Föld napjától a Madarak Fák Napjáig
-
Teljes mértékben a tavasz veszi át a hatalmat a könyvtárban is. Természetes, hogy a következő könyvkiemelések a természettel, az ébredéssel, az élet forrásaival foglalkozik. Ennek jegyében született az a kiskiállítás, amelyhez a Föld napjától a Madarak Fák Napjáig tartó időszak 3 aktualitásához válogattak olvasnivalót a könyvtárosok. Több beszéd helyett álljanak itt a tablón szereplő ismertetők, és a bemutatóról készült képek.

Föld Napja

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"
Így hangzik a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják és legalább a Föld Napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek. És ez a Föld Napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld Napján.

A KÖNYV NAPJA - A SZERZŐI JOGOK NAPJA
1995-ben az UNESCO A KÖNYV NAPJÁvá nyilvánította április 23-át katalán javaslatra. 
Ez a nap A SZERZŐI JOGOK NAPJA is. A nap célja, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására.
A katalánoknak ez a nap egyben védőszentjük, Sárkányölő Szent György napja is. Így ott ezen a napon emlékeznek meg a „rózsákról és a könyvekről”, mert a legenda szerint Szent György a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta.

Madarak és Fák Napja
1902 óta a Párizsban az európai országok egyezséget kötöttek a hasznos szárnyasok védelmének érdekében. Az 1906. évi I. törvénycikk szerint minden év májusában egy napot az iskolákban arra kell szentelni, hogy megismertessék a diákokat a hasznos madarakkal. A világon először Chernel István ornitológus szervezte meg, 1902-ben, Magyarországon. A természetvédelmi törvény 43. § (3) szerint 
„Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”
A hasznos madarak védelme a madarak etetésével kezdődik, megfigyelésükkel folytatódik.
 

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-