Futball helyzet Rétságon

2019.08.09.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A különféle fórumokon, közösségi médiában jelentek meg utalások, találgatások arról, hogy az előző évadban a megyei bajnokság második osztályában (MegyeII) erős középmezőnyben végzett Rétság Városi Sportegyesület (RVSE) előbb nevezett, majd visszalépett és a MegyeIII-ban kezdi meg az őszi évadot. Minderről – igaz-e egyáltalán – illetve a háttérről kérdeztem Salgai Györgyöt, az RVSE elnökét.

----- Egyes fórumoldalakat olvasva elég nagy visszhangja van a szurkolók körében, hogy miként alakult az egyesület nevezése a 2019/20-as évadban.
----- Elmondanám, hogy a szurkolók pontosan ismerik a helyzetet és az indulásunk okait, körülményeit. Azok viszont akik mindenfélét irogatnak, be sem teszik lábukat a pályára, egyetlen meccsre sem. Kb 10 éve is visszalépett a csapatunk amikor a két csoportos MegyeI-ből egy csoportot csináltak. Az okok nagyon hasonlóak voltak. Fogalmuk nincs miről beszélnek,  néhányukból süt a rosszindulatú hozzáállás. Jönnek a választások politikai munkát végeznek. Jól körülhatárolható kör ez.
----- Akkor mondd el a lényeget. Úgy tudom, hogy elég jó eredménnyel végeztetek az előző bajnokságban, és MegyeII-be igazoltatok. Aztán a nogradifutball.hu oldalon azt olvasom, hogy Rétság visszalépett és MegyeIII-ban fog játszani …
----- Azért ne essünk túlzásba már ami az eredményt illeti. Ami viszont igaz a bajnokság messze legfiatalabb csapata tele RÉTSÁGI kötődésű labdarúgóval értük el az eredményt.  A nogradifutball oldalt jobb elfelejteni. Nem hivatalos sportoldal, egyféle érdekek szerinti miniorgánum. Nincs jelentősége. Bár most (a cikk megjelentetése után) kértek egy nyilatkozatot tőlem. Érdekes módon máskor is beleszálltak Rétságba. Elmondanám, hogy az utóbbi időkben nem csak Rétság lépett vissza, hanem több más csapat is. Igaz ők eleve nem is neveztek, hanem már alapból más bajnokságra jelentkeztek. Esetleg nem játszották végig a bajnokságot hanem közben szűntek meg, léptek vissza. Azt miért nem írják le a mindentudók.
----- De a visszalépés akkor igaz? Mik az okok.
----- Sok ok van. Átszervezték a bajnokságot. Valójában Nógrádban a foci – ahogyan mi elképzeltük és játszottuk több évtizede – becsődölt! Nincs! Ennek az okait kéne orvosolni nem átszervezni. A látszat fenntartására mindent kitalálnak, sokféle szabálytalanságot megengedtek, de így sem lehet kiállítani rendesen a bajnokságot. Egyet nagyon tudatosítani szeretnék egyes aggódó emberekkel. A bajnokságban való szereplést nem én döntöm el. Sajnos a játékosaink nem tudják vállalni ezeket az új feltételeket. Amit én megértek. A gyengébbek kedvéért én hiába akarom a magasabb osztályt ha nincs csapat mögöttem. Azt azért fura elvárás hogy a városunktól 70 km fussak ki egyedül a pályára és még győzzem is le az aktuális ellenfél csapatát. Teljesen mindegy hogy most MegyeI vagy MegyeII-ről beszélünk mert feltételekben ugyanaz lett. Nem tudok, nem  is akarok, nem is fogok  egyes játékosoknak a zsebébe tenni 400-500  ezer forintot egy szezonban azért hogy nálunk játszanak. Mint halljuk egyes sportegyesületek ezt teszik a környékünkön.
----- Néhány konkrétumot is tudnál mondani?
----- Tényeket! Pár éve több mint 90 sportegyesület volt a megyében. Most jó ha 60-at össze tudok számolni. Elfogytak a sportolók, elfogytak a csapatok. Környékünkön is több faluban megszűnt a foci. Pl. Tolmács, Borsosberény, Dejtár stb. de mást is lehetne sorolni. Összefügg ez a TAO pénzekkel is, a Bozsik program, az akadémiai álmok kiüresedésével, de a fiatalok elvándorlásával és sok más dologgal is. Szembe kell azzal is nézni hogy nincs a városunknak megtartó ereje. Több ifjúsági bajnokcsapatott neveltünk ki azokból a fiatalokból nagyon kevés él Rétságon, sőt sokan még az országból is elmentek. Ezt a tényt sok éve minden pályázaton, beszámolón megemlítem. 
