Húsvétváró

2019.04.19.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A művelődési központ előző években is rendezett olyan foglalkozásokat a jeles ünnepek előtt, ahol az ünnepkörhöz kapcsolódó díszetárgyak, néphagyományt őrző ajándéktárgyak készülhettek, felkért segítők közreműködésével. Ebben az évben nagypéntek munkaszüneti nap, így a húsvéti kreatív összejövetelre csütörtökön került sor.
    Az intézmény kistermében több asztalon különféle anyagokkal várták az érdeklődőket. Délután kettőtől este hatig. Így aztán folyamatosan érkeztek a vendégek, majd amikor elkészítették terveiket, megszínezték a tojásokat, átadták helyüket a következő látogatóknak. Gyermekek és felnőttek is részt vettek ezen az alkalmon, volt hogy együtt, de önállóan is. Volt mód a tojásfestés különféle módszereinek kipróbálására, de másféle emlékek alkotására is.
    Készültek is a néphagyományból ismert eljárással színes tojások, vagy csak egyszerűen a saját fantázia alapján kiegészítők, az ünnepkörhöz kapcsolódó dísztárgyak.
    Pár képpel idézzük a rendezvényt.
    Többfelé kialakult egy újfajta szokás, miszerint közterületen a közösség feldíszít egy fát tojásokkal, szalagokkal. Városunkban civil kezdeményezésre elindult egy ilyen díszítés. A Gyermekliget (KRESZ park) egyik fájára helyeztek el egy-egy festett díszt aki, ehhez az elgondoláshoz csatlakozott. Persze más helyeken, magánudvarokban erkélyeken is láthattunk hasonló szándékot. Talán ez az elgondolás is vissaztérő szokássá válik, ezzel is gazdagítva az ünnepi alkalmat.

  GiK -  Fotó: GiK és VMMK-KD   
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-