Nemzetiségi nap
2015.06.21.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A rétsági Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat ebben az esztendőben is megrendezte nemzetiségi találkozóját. A meghívott fellépők mellett a helyi csoportokkal kiegészített gálaprogram sikert aratott a megjelentek számára.
     A művelődési központ színházterme adott otthont a rendezvénynek. A Nemzetiségek Himnuszának elhangzása után Glückné Salgai Szilvia, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket. Bevezető beszédében elmondta, hogy immár 13. alkalommal kerül megrendezésre ez a program. A műsor első részében köszöntők hangzottak el Demjén Mártától Országos Szlovák Önkormányzat tagjától, Balla Mihály országgyűlési képviselőtől. Balla képviselő úr felhívta a figyelmet az anyanyelv ápolására és a nyelv elsajátítására, mert ez a nemzetiségi kultúra megőrzésének legfőbb eszköze. Hegedűs Ferenc polgármester üdvözölte a megjelenteket és megnyitotta a nemzetiségi napot.
     A gálaprogramban csupa-csupa zene és tánc került színpadra. Felléptek: Glück Laura és Vanessza, a rétsági óvodások, A Felvidékről, a szolvákiai Farbadról érkezett Nádas Népránccsoport, a kistarcsai Pannónia Hagyományőrző Csoport, a Kereplő Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja, valamint a Zúgófa Táncegyüttes. Volt aki többször is. Mondani sem kell, a lendületes, ritmusos táncok, a szebbnél szebb népviseletek mindig nagy tapsot arattak.
     A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 3 éve döntött saját kitüntetés létesítéséről "Nemzetiségünkért" oklevél átadásáról. Korábbi cikkeinkben is beszámoltunk, hogy már 2 alkalommal át is adták. Az idei díjazott Sztruhár Istvánné, a nemzetiségi önkrományzat alelnöke, aki ebben a minőségében is, és ezen kívül is sokat tett a szlovák kultúra megőrzéséért. A segítő szervezetek elismerésére pedig létrehoztak egy alapot, amelyből ebben az évben 4 olyan civil szervezet kapott 25.000 Ft támogatást, akik legjobban segítették munkájukat. Idén ezt a támogatást a Vöröskereszt helyi Csoportja, az óvoda kollektívája, az Evangelikus Egyház és a Kereplő Néptáncegyüttes kapta.
     A fellépőknek az emléklapok mellett egy egy ajándéktárgyat és virágot átadva köszönte meg az önkormányzat elnöke, hogy eljöttek Rétságra, és egy jó programban való részvétel mellett tovább öregbítették a nemzetségi kultúra hagyományait.
     Képeink a gazdag programból hoznak egyféle keresztmetszetet. Aki pedig szívesen időzik a színpompás népviseletek között, élvezettel nézi a soknemzetiségű kultúrális együttesek műsorát, javasoljuk, hogy augusztus elsején és másodikán látogassanak ki Bánkra, ahol hagyományos nemzetiségi fesztivál kerül megrendezésre. 
  GiK -
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-