HANGADÓ
2007. JÚLIUS 

Szlovák nemzetiségi találkozó Rétságon
-
 
Rétság térségében az elmúlt háromszáz évben gyakorta hallatszik szlovák szó. A török hódoltságot követően ugyanis teljesen kihalt ez a terület, lakói elpusztultak a megpróbáltatások során, vagy elmenekültek. Csak a Börzsöny karéján maradt meg némi magyar lakónépesség, akik menedéket találva elmenekülhettek a veszély elől. A török vész elmúltával felvidéki szlovákok népesítették be térség falvait, ám az asszimiláció – különösen a 20. század folyamán erőteljesen megfakította a helyi szlovák kultúra sokszínűségét. 
     Ezen a helyzeten kívánt javítani a Rétsági Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, amely – Glückné Salgai Szilvia vezetésével - immár az ötödik alkalommal szervezte meg az önmagának is rangot szerzett rétsági nemzetiségi találkozót. A fellépők között elsősorban a helyi és térségből érkező csoportok szerepelnek, de a programot színesítendő mindig hívnak más vidékről is vendég-együtteseket.
     Az idei nemzetiségi ünnep színes forgatagában az ünnepélyes felvonulás és megnyitó után a rétsági, bánki, felsőpetényi, ősagárdi csoportokon túl szerepeltek a szárligeti , rákoskeresztúri táncosok és énekesek, s olyan jeles vendégeket is fogadhattak mint a messze földön ismert révkomáromi Dunaj Néptáncegyüttes és Szvorák Kati Kodály- és Liszt-díjas népdalénekes. A művelődési központ egy fotókiállítással gazdagította a programot. A felvételek az elmúlt évek találkozóin készültek.
V.J.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-