Új gyár épül Rétságon

2018.11.22.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Meghívót kaptunk egy alapkőletételre az Ipari Park területére. Van itt már jónéhány üzem, ezek összesen mintegy 1200 munkaerőt foglalkoztatnak és jelentős adóbevételhez juttatják nem csak a központi költségvetést, hanem a várost is. Most egy újabb cég üzemének létesítése vette kezdetét az alapkőletételi ünnepséggel.
     Keresve a helyet, valahol az Ipari Park hátsó útja mellett a puszta közepén szemléltem a helyszínt. Kissé aggódva, hogy a ködös esős időben hogyan lehet egy ilyen eseményt ünnepélyessé, emlékezetessé tenni. Aztán megláttam egy sátrat, és minden kétségem eloszlott. Belépve a ponyvákból épült alkalmi csarnokba több kivételes meglepetést is biztosítottak a rendezők. Kellemes hangulat, fűtött légtér, a bejárat mellett egy kis kiállítás a létesülő gyár látványterveivel.

Az üzemről
     Nem véletlen, hogy a ennyire a "puszta közepén" talált helyet a Flex Films cég. Ugyanis olyan méretekben gondolkodnak, amely a terület más részein már nem áll rendelkezésre. Így az ipari Park hátsó, déli szegletét teljesen megvásárolták a gyár létesítéséhez. Összesen közel 13,8 hektárt. Szükség is volt erre, mert a tervezett üzem két csarnoka mintegy 44 000 m2. Első ütemben megépülő  gyárépület 22 700, amelynek építése az ünnepség után elindul. 2020 márciusában már termelni fog. Évi 55.000 tonna terméket állít elő. 170 fő számára biztosít munkahelyet. A termék amit előállítanak flexibilis csomagolóanyagok (ilyen műanyag fóliák). A jelenlegi gyártmányok újrahasznosított alapanyagból készültek. A mérnökök célja, hogy a környezetvédelem másik oldalára is találjanak megoldást, és lebomlóvá tudják tenni a terméket.
      Itt Rétságon a hely adottságai megfelelőek voltak. Egy dokumentumban látható, milyen alapos tanulmányok készítették elő a helykiválasztást, illetve az építési engedélyt. Itt a széliránytól a talaj rétegződéséig, tájképi látvány változásától a területen élő növények számbavételéig mindre figyeltek. Mindezek mellett hosszas és alapos tárgyalások előzték meg a döntést, ami ahhoz vezetett hogy Magyarországon, és éppen Rétságon legyen a cég új gyára. Ebben - sok más mellett - jelentős része volt az Ipari Park igazgatójának, Bulejka Andrásnak aki mindig készségesen és pontos információkkal állt a partnerek rendelkezésére. Itt a terület mellett elérhető közelségben vannak a közművek, és a közlekedési viszonyok is megfelelőek (lesznek különösen az M2 felújítása után, illetve a határig tartó szakasz elkészültekor).
     A vállalat egyébként "világcég". Az indiai vállalkozás Ázsia mellett Észak-Amerikában és Afrikában is működtet gyárakat, Európában a magyar lesz a második gyára Lengyelországot követően. Az itteni üzem látja majd el az európai piacot.
     Érdemes a költségek nagyságrendjéről is szólni. A tervezett beruházás  23 milliárd forintból valósul meg, amelyhez a Magyar Állam 2,8 milliárd támogatást biztosít.

Az ünnepi alkalomról
     A sátor által teremtett térbe lépve egy egészen más világ, egy más kultúra hagyományai lepték meg a látogatót. A tér közepén egy bemélyített földrészen már elő volt készítve egy téglával kirakott alépítmény, amely fölé majd egykor magasodik az épület. A vörös szőnyeggel borított részen indiai szertartás szerint mutattak be áldozatokat. (Nem egészen pontos hasonlattal a nálunk szokásos terményáldás jut a tudósító eszébe.) Sorra előkerültek a gyümölcsök a virágok, és különféle dolgok, amit a bráhmana vezette rituálé részei voltak. A helyet körbeülte a tulajdonos, Ashok Kumar Chaturvedi és közvetlen családtagjai. Az imával, énekkel lefolytatott szertartás végén az áldozati tárgyakat sorra elhelyezték az alapkőben, majd homokkal borították, és cementes habarccsal lezárásra került. Számunkra igen meglepő indiai hagyomány méltóságteljes, kedves, kellemes meglepetés volt.
     Miután az üreg lezárásra került a vendégeket egy fogadásra invitálták a szervezők, ahol indiai konyha különlegességeit kóstolhatták meg. Ez egyben alkalmat adott a beszélgetésre. A tulajdonos és családtagjai szót váltottak a jelenlévő országgyűlési képviselővel, a helyi képviselő-testület tagjaival és más meghívott vendégekkel, akiket búcsúzáskor kedves ajándékkal is megleptek.
     Hivatalos sajtótájékoztatóra délután Budapesten került sor, ahol Ashok Kumar Chaturvedi adott tájékoztatást az üzem tevékenységéről és egyéb információkat is megosztott a média képviselőivel, a meghívott vendégekkel. Majd Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer beszélt az indiai magyar kapcsolatokról, a gazdasági mutatók javulásáról.

Képeink elsősorban a rétsági helyszínről tudósítanak, de pár fotó erejéig a budapesti eseményt is megidézzük. Természetesen portálunk figyelemmel kíséri az építkezést, és a fontosabb állomásoknál újabb riportokban számolunk be.

  GiK - 
-


www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-