HANGADÓ
2006. SZEPTEMBER 

Nyugdíjasaink Nógrád Megye hírességeinek nyomában

A Hunyadi János Nyugállományúak Klubjának vezetősége jól csinálta az éves programtervét amikor nem messzire tekingetett, hanem körül nézett és tájékozódott arról, hogy hol éltek és kik voltak Nógrád Megye Híres, nevezetes egyéniségei: -írók, költők és katonák.
     Mindezen gondolatok jegyében szervezte meg a vezetés a balassagyarmati Palóc Múzeum, a csesztvei Madách Kúria, Mohorán Tolnay Klári Emlékház, a szécsényi múzeum és a Rákóczi Ferenc által vezetett országgyűlés helyének megtekintését.
     A balassagyarmati Palóc Múzeum nevezetessége volt, a palóc világ, az egyszerű emberek mindennapi és ünnepi tevékenységének:- az aratástól a lakodalomig történő emberi nagyságban való megjelenítése.
     A szécsényi múzeum jelenleg átalakítás alatt áll, de a berendezett helyiségek hűen tükrözték a történelmi nagyjainkat, a romhányi ütközet makett változatát és nem kell ahhoz katonának lenni, hogy az ütközetben ki volt a győztes.
     A szécsényi vár mellett az országgyűlés helye korhűen be volt rendezve, az egyik terembe az elhelyezkedés maketten is ábrázolva volt.
     A legszebb helyen a természet szépségeit is figyelembe véve a csesztvei Madách Kúria volt. Az épület korhű ábrázolása volt az 1800-as évek építészeti stílusának. A történetekből arra lehet következtetni, hogy Madách Imre nem csak Alsósztregován, hanem Csesztvén is írta az Ember tragédiáját.
     A múzeumi képek és színek saját kézírással mulatták a nagy művet.
     Madách párhuzamot látott a világ, az emberiség fejlődése és hanyatlása között. Irodalmunk legnehezebben értelmezhető alkotásai közé tartozik, de ha valaki megértette, egy életre nem felejti el.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-