Tolmács nagy napja

2019.08.14.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Tolmács községben minden évben van egy jeles nap. A régi hagyomány szerint a búcsú napja, hiszen a község templomának védőszentje Szent Lőrinc. Így az augusztus 10-hez legközelebb eső vasárnap került sor a templom búcsújára. Ebben az évben 11-én. Immár 10 esztendeje, hogy ehhez az alkalomhoz igazodva - és kapcsolódva - nagyszabású Falunapot rendeznek. Az ezévi igazán gazdag programot kínált új helyszínen.
      Egy pályázaton elnyert pénzből Tolmács felújította a kastélyt, ami gondoskodás nélkül már nem volt messze  a végső megsemmsüléstől. Az épület kalandos történetére most nem térnünk ki, de tény önkormányzat 2003-ban elindított hosszas eljárást követően 2013-ben megszerezte az épület tulajdonjogát. Innentől volt esély a helyi cselekvésre, de persze az álom önmagában kevés, pénz is kellett a munkákhoz. A mostani pályázat biztosította a külső felújítást. Egyben a célkitűzés része hogy a közösségi rendezvényeknek is helyt ad a kastélykert. Így került sor a falunapi rendezvényre a gyönyörű épület előtt a lombos fák által ölelt részen. Itt mindennek volt hely, a kézművesek "utcájától", a vendéglátók konyhájáig. A színpad a tér másik oldalán kapott helyet. Ilyen módon az egyes "attrakciók" körbevették, és invitálták is a közönséget. Mindenütt találtak valami hasznos időtöltést, figyelemre méltó látnivalót. Még a hőségre tekintettel egy párakapu is beüzemelésre került, a teljes komfort érdekében.
      Az események - egy dolog kivételével - a plakátokon is meghirdetett terv szerint követték egymást. A nap egy autós látványossággal kezdődött, ami kora este is megismétlődött. A bátrabb jelentkezők beülhettek a mitfárer helyére Túri Tomi rally bajnok mellé.
      Az ünnepélyes szentmisére 14.00 órakor került sor a Rimóci rezesbanda és a Tolmácsi Egyházi Kórus közreműködésével. Sajnos a várva várt Böjte Csaba vállalása ellenére nem tudott Tolmácsra utazni, de Tóth Ferenc (esperes) plébános úr által celebrált búcsúi szentmise méltóságteljes lelki elmélyülést biztosított. Beszédében felelvenítette Szent Lórinc alakját, miként szólt a kastély felújításáról is. A szentmise keretében került felszentelésre a külsőleg teljesen felújított kastélyépület, amely ezek után ékköve a ligetnek és Tolmács községnek. A szentelést követően egy költemény elhangzása után Hajnis Ferenc polgármester mondott köszönetet mindazoknak, akiknek része volt a felújításban, illetve a falunap megrendezésében.
     A programok ezt követően terv szerint folytatódtak. Iskolások előadásával, táncműsorral, operettdalokkal, zenés összeállítással, óriásbábokkal, és persze működtek a konyhák, estére elkészült a gulyás, lehetett vásárfiát beszerezni a kézművesek utcájában, illetve most a sportpályára települt "bazársoron". Még a rétsági Egészségfejlesztési Iroda is kitelepedett, és állapotfelméréssel segítette az egészségmegőrzést. Mikoron a Nap nyugovóra készült újabb autós program következett, miközben a színpad felszerelése történt a nagyon várt hangversenyre.
     Kétségtelen tény, hogy az esti koncert, a Csík Zenekar fellépése volt a legnagyobb érdeklődéssel kísért esemény. Talán ennyi érdeklődő még soha nem volt Tolmácson egy programon, többen 1000 főnél is többre becsülték a koncertre idelátogatók számát. Az új környezet biztosította is, hogy minél többen ülőhelyen, mások pedig jó látható távolságból követhessék. A zenekar valóban kiváló koncertet adott, a magyar népzenét sajátságos feldolgozásban mutatta meg a közönségnek. A szűnni nem akaró tapsot nem is halványíthatta el más, csak a koncert végén égre szökő tűzijáték fényvirágai.
     Röviden eképpen lehetett összefoglalni az egész napos eseménysort. Még tömörebben azt lehet mondani, hogy Tolmács méltó módon ünnepelte a 10. falunapot, jólszervezett gazdag programot nyújtott az itt élőknek, a hazalátogató rokonoknak, és az eseményre érkező vendégeknek.
      Az alábbi képek dokumentálják a nap fontosabb pillanatait. Köszönet fotós "kollégámnak" Dudás Józsefnek, aki nagyszerű felvételekkel egészítette ki a válogatást azon részeknél ahol jómagan nem voltam jelen.
 GiK  - Fotó: GiK és Dudás József 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-