HANGADÓ
2007. JÚLIUS 

Városházi tudósítások
-
Rétság Város Képviselő-testületének júniusi ülésén elsőként két rendelet született. 
  • Az első a Szervezeti és Működési Szabályzat, a második a 2007. évi költségvetési rendelet módosítása. Mindkettőt mellékeljük. A költségvetési  rendelet mellékletei, a részletes adatokat tartalmazó táblázatokat e helyütt közzétenni terjedelemi korlátok miatt nem tudjuk, az érdeklődők tanulmányozhatják azokat Rétság város honlapján.
  • A napirenden szerepelt a Polgárőr Egyesület működéséről, egyesületi tevékenységéről szóló tájékoztató. A testület miután megállapította, hogy az egyesület működése kedvezően hat a város közbiztonsági helyzetére, a tájékoztatót elfogadta.
  • A képviselők megtárgyalták a könyvtárban végzett szakfelügyeleti vizsgálat eredményéről készített előterjesztést. A testület elismerését fejezte ki a szakmai munka színvonaláért. A határozat szerint a javaslatok végrehajtására az intézményvezetővel közösen ki kell dolgozni a hiányosságok kiküszöbölése érdekében egy intézkedési tervet. A jelentős költségkihatással nem járó javaslatokat azonnal végre kell hajtani. A jelentős összegű felújítási munkákat az elkövetkezendő évek költségvetésében szerepeltetni kell. 
  • A testület áttekintette az ónkormányzatnál és intézményeinél lévő hatályos szerződéseiről készített beszámolót, s az erről készült beszámolót elfogadta. A képviselő-testület az általános iskolában az alábbi osztály, illetve napközis csoportok indításáról döntött: Osztálylétszámok: 1. évfolyam: 2 osztály; 2. évfolyam: 2 osztály; 3. évfolyam: 1 osztály; 4. évfolyam: 2 osztály; 5. évfolyam: 1 osztály; 6. évfolyam: 2 osztály; 7. évfolyam: 2 osztály; 8. évfolyam: 2 osztály.  Összesen: 14 osztály. A napközis csoportok számát a 2007/2008. tanévre 5 csoportban határozza meg. Az általános iskola alapfeladatainak ellátásához a 2007/2008. tanévben 26 főben határozza meg a pedagógus létszámot. Napközi Otthonos óvoda 2007/2008. tanévre vonatkozó csoport és a pedagógus létszámra vonatkozó előterjesztést következő ülésén tárgyalja.
  • Döntés született annak vonatkozásában, az önkormányzat határozatlan idejű megbízási szerződést kössön Dr. Szabó Sándor ügyvéddel havi bruttó 40.000 Ft-os összeggel. A döntés indoka, hogy a napi munka során egyre gyakrabban van szükség jogász szakember segítségére.
  • A napközi konyha működésének gazdaságosabbá tételéről készített előterjesztés szerint annak működését legkorábban 2007. szeptember 1. naptól vállalkozó bevonásával kívánja megoldani. Felhatalmazza Huszár Zoltán jegyzőt ajánlatok bekérésére vállalkozásoktól. Az ajánlatokat pályázat útján kell bekérni. A pályázati felhívást a helyben szokásos módon kell közzétenni. A beérkezett ajánlatokról a Képviselő-testület soron következő ülésén dönt.
  • A képviselő-testület megtárgyalta a volt laktanya egyes épületeire benyújtott vételi ajánlatokról szóló előterjesztést. Ennek során a 92/2006. (XI.30.) számú határozatát - tekintettel arra, hogy az úszótelkes értékesítést jogszabály tiltja - hatályon kívül helyezte, s úgy határozott, hogy a vételi ajánlatot benyújtók által megvásárolt alaprajzi és homlokzati tervek költségeit – kérelemre – vissza kell téríteni.
  • A képviselő-testület hozzájárult, hogy a rendezési terv módosításáról a NÓGRÁDTERV Magas és Mélyépítő Tervező Kft-vel megkötött, a 2007. április 17-én kelt vállalkozási szerződés módosításra kerüljön a további részmunka feladataival és árajánlatával egyező, bruttó 240.000.- Ft-os tervezői díjtétel figyelembevételével. A szerződésben foglalt egyéb feltételek nem változtak.
