Elhunyt Gresina István

2017.07.12.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Megdöbbenéssel értesültünk a hírről, hogy elhunyt Gresina István, városunk egykori polgármestere, Rétság város díszpolgára és Nógrád megye díszpolgára. Rétság Város Önkormányzat képviselő-testülete Gresina Istvánt saját halottjának tekinti. Temetése: 2017. július 24-én (hétfőn) 9,30-kor lesz a tereskei temetőben. Temetés után lesz a gyászmise.
     Gresina István 1938-ban született. Elvégezte a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát. Kezdettől pénzügyi vonalon dolgozott, majd 1970-től a rétsági Járási Hivatal elnöki feladatát bízták rá. Ettől az időtől kezdve a közigazgatás és a közélet különböző területein tevékenykedett, és dolgozott Rétság és a kistérség fejlődéséért. 1990-ben, az önkormányzati választások előtt a Városi Tanács elnöke volt.
    Az önkormányzati választásokat után, a közigazgatási rendszer átalakulását követően 1994-től 2002-ig a város polgármestere. 2002-ben a képviselő-testület döntése alapján a Város Díszpolgára címben részesült, ugyanebben az évben Nógrád Megye Díszpolgári címmel is kitüntették.
    Polgármesteri tevékenysége idejére esett az Ipari Park alapítása, és az első üzemek beindítása. A kezdetek igen küzdelmes időszaka mégis meghozta a város számára gyümölcsét, mert azt, hogy ma a város 1000-nél több munkahellyel, és magas szintű bevételekkel rendelkezik, ennek az ipartelepítési projektnek köszönhetjük.
     Ez idő alatt létesült a Mentőállomás, szerezte meg Rétság a honvédségi laktanya területét - ami a hasznosítás lassan kezdődő beindulásával, de - megteremtette a lehetőséget a Járóbeteg-szakellátó központ, a Munkaügyi központ, a Katasztrófavédelmi őrs elhelyezésének, és a mostani tervekben szereplő Tanuszoda elhelyezésének, több más szabadidős és kulturális tevékenységnek. Polgármesteri tevékenysége alatt épült ki a gázhálózat, bővült a szennyvízhálózat. (korábbi vezetői ciklusában az ivóvízhálózat.) Ezek a beruházások tették igazából várossá Rétságot.
     Kapcsolatai révén nyugdíjas éveiben is segített, ahol tudott. Több más mellett vezetőségi tagja volt  a Városi Sportegyesületnek, illetve a Leader programot lebonyolító DIPÓ egyesületnek. 
     Életének 79. évében eltávozott közülünk. Emlékét kegyelettel megőrizzük.
GiK 
-

Kép 2002 március 15-i ünnepségről
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-