HANGADÓ
2007. JÚLIUS 

Élő időjárásjelző állomás Rétságon! 
-
Az éghajlat változásának köszönhetően napjainkban egyre több embert foglalkoztat az időjárás. Melyben mind hőmérsékleti, mind a csapadék megoszlásának és intenzitásának formájában változás jelei figyelhetők meg. 
     Rétság településén szeretném egy Professzionális időjárásjelző automata telepítését kiépíteni. Ehhez a beruházáshoz nélkülözhetetlen egy 24 órában működő számítógép, valamint állandó Internetkapcsolat, melyet Gonda Gábor a WNET tulajdonosa ingyen és bérmentve felajánlott. Ennek az időjárási állomásnak köszönhetően a település időjárási adatai (hőmérséklet, csapadék mennyiség és csapadékintenzitás, páratartalom, légnyomás, szélerő és szélirány percenként kerülne rögzítésre. Ezen időjárási adatok a nap 24 órájában az interneten ingyenesen követhetők lennének a www.retsag.hu és a www.idokep.hu oldalon feltüntetve Rétságot és a hozzá tartozó időjárási értékeket. A www.idokep.hu internetes oldalon az ország időjárási adatai 5 percenként kerülnek frissítésre, melyből rögzítődnek a hőmérséklet, csapadék valamint csapadékintenzitást, páratartalom, légnyomás, szélerősség, szélirány értékek, amelyekből további látványos és érdekes térképek rajzolódnak ki. Ennek az időjárási automatának köszönhetően Rétságra nézve részletes havi és éves hőmérsékleti és csapadék megoszlási diagram készülhetnek, amelyek mindenki számára ingyenesen megtekinthetők lennének. 
     Ennek az időjárási automatának a telepítése a város vállalkozóinak és a város lakosainak anyagi hozzájárulásával valósulhat meg. Az eddigi felmérések alapján rendkívül pozitív a lakosság visszajelzése. Amennyiben Ön is szeretné, hogy ez az időjárás automata telepítésre kerüljön, úgy akár minimális 500 Ft-os anyagi hozzájárulással is támogathatja a beruházást. A beruházás tervezett minimális összege kb. 60 000 Ft. Amennyiben a beruházás tervezett összegnél több gyűlne össze, úgy egy professzionális nagy látószögű lencsével felszerelt, éjszakai képek rögzítésére is tökéletesen alkalmas webkamera is telepítésre kerülne, ami a Börzsöny hegység egész vonulatát képes lesz átölelni. Ez a webkamerát szintén percenként frissítve az interneten a www.retsag.hu valamint a www.viharvadasz.hu honlapon is nyomon lehet majd követni. 
     Ez időjárásjelző műszer a lakosság komfortfokozatát rendkívül pozitívan befolyásolhatná. Pl. csak gondoljuk bele, hogy akár egy hosszú szárazságot követően, ha estére elér minket egy nedves esőfelhő, akkor az automatának köszönhetően reggel meggyőződhetünk, hogy ténylegesen hány mm csapadék hullott. (nem mindegy, ha csak az úton látjuk, hogy nedves az útfelülete vagy csak vizes-e a fű). Az automatának köszönhetően ténylegesen meggyőződhetünk, hogy hány mm csapadék hullott, hisz eshetett akár 1 mm is, vagy akár 30 mm eső is. Mindennek tudatában nem is biztos, hogy egy tervezett szabadtéri programot megvalósíthatunk-e, vagy nem is biztos, hogy kell a kertben locsolnunk. Továbbá jól nyomonkövethetők a reggeli fagyok, vagy akár egy heves zivatar következtében bekövetkező időjárási jelenségek. Nem beszélve arról, ha esetleg nyaralva az ország bármelyik pontján vagyunk és nyomonkövethetjük, hogy éppen milyen idő is van otthonunkban, hisz akár a híradásokból hallva, hogy milyen viharok jellemezték az országot, az internetet akár visszanézhetjük, hogy milyen intenzitású csapadékkal és széllel párosult a vihar városunkban. Ebben az esetben az utolsó 24 órás diagramot látva, leolvashatjuk, hogy a településen bekövetkezett-e extrém időjárás, amennyiben szélsőséges időjárást tapasztalunk a diagrammra nézve, úgy hazatelefonálhatunk akár a szomszédhoz, hogy nem történt-e kár otthonunkban. 
     Azok a lakosok vagy vállalkozók, akik az időjárás állomást támogatni szeretnék, azoknak a nevéről és a felajánlott támogatás összegéről részletes lista készül, melyet minden támogatását nyújtó személy igazolásként e-mailben meg fog kapni. Amennyiben Ön is támogatni szeretné a kezdeményezést, úgy jelezze támogatási szándékát a támogatni kívánt összeg mértékével feltüntetve 2007. július. 31-ig az nklucsik@gmail.com e-mail címre. A támogatók névsora a RKTV-n és a két rétsági havilapban is közlésre kerül. 
Köszönettel: Klúcsik Norbert
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-