HANGADÓ
2006. MÁJUS 

Megújul a templomunk

Rétság város nemigen bővelkedik műemlék jellegű épületekben. Éppen ezért irányul nagyobb figyelem arra, hogy szép rétsági templom kívül-belül megújul. Drajkó Vilmosnét, az egyházközség pénztárosát faggattuk a részletekről.
     - A templom ezt megelőzően Dobozi István atya idejében, 1966-ben került felújításra a rétsági templom. Akkor kapta a jelenlegi – ma is látható - külső vakolatot. Az óraszerkezet 1908-ban került a helyére, a torony és a sisakszerkezet a kereszttel és a gömbbel, száztíz évvel ezelőtt került felhelyezésre. Mára már az időjárás viszontagságai következtében halaszthatatlanná vált a teljes toronysisak cseréje és a főhajó is új zsindelyfedést kap. Új kereszt és új gömb is készül a torony csúcsára. A tető és toronysisak szerkezeténél kezdődik a felújítás, de szeretnénk megoldani a csapadékvíz elvezetését és a külső és belső vakolást is megoldani.
      - Vannak-e támogatók ehhez a nagy munkához?
      - Vannak, s nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy összefogott a város lakossága. Egymillió forintot szavazott meg az önkormányzat képviselő-testülete, s az összeg már átutalásra is került. A váci egyházmegyei hatóságtól, Dr. Beer Miklós püspök úr engedélyével kétmillió forintot kapott az egyházközség és a hívek adományai is folyamatosan gyülekeznek az egyházközségnek az Érsekvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett számlájára.
     - Rendelkezésre áll ily módon az egész szükséges összeg?
     - Sajnos nem. Nagyon nagy szükség volna további adományokra, hiszen csak a fgele olyan összeg áll rendelkezésre, amit a nagyobb támogatókon felül az egyházközség tudott felmutatni. Tisztelettel  és szeretettel várunk tehát minden további segítő szándékot.
     - Felújításra kerül az óraszerkezet is?
     - Nagy örömünkre Vályi Huba, bánki órás mester, tanár úr vállalta a csapatával a toronyóra szerkezetének felújítását is, nagyon reméljük, hogy – bárki feltekint a templomunk tornyára – hamarosan megláthatja a pontos időt.


www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-