----- De ez a kormány kiemelten kezeli a labdarúgást és a támogatását … Stadionok épülnek, egyes csapatok sok pénzhez jutnak, mindennapos testnevelés nem segíti a focit?
----- Hát persze! Mi ebből semmit nem érzünk. Illetve azt hogy szép statisztikákat tudnak az illetékesek gyártani. A papír mindent elbír. Amit mondasz az igaz számon is kell kérni azokon a szervezeteken, embereken akik ezekben részt vesznek hogy hol az eredmény. Sok példát lehetne hozni egyet teszek ami minket érint. A helyi iskolában milyen sportot űznek a diákok az iskola falain belül? 
----- Mégis miért neveztetek a MegyeII helyett a MegyeIII-ba?
----- Sok dolgot lehetne említeni. A lényeg, hogy abban a  formában megszűnt a MegyeII, ahogy volt de az újról senki nem tudott konkrét dolgokat mondani. Eddig két bajnokság volt Nógrádban, a keleti és a nyugati csoport. Most a másodosztályból is egyet csináltak egész megyére. Így tulajdonképpen nincs is MegyeII, inkább lehetne MegyeI-b-nek nevezni. Ugyanúgy az egész megyét osztja fel mint az első osztály.
----- Ez miért gond?
----- Miért gond? Hát csak gondolj bele. Több csapat messze, a megye túlsó sarkában van, ahová utazni kellene. Ameddig a környékre kellett elmenni összefogtunk és saját kocsikkal elmentünk. Ezt már nem lehet bevállalni. Se pénzben, se időben, mert a játékosoknak vezetés után pályára kell lépni. Ilyen fárasztó út után koncentráltan focizni nem egyszerű feladat. Utána haza kell érni majd még az iskolába munkahelyekre is vissza érni. Ezt már csak úgy szórakozásból nem mindenki vállalhatja fel. 
----- Gondolom az Ifi-vel együtt akár buszt is lehetett volna bérelni….
----- Az IFI egy másik kérdés. Ebben a bajnokságban más sorsolás szerint, más helyszíneken kellett volna játszaniuk. A busz tehát nem jó megoldás nem csak a kifizethetetlen ára miatt. Egy versenynapon két helyre kellene csapatot utaztatni.
----- Ez így hogy? Régebben az IFI ott játszott ahol a nagy csapat, ugyanannak az együttesnek az IFI csapatával. Most ez nem így van? Mi az oka?
----- A bajnokságban már eddig is annyi szabálytalanság volt, ami miatt az egészet le kellett volna állítani. Ilyen például, hogy volt a MBI-ben csapat, akiknek nem volt ifjúsági csapata. Eleve meccset sem kezdhettek volna. A bírók is szemet hunytak, a megyei szövetségnek meg mintha érdeke lett volna a látszat fenntartása szabálytalanságok árán is. Nem egyszer előfordult például, hogy egyik alkalommal egy játékos játszott egy csapatban ellenünk, a következő meccsen egy másik csapatban ugyanaz. Ilyen elő nem fordulhatna! Megértem, hogy nehéz kiállítani a keretet, megy a harc a játékosokért, de ez akkor is szabálytalan. Egyszóval az utánpótlás bajnoksága is elszakad a „nagy” csapattól. Ez logisztikailag is számunkra is kivitelezhetetlen lett volna.
----- Az most jó, hogy a „járási ligában” játszik a csapat? Itt a MBII középmezőnyében elért hellyel igazán eredményesen lehet futbalozni.
----- Valójában ebben a rendszertelenségben megszűntek a járási csoportok. Mint említettem több faluban megszűnt a foci, így a MegyeIII csoport sem járások szerint szerveződik, más járásokból is behoztak együtteseket. (Pl. Érsekvadkert, Becske,  vagy éppen Erdőkürt) Az egész megye keleti és nyugati bajnokságra van osztva. Sokkal nagyobb a terület. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy a MBIII lépett a MBII helyébe. Ez azért is igaz, hogy több egyesület aki korábbi években a másodosztályban játszott ugyancsak itt lesz ellenfelünk. Közöttük sok erős csapat van. Nem lesz tehát fáklyásmenet itt sem focizni, de most nem is ez a szempont.
