Magyar Kultúra Napja 2007-ben


A Több éves hagyomány már városunkban - hasonlóan más településekhez - hogy nemzeti imánk, Kölcsey Himnuszának "születésnapján" egy méltó estet szenteljenek a kultúra szakemberei és a kultúra iránt fogyékony, azt művelő helybéliek.
    Így volt ez ebben az esztendőben is. A könyvtár olvasóterme szolgált a bensőséges ünneplés színhelyéül, ahol a környezet is az irott művekben felhalmozott nemzeti kincsünket, az irodalom, a nyelv által átörökíthető kultúra megőrzését, felhalmozását, és átadásának nemes szándékét szimbolizálta.
    Varga Nándorné, a könyvtár vezetője köszöntő szavaival méltatta a Himnuszt mint költeményt, mint nemzeti szimbólumot, és a kultúrális értékek megőrzésenek felelősségét. Szavait egy Weöres Sándor idézettel zárta, mely olyannyira megnyerte a tudósító tetszését, hogy itt is megismételjük:
     "A remekmű Az alkotás lehetősége megvan az emberben és eszközeiben, de a művészi alkotás, emberfölötti csoda. Azt, ami a szép műveket széppé teszi, a jelenségvilág tényei közt hiába keressük. A remekművek lehetnek egyszerűek, bonyolultak, rendezettek, személyesek tökéletesek, kezdetlegesek; éppígy a kontár művek is. Csak épp a remekműben megvan az a csodálatos delejesség, mely a kontárműből hiányzik, s amelyet a jelenségvilág körülményeiből nem lehet levezetni. A rememűben, az alkotó és műélvező képzelet közvetítésével, az időtlen dereng át az időbeli világba"
     Ezek után nem is következhetett más mint  egy igazán színvonalas irodalmi zenei összeállítás, amely elénk hozta a delejesség azon felemelő pillanatait, amit itt az előbb idéztem a költő szavaival. Közreműködtek: Németh Roland, Pekáryné Mindszenti Csilla, Szajbely Zsolt, Szikoráné Tóth Anna, Tinyei Brigita lírei és prózai művek bemutatásával, illetve Pekáry Anna (fuvola) és Hugyecz Ádám (hegedű) zenei művek bemutatásával.
     Már hagyományosan ez az ünnep városunkban a "Lakóhelyünk Rétság" című, iskolai tanulóknak kiírt irodalmi pályázat eredményhirdetése is. A meghirdetett pályázatra igen sok írás érkezett, és izguló gyermekarcok várták, kik voltak ebben az évben a zsüri által legjobbnak ítéltek. Próza és vers kategóriában hirdetett eredményt Varga Nándorné, és adta át az okleveleket és a jutalmakat.
    Vers kategóriában első helyezést ért el Megyesfalvi Petra, a második helyet Balla Bianka érte el. Próza kategóriában legjobbnak Gyuricza Ádám írását ítélték, a második helyezett Ivanics Dóra lett, míg a harmadik díjat Balázs Luca kapta. Az elős helyezettek saját előadásukban be is mutatták műveiket, melyek olvashatók lesznek a város lapjában, a Hangadóban is.
    Az igazán felemelő hangulatú esemény izgalmait a könyvszerető, irodalombarát résztvevők kötetlen beszélgetése zárta. Többen szomorúan adtak hangot véleményüknek, hogy a város ilyen jelentős eseményén - ahol nem másról, mint a helyi alkotók sikereiről is szól a nap - a városvezetés nem képviseltette magát. Ezzel megszakadt egy nemes hagyomány, hiszen eddig minden alkalommal jelen volt legalább a Művelődési Bizottság elnöke.
    Képes tudósításunk ez esényről ad tájékoztatást.

 GiK
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-