HANGADÓ
2007. JANUÁR

Városházi tudósítások

A 2006. évi utolsó ülését december 28-án tartotta. Az ülésen elsőként a bizottságok külsős tagjainak ünnepélyes eskütétele volt napirenden. Ezt követően a magánszemélyek kommunális adójáról szóló önkormányzati rendelet módosítását tárgyalták meg.

  • A képviselő-testület korábbi határozatával elfogadta már, hogy 2007. január 1-től a lakossági szemétszállítási díj megszüntetésre kerüljön. A háztartási hulladék gyűjtés, szállítás és hulladék elhelyezés költségét az önkormányzat a 8.500 Ft/ingatlan mértékre emelt magánszemélyek kommunális adójából származó bevételből fedezze.
    A szemétszállítási díj megfizetéséhez az elmúlt években jövedelmi viszonyoktól függően lehetett kérni kedvezményt, ezért a szemétszállítási díj kommunális adóba történő beépítésekor is indokolt ennek lehetőségét biztosítani. Rendelet alapján a Szociális Bizottság a jövedelmi viszonyoktól függően kérelemre 1000-3000 Ft kedvezményt állapított meg, melyre éves szinten 60-80 eFt került felhasználásra. Az elfogadott rendelet, és a polgármesteri hivatal tájékoztatóját tudósításunk után láthatják Kedves Olvasóink.
                              14/2006. (XII.29.) rendelet a magánszemélyek kommunális adójáról
                              szóló 21/2003.(XII.31.) rendelet módosításáról >>> 
  • A szociális és gyermekvédelmi törvény alapján a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális és gyermekjóléti szolgáltatások - szociális étkeztetés, gyermekétkeztetés - intézményi térítési díját a fenntartó évente két alkalommal állapíthatja meg. Az ellátásért ténylegesen fizetendő személyi térítési díjat a fenntartó által megállapított intézményi térítési díj általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybe vett étkeztetések számának, valamint a jogszabályban megállapított normatív kedvezmények alapján az intézményvezető állapítja meg. Miután a rendelet - melynek alapján az emelés nem haladja meg az infláció mértékét - sok rétsági családot érint, közzétesszük 3. oldalon.
                             15/2006 (XII.29.) rendelet A gyermek- és szociális étkeztetés
                             térítési díjáról >>>
     
  • Az elmúlt évek alatt az önkormányzat több ízben is módosította a Szervezeti és Működési Szabályzatát. Miután újból szükség volt bizonyos változtatások átvezetésére, az újbóli módosítások helyett úgy határoztak, hogy az eddigiek hatályon kívül helyezése mellett egy új rendelet alkotásával végzik el ezt a feladatot. A rendelet terjedelmes volta miatt, a Hangadó kereteiben nem jelentethetjük meg. Az érdeklődők azonban teljes terjedelmében olvashatják a város hivatalos honlapján.
                              Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata >>>
  • Hagyományosan az utolsó testületi ülés feladatai közé tartozik a jövő évi munkaterv elfogadása, mely a testületi ülések, közmeghallgatások idejét és napirendjét tartalmazza. Ez ugyancsak olvasható a www. retsag.hu weblapon.
                              Az éves munkaterv innen is megnyitható >>>
  • Bánk és Tolmács Községi Önkormányzat az igazgatási feladatok közös ellátása érdekében körjegyzőség alakítását kezdeményezi önkormányzatunkkal. Mindkét önkormányzat kifejezte szándékát, hogy 2007. április l-től körjegyzőséget kívánnak létrehozni Rétsággal.<R>A helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján az ezernél kevesebb lakosú, a megyén belül egymással határos községek az igazgatási feladatok ellátására körjegyzőséget alakíthatnak. A körjegyzőség székhelye kétezernél több lakosú település is lehet. Amennyiben a körjegyzőség székhelye város, a körjegyzői feladatokat a városi jegyző a Polgármesteri Hivatal bevonásával látja el. A körjegyzőség jogszabályban rögzített feltételei a három település vonatkozásában fennállnak.
    A körjegyzőség alakításáról az érdekelt települések képviselő-testületei állapodnak meg. A társulási megállapodást a testületek minősített többséggel fogadják el. Körjegyzőséget alakítani bármikor, de abból kiválni, vagy ahhoz csatlakozni csak a naptári év első napjával lehet. A testület megszavazta a körjegyzőség alakításának szándéknyilatkozatát.
  • Napirenden szerepelt az intézmények 2007. évi költségcsökkentési javaslatai. Az önkormányzat várhatóan nehéz pénzügyi helyzete miatt a testület úgy határozott, hogy egy átvilágító ad hoc bizottság fogja megvizsgálni az intézményi lehetőségeket.
  • Az egyebek megtárgyalása után a szociális-egészségügyi bizottság egy taggal való kiegészítése szerepelt a testület faladati közt. Ennek eldöntéséhez zárt ülést rendelt el Mezőfi Zoltán polgármester. Döntésük szerint a bizottság tagjai közé fog tartozni az elkövetkezendőkben Kotroczóné Somosi Éva.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-