----- Értem, de akkor mi lesz az IFI-vel? Ebben az osztályban nem kötelező, és nincs számukra sorsolás.
----- Az utánpótlás nevelésével Rétságon mindig is komolyan foglalkoztunk. Nem véletlen halmoztak fel sikereket. A felnőtt csapatból néhányan átigazoltak – érdekes módon – más osztályú egyesületekhez, így a korhatárt elért ifisekből kerültek páran a felnőtt csapatba. Talán lesz az IFI-nek (U19, U17) önálló bajnokság függetlenül az anyaegysülettől, de erről még nem tudunk semmit.
----- Értem. Nem értem! Ez aztán tényleg a rendszertelenség teteje. És anyagilag mennyit tudtok megspórolni?
----- Miről beszélsz? Pénzbe semmit véleményem szerint. Nem spórolni tudunk, hanem ez a bajnokság többe kerül mint az előző évi. A képviselő-testületnek a beszámolónkban és a költségvetésünknél jeleztük, hogy lehetségesek változások. De a lényeg az, hogy valami keveset megtakarítunk a részvételi díjaknál. Ugyanakkor azt látni kell, hogy az előző bajnokságban 11 csapat játszott a csoportban. Most ahová kerültünk 15 csapat lesz, 15 focihelyszín, nagyobb távolságokkal, tehát többet és messzebbre kell utazni. Ez minimum 8 mérkőzéssel többet jelent. A pénzt tehát van hová költeni. Nem spórolni tudunk, hanem a meglévőt jól be kell osztani. A fő támogatónk eddigi információink szerint, Rétság város, de szerencsére más sponzoraink hűek maradtak az egyesülethez, valahogy meg fogjuk oldani. Minden támogatónkat tájékoztatjuk illetve tájékoztatni fogjuk a kialakult helyzetről.
----- Az egyesület persze nem csak a csapat. Hogyan áll most a közösségi élet az RVSE-nél?
----- Köszönjük jól vagyunk. Az egyesületnek közel 100 tagja van. Az aktív sportolók mellett a korábbi versenyzőink is része a közösségnek, mint ahogy támogatók, sportbarátok, szurkolók is. 
----- Milyen tervekkel lehet így nekiindulni az évadnak?
----- Terveink vannak sokfélék. Ami az eredményes szereplést és a feljebbjutást illeti, azt kell hogy mondjam, nem függ össze. Most mindenki oda nevez ahová akar – csak bírja anyagilag. Már nem a csoportgyőztesek egyedüli joga a feljebb kerülés. Mi azért dolgozunk, hogy Rétságnak egyszer városi rangot képviselő egyesülete legyen, ami akárhogyan is nézzük, vágyaink szerint a MegyeI lenne. De fejleszteni kívánjuk a pályát, illetve az öltöző épületet is. A képviselő-testülettel többször egyeztettünk, hogy a „faházról” mondjunk le, és cserébe azokat a funkciókat az öltözőépület bővítésével biztosítsuk. A tervezés is elindult, nem tudom hol áll a dolog, mi mielőbb elkezdenénk a fejlesztéseket.
----- Akkor tennivaló most is van bőven …
----- Van bizony!
----Még azt elmondanám, hogy amíg csináljuk ezt az interjút az előbbi telefonon azt tudtam meg, hogy a Megyei Igazgatóság körlevelében az szerepel hogy 5 csapat nevezését elutasítják a Megye U19 bajnokságra. Szóval uraim teljes a káosz!! Egy hét van a bajnoki rajtig !!!!
----- Köszönöm az interjút és remélem valóra válnak a terveitek. Köszönet minden sportolónak akik eddig is megyeszerte öregbítették Rétság hírnevét.

Magam részéről úgy foglalnám össze – félretéve a rosszindulatú találgatásokat – hogy az RVSE-nek komoly oka volt csoportot váltani. A MegyeII korábbi területi beosztással nem létezik, a MegyeIII-ban viszont sok korábbi magasabb osztályban játszott ellenféllel találkoznak majd. Így nem „rang” kérdése a bajnokság. Azt elfogadható indoknak tartom, hogy a megyei szövetség következetlensége és szervezési gondjai ilyen módon nem gyűrűznek be a helyi sportba. Az elmondottak alapján megértem a döntésüket.
     Pár képet mutatunk az egyesület és a csapat korábbi évekbeli életéről.

 GiK 
-


www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-