ma emberéhez nem juthattak el a megszokott magas színvonalú művészeti tolmácsolásban a márciusi ifjak üzenetei, a forradalom követelései. Sajnos közülök soknak nem csak a tanulsága élő, hanem az üzenete is aktualis. A 12 pont követeleseiből bizony a jelen viszonyok között is kellene sokat tenni ezért a hazáért.
     Ugyanakkor nem maradt el, hogy a '48-as hősök márványba vésett emlékművénél lerójják tiszteletüket mindazok, akik így is ünnepelnének. Csoportos összejövetel itt sem volt lehetséges, ezért egyénileg keresték fel sokan az intézmény falán lévő emléktáblákat. Már az előző napokban is helyeztek el nemzetiszínű szalagot, koszorút intézmények, civil szervezetek képviselői, magánszemélyek. Így volt ez a hétfői napon is. különböző időpontokban érkeztek emlékezők, virágos, nemzetiszín szalagos koszorúval, vagy mécsessel.
     A tudósító persze a 3 napos ünnepben nem örökíthetett meg minden pillanatot. Az alábbi képeken hétfőn reggel Mezőfi Zoltán polgármester - a képviselő-testület és a polgármesteri hivatal nevében - helyezett el mécsest és hajtott fejet a hősök emléke előtt. Ugyanekkor emlékezett Sági Alex is. Ígéretet kaptunk arra, hogy más koszorúzókról, emlékezőkről is kapunk fotókat, természetesen a teljesség igénye nélkül. Ez esetben ki fogjuk egészíteni ezt a képes riportot.

GiK -  Fotó: GiK és VMKK   
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-