HANGADÓ
2007. FEBRUÁR 

Egy éves a Börzsönyi Helikon

Három éve immár, hogy a Spangár András Irodalmi Kör néven egy irodalmi társaság alakult meg a rétsági városi művelődési központban. A kezdeményezésnek az elmúlt év januárjában egy új megnyilvánulási formája nyílt meg: egy irodalmi folyóiratot indított. A havilap kitalálóját, főszerkesztőjét, éltetőjét, mindenesét, Krasznai Gyulát kérdeztük az elmúlt év tapasztalatairól.
    - A lap címéül a Börzsönyi Helikont választották. Hogyan keletkezett ez a jó csengésű név?
    - Eredetileg a Nógrádi Helikonra gondoltunk, de el akartunk kerülni mindenféle bonyolult, a névhasználathoz fűződő engedélyezési procedúrát, ezért választottuk ezt a megoldást. S miután itt élünk a Börzsöny lábánál, innen ered az ötlet. A Helikon nevet a történelem folyamán már többször használták irodalmi, művészeti folyóiratok esetében. A szó maga, jelentése szerint egy csavart rézfúvós hangszert is jelöl, de azt a magaslatot is, ahol a művészet lakozik.
     - Kikből áll az alkotói kör?
      - A kiinduló ötlet szerint a térség - értve alatta a Börzsöny vidékét, Rétság térségét, sőt Nógrád megyét is - írni tudó, és szerető embereit kívánta összefogni, bemutatkozási lehetőséget, nyilvánosságot kínálva a Spangár Kör alkotói számára. A mindenkori színvonal megtartása érdekében azonban már az első számtól kezdve arra törekedtünk, hogy országossá nyíljunk. Örömünkre több országosan ismert alkotó is jelentkezett már írásaival.
     - A terjesztést tekintve, miként válhat egy rétsági fórum országossá?
     - Aránylag könnyű a dolgunk, hiszen egy internetes fórum vagyunk. Alkotóink legtöbbje képviselteti magát a világhálón, s ez a lehetőség megkönnyítette a dolgunkat az ismertségünk tekintetében is. Több irodalmi fórum örömmel fogadta jelentkezésünket. Olyan irodalmi kikötők is, amelyek a mai magyar irodalommal foglalkoznak, s meglehetősen kritikus szemmel néznek minden új kezdeményezést. Több szerzőt köszönthettünk innen is lapunk hasábjain. 
     - Milyen gyakorisággal jelenik meg a lap?
     - Az volt a célkitűzésünk, hogy minden hónap első napján megjelenjen a friss szám, s ezt sikerült is tartanunk. Az elmúlt év folyamán két különszámunk is megjelent. Az egyik az 56-os forradalom évfordulója, a másik a karácsonyi ünnepkör kapcsán.
     - Belelapozva a megjelent számokba, az is kiderül, hogy nem csupán irodalmi alkotások bemutatásra vállalkoznak.
     - Annál is inkább, hiszen a megyénk igen gazdag képzőművészekben. Minden számunkban bemutatunk egy-egy, a környékünkön élő alkotóművészt is. Örömünkre szolgált, hogy szerepelt már lapunkban Nagyorosziban, Diósjenőn, Dejtáron, Honton és Rétságon élő alkotó művész is. A terveinkben szerepel, hogy bemutatjuk a Rétsági Fotókör tagjait is a legjobb felvételeik által. Nem szenvedünk tehát ötlet- és anyaghiányban. 
     Egy virágoskert olyan, amiben szívesen gyönyörködik az ember. A Börzsönyi Helikon is egy olyan szellemi virágoskertté alakult  az  elmúlt év során,  ahová szívesen invitálja az ember a vendégeit, s ahol méltán büszkélkedik a kert legszebbjeivel.
     Az irodalmi folyóirat csak az interneten elérhető. Címe: helikon.retsag.net A városi könyvtár folyóiratpolcán egy kinyomtatott példányt is lapozhat a Tisztelt Olvasó.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-