Arany János: Szondi két apródja a drégelyi várnál
-
A mai napon, szeptember 26.-án vette kezdetét Szécsényben a háromnapos Szondi két apródja- konferencia. Érdekes megbeszélések, irodalomtörténeti előadások, A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád Megyei Tagozatának (újjáalakuló) ülése, szakmai előadások, viták a versről, filmvetítések, hangzó anyagok színesítik a programot. Irodalmi berkekben nagy nevek tartanak előadásokat, így pl. Praznovszky Mihály, Jelenits István, Margócsy István.
    Ma, 26-án déli tizenkét órakor érdekes, eddig soha nem látott, és valószínűleg máskor is ritkán látható program zajlott a drégelyi várnál. Jordán Tamás, Kossuth-díjas színész zarándokolt el a várhoz jóval több, mint száz általános iskolással, középiskolással, felnőttel, irodalomtanárokkal, civil érdeklődőkkel, hogy itt adják elő, mondják el Jordán Tamás instrukciói szerint Arany János Szondi két apródját, az egykori harcokról megemlékezve, tiszteletet téve. A gyerekek Balassagyarmatról, a Balassi gimnáziumból (az „aranyosok”), és Drégelypalánkról, az általános iskolából jöttek. A program megnyitását Dombai Gábor, Drégelypalánk polgármestere és Fűzfa Balázs, a Szondi két apródja konferencia főszervezője végezte. A résztvevők köszöntése után azonnal megkezdődött a vers előadása, nagy eréllyel és nagy kedvvel mondták a gyerekek a művet. Ha hiszünk abban, hogy van túlvilág, eme tiszteletnyilvánításra a drégelyi hősök szemébe könnyek ültenek. Jordán Tamás instrukcióira rövid időn belül összeállt a koreográfia, és Jordán négy segítője által felmutatott táblákról mondták el a verset. A közszolgálati MTV1 több kamerával vette fel az eseményt, így annak nyoma is marad, ám, hogy adásba mikor kerül, nem tudták megmondani kérdésemre.
     Feltűnt a közönség soraiban Dr. Jelenits István szerzetes tanár, de itt volt Teszáry Károly is, aki a vár helyreállítását szervezi, vezeti. Szép, felemelő program kerekedett, a felhők is megkegyelmeztek, nem esett, így mindenki aránylag száraz lábbal tehette meg azt az oda-vissza öt-hat kilométert, míg a Pénzásás közelében parkoló autóktól a várhoz, majd visszaért a kiindulási pontjára. A szellemi élmény mellé egy kellemes izomlázat is beszerezhettünk ma! 
     Pici pesszimista megjegyzést is engedjenek meg nekem. Ilyen program még itt nem volt, és nem is biztos, hogy lesz. Valahogy naivan azt gondoltam, a helybéliek közül sokan itt lesznek, így pl. a Spangár Körösökből is, de főképp Nagyorosziból többeken. (Összesen a szereplő diákokkal (4) együtt Nagyorosziból mindösszesen 7-en voltunk odafenn!) Köszönet minden résztvevőnek, szereplőnek, de főképp Jordán Tamás színművésznek! 
Karaffa Gyula 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-