Az évad első lőversenye az Árpád Egyletnél
-
A kívülről leharcoltnak tűnő egykori katonai telephelyen igen élénk élet folyik az év minden szakában. Ugyanis itt működik a Rétsági Árpád Egylet lőtere és sportbázisa. Az idei óraállítás napján egy országos versennyel kezdték a szabadtéri évadot.
     0.22 Sportpisztoly Országos Minősítő Versenyre kerül sor. A lőszám során 10 lövést kell leadni a 25 méterre elhelyezett céltáblákra. A táv nem tűnik soknak, no de a tábla mérete és e fegyvernem jellegzetessége nem teszi eleve egyértelművé hogy csupa 10-es találatok szülessenek. Ilyet még a legjobbak sem igérhetnek, bőven ok az örömre, ha minden lövés a fekete céltáblarészen belülre találna. Az olvasók tájékoztatására elmondjuk, hogy a szabályok szerint meghatározott a fegyver kalibere, csőhossza és még néhány paraméter. Ezen belül ki ki megválaszthatja azt a fajta pisztolyt, amivel lőni szeret, és azt saját kezéhez alakíthatja. Voltak dobtáras, egyenes táras pisztolyok, és többféle gyártmányú fegyverek a 0.22-es kaliben belül. Egyik versenyző a tenyérlenyomatának nagatívját faragtatta a markolatba. A 10 lövést tíz percen belül kell leadni, alló helyzetből. Semmiféle kitámasztás nem megengedett, de az, hogy egy kézzel, vagy kettővel tartja valaki a pisztolyt maga választhatja meg. A pálya megsimerésére, gyakorlásra 5 lövést lehet a verseny előtt elvégezni, majd azt értékelve hozzálátni a 10-es sorozatnak.
     A versenyzők folyamatosan érkeznek, mert ez nem olyan műfaj, hogy egyszerre kell starthoz állni. Nem is lehet. 5 hitelesített lőállás áll rendelkezésre, ezen érkezési sorrendben kapnak pályát a versenyzők, akik miután "lelőtték" a célt - és mindenki kiürítette fegyverét - a versenybíróság szigorú felügyeletével elhozza céltábláját az értékelőknek, akik gondoan összeszámolják a találatokat jegyzőkönyvezik és igazolják az elért minősítést. 
     Amikor a tudósító kint járt már javában ropograk a pisztolyok. Az óraállítás miatt hajnalinak mondható 10 órakor már közel 20 versenyző teljesítette a feladatot. És persze érkeznek újak. Eddigi tapasztalatok szerint 50 kürül alakul azoknak a sportolóknak a száma, akik az ország távoli részeiről is ideutaznak, hogy megszerezzék minősítésüket. Délben a minősítés zárásakor 54 sportolót jegyzőkönyveztek. A  III. IV. kategóriában a minősítéshez 60 pontot kell elérni, de ezt mindenki meg tudta szerezni. A találati átlag 68 körül alakult. Ezennel a legjobb sportoló 91 pontos táblával jelentkezett a versenybíróknál.
     A lőtéren szigorú szabályok vannak, és ennek betartására ügyelnek is. Nem is lehetne másként, hiszen a sportág veszélyes üzem. Így a tudósító sem léphetett a piros zászló vanálánál beljebb egyetlen centiméterrel sem, fotók csak a sportolók háta mügül, legfeljebb oldalról készülhettek. A fegyverek kezelésére is előírások vannak. Annak zárt dobozban kell lenniük. Néhányba azért betekintést engedett tulajdonosa.
     A szokásokhoz híven a tavaszi alkalom más hivatalos és szabadidős programokkal is párosul, ha már sok érintett megjelenik a lőtéren. Egyrészt itt tartja a Megyei Sportlövő Szövetség elnökségi ülését, hiszen megjelentek a szövetség vezetői, és az elnökség minden tagja. Balla Árpád a szövetség elnöke, és Tálas László a főtitkár a többi elnökségi taggal az elkövetkezendő feladatokról egyeztettek.
     Másrészt a bográcsba sorakoznak a belevalók, lelkes kezek készítik elő az ebédet, hogy a - várhatóan sikeres - sportvetélkedés után egy baráti kötetlen beszélgetéssel, egy finom ebéd mellett legyen mód a messziről jött sporttársakkal egyeztetni a következő versenyeket és feleleveníteni a hajdani történeteket és értékelni az elért eredményeket.
     A verseny délutánig tart, majd a minősítések lezárása után szabad program, lövészet, íjjászat és az egylet tagjainak szabadidős programja következik. Képeink az évad első szabadtéri rendezvényén készültek, immár kiegészítve a koradélutáni fotókkal.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-