Szent István ünnepe városunkban
-
Szent István ünnepe városunkban a kialakult hagyományok továbbéltetésével zajlott. Az ünnepség délelőtt a templomkertben rendezett - szabadtéri mise keretében megtartott - új kenyér megszentelésével kezdődött, majd délután a nagyparkolóban felállított szabadtéri színpadon folytatódott.
   A délutáni programban elsőként Kozák Katalin, a Lajotorrja néptániskola növendékeinek táncscsoportja, valamint az énekes tánctanárnő kollégái, barátai léptek színpadra, és adtak elő igazán fergeteges közös programot. Kozák Katalin énekszóval kezdte a műsort, s abban több tájegység táncaiból adtak elő szóló és közös táncokat. A hálás közönség vastapssal köszönte meg közreműködésüket, ugyanúgy, mint a következő bemutatók esetében is.
     A "lajtorjásokat" a Rák Orsi táncstudió modern tánckoreográfiájája váltotta a színpadon, majd "SLÁGERCSOKOR" címmel a NÓGRÁD Operett Társulat musical, táncdal és operett összeállítása következett, amelyben többféle műfaj, többféle slágere megszólalt. Éppen a "Hazám-hazám" ismert dala csendült fel szinte ünnepi himnuszként, amikor leszakadt az ég. A gyülekező felhőket fürkésző közönség és a szervezők is drukkoltak, hogy legalább a műsorblokk végéig birja ki a sok víz ott fenn, de hiába a fohász, az eső esett, majd megállt, aztán még erősebb zuhatagban hullott alá.
     A szervezők pillanatok alatt áttelepítették a technikát a színházterembe, és a közönség is helyet foglalt a bársonyos székeken. Pár perc elteltével - minha mi sem törte volna meg a dallamok ívét - folytatódott a műror. A Honfoglalás slágerdalával búcsúzó operettegyüttest a humor követte. A Mikroszkóp Színpad fiatal művészei - Kokas Piroska és Aradi Tibor - szórakoztatták a közénséget. Majd az utcabál helyett az intézmény előcsarnokában került sor a bálra, ahol a Három Amigó szolgáltatta a talpalávalót.
     A mulatozástól a hűvös idő miatt elpártolt közönség azért 10 órarára ismét gyülekezni kezdett, és a tüzijáték kezdetére talán ezren is eljottek. Meg is telt a nagyparkolótól kezdve egészen a környező utcák járdáitól minden, ahonnan jól lehetett látni a napot koronázó látványosságot. A közel 10 percig tartó - szó szerint színpompás - égre festett kompozíció méltó befejezése volt a nap gazdag eseménysorának.
     Igazán kár, hogy az időjárás - immár másodjára - nem kegyes a rendezőkkel és a közönséggel. És talán nem ünneprontás megemlíteni, hogy ilyen esetekre jobban fel tudna készülni a szervezés oroszlánrészét reggeltől szinte éjjfélig magára vállaló művelődési központ, ha a kinti hangtechnika mellett lenne a színháztermet állandó jelleggel ellátni képes hangosítása, mert akkor annak bekapcsolása után azonnal folytatható lenne bármilyen program. Sajnos nincs, és ez a Nemzetiségi napon ugyanúgy mint jelenleg mintegy tízperces megtorpanást okozott a közönségnek, és megfeszített munkát az intézmény dolgozóinak, hogy a résztvevők illúziója, a műsor üteme ne törjön meg.
     Képes összefoglalónkkal rövid keresztmetszetét adjuk az eseménysornak.
GiK
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-