HANGADÓ
2006. NOVEMBER 

Térségi szakmai nap az óvodában

A Rétsági Napközi Otthonos Óvoda a Nógrád Megyei Közoktatási Közalapítvány támogatásával Szakmai Rendezvényt szervezett, melyre meghívta a térség érdeklődő óvodapedagógusait. A rendezvény témaköre: „A népi dalos gyermekjátékok szerepe, jelentősége az óvoda tevékenységrendszerében, a gyermekek mindennapi életében.” Célja a jeles napokhoz, évszakokhoz kapcsolódó ünnepkörök szokásainak, hagyományainak, játékos bemutatása, közkinccsé tétele. Az óvodás életkornak megfelelő dalokkal, mondókákkal értékek közvetítésével a gyermekek képességeinek, készségeinek fejlesztése a népi dalos játék nyújtotta örömök felfedeztetésével. A szakmai rendezvényt Kozák Katalin a Lajtorja Néptánciskola táncpedagógusa vezette.
     A rendezvényt megnyitó köszöntőjében Sztruhár Jánosné, a rétsági óvoda vezetője elmondta, hogy a néphagyomány gyöngyszemeinek tudatosítása mára feladatunkká vált, pedagógiai feladattá. A hagyományos kultúra egyes elemeit felhasználhatjuk a gyermekek nevelése-fejlesztése terén. Erős motiváló ereje van a népi játékoknak, bölcsődaloknak, ringatóknak, amit az óvodai élet egész rendszerében eredményesen felhasználhatunk a nevelés folyamatában. Az óvodáskorú, beszélni tudó, játszani szerető gyermekek nem nélkülözhetik a mondókákat, népi játékokat, dalokat, rigmusokat. Az egyszerű dallamos mondatocskáktól a nagyobb terjedelmű dalokig, mondókákig a summázó rigmusokon, nyúlfarknyi dalokon keresztül juttatjuk el a gyermekeket, miközben fejlődik együttműködése, megtanul társaihoz alkalmazkodni, együtt mozogni, nem zavarják egymást tánc közben, alakulnak metakommunikációs jelzéseik.
     Kozák Katalin igazán látványos, szakmailag jól felépített órát tartott ezen a napon. Élményt jelentett a résztvevő gyermeknek, a városunkba érkező óvodapedagógusnak egyaránt. Az apróságok a program végén meglepetésként még táncba is hívták a vendégeket, így vált a rendezvény igazi mulatsággá.

 
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-