Iskolanévadó Nógrádban
2014.11.24.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Nagy napja volt az elmúlt hétvégén Nógrád község iskolájának. Ezentúl neve is van az intézménynek, nem csak a "sima" általános iskolaként lehet jegyezni. A falu szülöttének nevét vette fel, aki olimpiai bajnokként szerzett hírnevet az országnak,  és szülőfalujának is. Előbb az 1964-es világversenyen ezüstérmet szerzett, '68-ban Mexikóvárosból pedig az olimpia bajnoki címével tért haza. Sikerei, bővebb életrajza megtalálható az alul elhelyezett linken. Dr. Hesz Mihályt korábban már díszpolgáráva választotta a község önkrományzata.
A képre kattintva nagyobb méretben is megnyitható Az iskola tornacsarnoka valószínűleg régen látott ekkora tömeget. Az iskolás gyerekeken, a pedagógusokon és a helyi érdeklődőkön túl igen sok meghívott vendég tisztelte meg az ünnepi alkalmat. A megjelenteket elsőként Szórágy Gyuláné polgármester köszöntötte, majd műsorszámok között további visszaemlékező üdvözlő beszédek hangzottak el. Mások mellett Babatiné Márton Márta iskolaigazgató, Dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Dudás György a Járási Hivatal vezetője,  Selmeczi Zoltán a KLIK főosztályvezetője, Pető Tibor evezős világbajnok (Vác alpolgármestere) méltatta az egyébként fogorvosi praxist folytató egykori sportolót (jelenleg nyugdíjas éveit éli a Stuttgart melletti Böblingenben), aki 13 éves koráig élt a faluban, ezen iskola padjaiban tanult. Természetesen szólt az ünnepelt névadó is, felelevenítette élményeit, sportpályafutása több kalandját. Levetítésre került az a film, amelyben az egykori versenyen szerepelve nyerte az olimpia legnagyobb dicsőségét. Sőt a teremben a színpad előtt kiállították azt a kajakot, amelyben versenyzett.
     A köszöntőket színvonalas műsorok tagolták. Közreműködtek a helyi zeneiskolai növendékek és tanáruk, a Berkenyei Asszonykórus, az iskolások több produkcióval - néptánc és pompom bemutatóval - és énekes műsorral, de a felnőtt néptáncosok is mutattak be részleteket a sok helyen más sikerrel előadott Lakodalmas című táncjátékukból.
     Az alkalmat az tette igazán ünnepivé, amikor az iskola - immár új emblémával dísztett - zászlója bevonult és az olimpiai bajnok rátűzte az első szalagot, amelyet bizonyára még sok jeles esemény ilyen textilcsíkja fog követni. A tanulók átvehettek egy-egy jelvényt, és fotós ismeretetőt a névadó díszvendégről.
     A  meghívott vendégek ezt követően a művelődési házban egy fogadáson vettek részt, ahol lazább körülmények között volt mód beszélgetéseket folytatni.
     A rétságiaknak valószínűleg egyből feltűnik egy névazonosság, hiszen városunkban is él egy ugyancsak Nógrád községben született Hesz Mihály. Az iskolát ugyan nem róla nevezték el, de tény, hogy nem csak névrokonságról van szó. Bunyolultabb családtörténetbe nem bocsátkoznánk, de azt talán nem titok, hogy a két Hesz Mihály testvér. Féltestvérek, a ma Rétságon élő a fiatalabb.
     Helyszíni tudósítónk által kapott képek keresztmetszetét adják az igen gazdag programsorozatnak.
Tudósítónktól - Foto: Hustyava Zoltán 
.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-