Erdei tanóra program indul térségünkben


A Leader Akciócsoportként is működő DIPO Khe. nem csak leaderes forrásokra támaszkodva igyekszik a kistérség településein hasznos programokat szervezni és tenni azért hogy lakható és megismert környezetben éljünk. Azért, hogy legalább mi és gyermekeink fedezzék fel, micsoda természeti értékek vesznek kürül bennünket. Az új kezdeményezés pályázati sikeréről szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménnyel adunk tájékoztatást, és persze később beszámolunk az egyes eseményekről is.

GiK 

Csak azt tudjuk megvédeni, amit ismerünk

Egy hosszú távú programba kezdett a Duna-Ipoly Határmenti Együttműködés Helyi Közössége Közhasznú Egyesület. A 2008. augusztus 22-én alakult szervezet elnyerte a „Helyi Akciócsoport” címet, és ezzel a rétsági és váci térség jelentős szervezetévé vált. Azzal a céllal kezdték meg a működést, hogy olyan térségi és határokon átívelő együttműködéseket valósítsanak meg, amely eredményeként a versenyképes vidékgazdaságra támaszkodó, identitásában is megerősödő helyi közösség lehetőséget kaphat a kitörésre leszakadó helyzetéből.
     A DIPO Khe. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség KEOP-2009-6.1.0/B jelű pályázati kiírására benyújtott pályázatával 2009. évben elnyert 145.607376.580400 Ft Egy pályázati támogatás segítségével elindított „erdei tanóra” projektjük projektjével azt célozza meg, hogy Nógrád megye általános iskolás korú gyermekei „élőben” találkozzanak a természet értékeivel. A kezdeményezés abból a felismerésből táplálkozott, hogy hiába van az emberek „kezében” a tudás, hogyha szemléletünk nem fordult a fenntartható környezet felé. Ellenkező esetben pedig hiába vagyunk környezettudatosak, ha nem ismerjük azokat a módszereket, melyek által azokat a mindennapjainkba ültethetjük.
      A rácsodálkozva megismerés eszközeivel kívánják nevelni a jövő generációját környezettudatosságra, s törekednek a természettel való fenntartható együttélés gondolatának átadására. Az egyesület felhívását örömmel köszöntötték a térség iskolái. A felkínált együttműködés eredményeként március hónapban elkezdődhet az a sorozat, melynek során a diákok elindulhatnak a felfedező kirándulásokra. A korosztályonként szervezett, 15-20 fős csoportok négy alkalommal látogatnak el különböző helyszínekre, hogy környezeti nevelő szakember segítségével fedezzék fel a természet apró csodáit s betekintsenek egy hagyományos vidéki gazdaság életébe is. Az erdei tanórák során a gyermekek megismerkedhetnek az állat- és növényvilág védendő értékeivel, belekóstolhatnak a nyomolvasás tudományába, szembesülhetnek a környezeti hatások súlyával, a környezetvédelem valamint a természet tiszteletének fontosságával. 
     A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a játékos, élményszerű ismeretszerzésre. A tavasszal induló projekt a tervek szerint a 2010-es esztendőre szól, de látván az érdeklődést, már most keresik a folytatás lehetőségét.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-