HANGADÓ
2007. FEBRUÁR 

Mozgókönyvtárak Rétság térségében és megyeszerte

A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár kezdeményezésére már 2005-ben egy nagyszabású könyvtárfejlesztési akció indult el megyénkben.
     Abból indultak ki, hogy az apró falvak elhanyagolt könyvtárai ma semmiképpen nem vonzóak, s nemigen járulnak hozzá a kis települések kulturális hátrányainak csökkentéséhez. Egy kormányzati indíttatással megvalósuló pályázati támogatás jelenthet előbbre lépést a kérdésben. A tervezet nem minden előzmény nélküli, hiszen kísérleti jelleggel már 2004-ben elindult Bács-Kiskun megyében a program. A fejlesztés során előnyt élveznek azok a komplex elképzelések, melyek ötvözik a könyvtár, a teleház és a közművelődési intézmény funkcióit. A csatlakozáshoz azoknak a településeknek van lehetőségük, ahol nem működik nyilvános könyvtár.
     Legutóbb Rétság térségében indult meg a konkrét fejlesztő munka. Egy kistérségi találkozón Dr. Bódi Györgyné, a megyei könyvtár igazgatója tájékoztatta az érdeklődő települések képviselőit a programhoz csatlakozás előnyeiről.
     Ferik Ibolya, a megyei könyvtár csoportvezetője a mozgókönyvtári szolgáltatás konkrét lehetőségeit vázolta fel a megbeszélésen. Úgy tűnik, hogy a könyvtári szakma jó partnerra talált Nyugat-Nógrádon a többcélú kistérségi társulásban. Vasasné Mártaszéki Judit, a társulás munkatársa arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy minden település, függetlenül a lakónépessége számától, egymillió háromszázezer forintos kvótát kaphat, melynek egy része dokumentumokra költhető, más része viszont az elfogadható színvonalú könyvtári környezet kialakítására, az internetes kapcsolat kialakítására fordítandó.
Az alvó könyvtárügy feléledhet, amennyiben a falvak rájönnek a lehetőség kivételes voltára. Szükség van ehhez persze a szakmai segítségre, melyet a megyei könyvtártól kapnak, s a szervezési segítségre, mely a kistérségekben valósul meg.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-