HANGADÓ
2007. FEBRUÁR 

Doni hősök emléktúrája

 
Különleges élménynek lehetett részese az, aki részt vett ezen a januárvégi napon az alkonyi szürkületben rendezett rétsági ünnepségen. Pattogó vezényszavak, masírozó katonák léptei, lovas huszárok patái visszhangzottak a főutcán. A második világháború rétsági áldozatainak a római katolikus templom falán elhelyezett emléktáblájánál katonai tiszteletadás mellett emlékeztek a Donnál elesett bajtársaikra.
     Immár hetedik alkalommal szervezte meg a doni hősök emléktúráját a Magyar Tartalékos Szövetség II. világháborús katonai hagyományőrző egyesülete. A vitéz Sásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy kezdeményezése nyomán meginduló programsorozat minden évben más és más tájegységeken vezet, s hívja fel a figyelmet arra, hogy nem feledhetjük a világháború legszörnyűbb csatáiban elhunytak emlékét.
     A Nógrád megyei három napos emléktúra Érsekvadkertről indult, majd Balassagyarmaton és Szécsényen át vezetett, s Rétságon volt a záró eseménye. Az útba eső települések legtöbbjén gyertyagyújtás és katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg a hősökről. A közel nyolcvan kilométeres, három napos túrát a hideg és a zord idő ellenére negyven fő gyalogos és kilenc lovas huszár teljesítette teljes korhű viseletben és fegyverzetben.
     A rétsági ünnepség alkalmat adott arra is, hogy megemlékezzenek a rétsági honvéd alakulatot a doni harcokban vezető parancsnokáról is. A száz éve született vitéz sárbogárdi Mészöly Géza őrnagy maga is a világháború áldozatává vált.
    Az emberpróbáló kezdeményezés legf-bb célja, hogy harcoljunk a felejtés ellen. Hogy ne csak más nemzetek gyásznapjaira emlékezzen az ország, hiszen saját hőseink példája adhat erőt a jövő számára. Ugyanakkor ne csupán gyászoljunk, hanem tájékoztassuk is a fiatalokat nagyapáink hősiességéről. A gyász elszomorít, a hősiesség példája lelkesít. A szervezők azt szeretnék, ha hivatalosan is lenne minden év januárjában egy emléknapja a doni hősöknek.
     Vitéz Sásdi Balázs főhadnagy tájékoztatása szerint a jövő évi emléktúra a Jászságba vezet, de ezt követően, 2009-ben ismét Nógrád megyébe tervezik a programot. Az emléktúra során ugyanis azt tapasztalták, hogy a megyében mind a tizenhat helyszínen nagy szeretettel fogadták érkezésüket.
V.J. Fotó: GiK 
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-