  • A május 3-án tartott ülésen, a testület megtárgyalta a volt laktanya egyes épületeinek értékesítésére vonatkozó előterjesztést. A Képviselő-testület a kijelölt ingatlanok nyilvános árverésen történő értékesítését támogatta. A jelen ülésen módosították az első nyilvános árverés időpontját, mely így 2007. augusztus 3-án 9.00 órakor lesz a polgármesteri hivatal tanácskozó termében.
  • A napirenden szerepelt a nem szolgálati lakáshoz tartozó garázsok értékesítésének lehetősége. A képviselő-testület az étékesítést nem támogatta. A garázsokat továbbra is bérleti szerződések alapján kell hasznosítani. Ezzel kapcsolatosan megbízta a polgármestert, hogy az egészségház udvarába benyúló telekből a Nógrád Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő 60 m2-es terület lehetőség szerint térítésmentes átadását kérje. Huszár Zoltán jegyzőt pedig bízta meg, hogy vizsgálja meg, hogy Rétság város közigazgatási területén találhatók-e a Nógrád Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő egyéb területek és hogy a vizsgálat eredményéről a képviselő-testület soron következő ülésén számoljon be.
  • Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke által kérte, hogy a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola kihelyezett tagozatának helyi működését támogassa Rétság városa is. A képviselő-testület fontosnak tartja a helyben működő alapfokú művészeti oktatást, de hiányos költségvetése miatt a – jelenleg – közel 2 millió forint többletkiadást nem tudja vállalni. Felhatalmazta Mezőfi Zoltán polgármestert arra, hogy más művészeti oktatást biztosító intézménnyel kezdeményezzen előzetes tárgyalásokat arra vonatkozóan, hogy a művészeti oktatás továbbra is településünkön, lehetőség szerint önkormányzati támogatás nélkül folytatódjon. A megállapodás tervezetet legkésőbb a Képviselő-testület augusztusi ülésén kell előterjeszteni.
  • Az elmúlt év során a testület úgy határozott, hogy az intézményeinél bármilyen indokkal megüresedő álláshelyet csak testületi jóváhagyás alapján lehet betölteni. A művelődési központban eltávozás, illetve nyugállományba vonulás miatt megüresedett álláshelyek betöltését a testület jelen ülésén nem támogatta.
  • A képviselő testület hozzájárult, hogy az általános iskola szakfeladaton (eredeti költségvetésben iskolai intézményi vagyon) 1.056 eFt kötelező tartalék feloldásra kerüljön:
    • az iskolában lévő tantermek részleges festése, 
    • a tanári szobákban lévő linóleumok, 
    • az alsó tagozatban lévő tanári szoba aljzatbetonozása, 
    • két tanterem ablakcseréje és 
    • a rossz állapotban lévő falitáblák festése céljából.
    A szükséges munkákat a nyári szünet időtartama alatt kell elvégezni.
  • A képviselő testület hozzájárult továbbá ahhoz is, hogy az önkormányzati igazgatás szakfeladaton 572000,- Ft kötelező tartalék feloldásra kerüljön 2 db számítógép vásárlása céljából.
  • A 6 hónapot meghaladó bérleti szerződés megkötéséhez a testület hozzájárulása szükséges. A testület ennek megfelelően felhatalmazta a Rétsági Általános Iskola igazgatóját, hogy a Rétság Kistérség Többcélú Társulással az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat részére az iroda bérleti megállapodást kösse meg. 
  • A testület megtárgyalta az Általános Iskola igazgatója által készített előterjesztést, az iskola épületére kiírandó pályázat előkészítése tárgyában, s támogatta a pályázat előkészítését az alábbi területeken:
    • az Általános Iskola nyílászáróinak cseréje
    • Általános iskola épületének bővítése, ezen belül 1-3 tanteremmel, tornaterem-bővítéssel, esetleg tanuszoda létesítése,
    • gépészeti rendszer korszerűsítése,
    • vizesblokk felújítása,
    • konyha áthelyezése, étkező kialakítása.
  • Rétság Város Önkormányzat képviselő-testülete megtárgyalta a Rétsági Általános Iskola technikai dolgozói létszámáról szóló előterjesztést. A testület az iskola technikai dolgozóinak létszámát 5,5 főben állapította meg.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-