Egyesületek találkozója
2013.10.29.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hezAdd az iWiW-hez
-
Városunkban igen sok civil szervezet, egyesület működik. Vannak közöttük közösségi, művészeti tevékenységet folytatók, vannak akik karitatív munkára szerveződtek, de a város védelme is célja két szervezetnek is. És akkor még nem említettem a különféle sporttevékenységre létrejött csoportokat. A retsag.net portál gyakorta beszámol a kölönféle eseményekről, így olvasóink ismerhetik ezeket a programokat, rendezvényeket. Szükség van azonban arra is, hogy egymásról is tudjanak és legyen mód egyeztetni.
      Ebből a célból a Respect Kft megbízásából a Rétsági Fiatalok Rétságért Egyesület szervezett egy találkozót, amelyre a helyi egyesületek vezetőit, és 4-5 tagját invitálták. Olyanokat, akik tájékoztatót tudnak adni a saját életükről, és akiket érdekel a többiek "eseménynaptára".
      A művelődési központ kiállítóterme ténylegesen zsúfolásig telt, olyan sok csoport és meghívott gondolta úgy, hogy erre az eseményre el kell jönni. Sőt nem csak Rétságról érkeztek, hanem egy ifjúsági közösség Tolmácsról is képviseltette magát. A beszélgetés, egyeztetés már a "hivatalos" kezdés előtt is elindult, hiszen ennek a találkozásnak az is volt a célja, hogy informális kapcsolatok is kialakuljanak a megjelentek között.
      Ahogy végigtekintünk a résztvevőkön, egyértelműen megállapítható, hogy igen aktív civil szervezeti élet zajlik a városban. Némi fejszámolás után arra jutottam, hogy ezek a csoportok különféle témákban, de közel 1000 lakost mozgósítanak tagjaik sorába, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy-egy rendezvény - csak példanak kiemelve a Szüreti mulatság, vagy a táncosok programjai - hány látogatót vonzanak. Nyugodtan állíthatjuk hát, hogy valahogyan a város jelentős részét érinti ez a tevékenység, ami megvalósul.
      A rendezvényen Gálik Zsófia, a Rétsági Fiatalok Rétságért Egyesület vezetője köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva a célokat, egyben is mutatta az RFR programjait. A fontosabb rendezvények aztán felkerültek a falra is kivetített naptárra. Ezután egymást követték a bemutatkozások. Mind-mind érdemi információval szolgált a többi megjelentnek, és láthatóan szerveződtek a kapcsolatok, a rendezvények időpontjainak egyeztetése.
      Jávorka János a képviselő-testület nevében üdvözölte ezt a rendezvényt, és maga is hangot adott annak, milyen értéket jelent a város számára a civilek munkája, programjai. Elmondta, hogy az önkormányztat a lehetőségek szerint mindig támogatta a közösségeket, és ez így lesz a jövőben is. Részben pályázati alapon jelentős anyagi forráshoz jutnak az egyes csoportok, de nem elhanyagolható az a segítség, amit természetben - terület, rendezési hely biztosítása, technikai segítség, stb - nyújt a város illetve intézményei.
      A program végén egy szerény állofogadás biztosított lehetőséget arra, hogy a megjelentek szemtől-szembe is megoszthasság egymással a véleményeket.
      Igazán jó kezdeményezés, amelynek jó lenne folytatódni. A képek a valódi lényeget tulajdonképpen nem tudják visszaadni, de tudósítanak az eseményről.
GiK 
.
.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-