Táncmulatság advent előtt
2013.11.23.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hezAdd az iWiW-hez
-
A Kereplő Néptánc Egyesület minden esztendőben megszervezi november végi mulatságát, amely azt a hagyományt éleszti fel, hogy az adventi készülődés előtt még legyen egy táncos zenés mulatozás. Az év utolsó előtti hónapját a régi magyar naptárban Szent Andrásról nevezték el, így adódig a rendezvény címe: "Mulassunk még egyet Szent András havában".  Egyébiránt a már több éve megrendezett program egyben búcsúbálnak is felfogható, hiszen templomunk védőszentje is Szent András. Igaz, a búcsú november utolsó vasárnapjára esik, de azért mégiscsak összekapcsolhatók az események.
      Mondani sem kell, hogy a színházterem zsúfolásig megtelt, mert ezt megszokhattuk a kereplősök rendezvényein. A képeken láthatóan ez most is így volt. Majd felgördült a függöny és egymást követték a produkciók. A helyi csoportok fellépése mellett ebben az esztendőben vendégként a Veresegyházi Bokréta Néptáncegyüttes hozott előadást. Egy ismert népmesét dolgoztak fel, amely szinte kiált a táncos színpadra alkalmazért. A történet ismerős a szegény emberről, aki egy hangszert kap ajándékba - ezennel egy hegedűt - amely ha megszólal mindenki ropja akár akarja akár nem. A végén a király - unva már a naphosszat tartó táncoltatást, olyan törvényt hoz, amely a szegény ember igazát jelenti. Aztán jött a lakoma, ahogyan a műsorszám címe is tartalmazta.
      A kereplősök valamennyi csoportja bemutatta újabb és régi de mindig sikert arató produkcióját. A legkisebb óvodásoktól a Zúgófa néven ma már önálló formációt létrehozott felnőtt együttesig. A muzsikát ezennel a Tarsoly zenekar biztosította. Minden fellépőt ajándékkal leptek meg az egyesület tagjai.
      Tekintve, hogy Katalin nap is pár napon belül lesz, a finálében névnapja alkalmából felköszöntötték az együttes vezetőjét, táncoktatóját Simon Katalint.
      A színháztermi programmal koránt sem lett vége a mulatozásnak. Az intézmény aulájában megvendégelték a fellépőket, majd a résztvevőket is. A "menü" a helyben készült hagymás zsíroskenyér mellett a felnőtt egyesületi tagok és szülők által kalákában hozott süteményekből állt össze.
      Ameddig a zenekar átszerelt a táncházhoz, az előtér egyik sarkában Fábiánné Székely Szilvi vezetésével kézműves foglalkozás volt. Szép kis táncos figurákat készíthettek, akik bekapcsolódtak ebbe a programrészbe.
      Közben felcsendültek az ismert népzenei dallamok, és kezdetét vette a táncház. Be is kapcsolódtak kisebbek nagyobbak egyaránt. Az első óra közös táncélménye utáni szünet sem telt meglepetések nélkül, hiszen tombolasorsoláson izgulhattak a résztvevők, ki mit nyer.
      De még a délutáni programmal sem lett vége a mulatozós napnak. Este felnőttek számára kezdődött a mulatság. A "kereplősök" igazi közösség, így sokan táncos gyermekeikkel együtt vettek részt a mulatságban, igazi családi élményként. Tartott is a vígságos hangulat - ha nem is kivilágos virradatig - de amíg a jókedvből futotta.
      Pár képünkkel igyekszünk emléket szolgáltatni azoknak akik ott voltak, és dokumentálni egy újabb sikeres rendezvényt azok számára akik nem tudtak résztvenni.
GiK 
.
.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-