HANGADÓ
2006. ÁPRILIS 

Az Örökség Napja

 
A Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére egy az egész országot behálózó programsorozat indult. Minden megyéből egy település részesül ebben a programban, Nógrád megyében Rétságot érte ez a szerencse. A program lényegéről Nick Ferencet, az alapítvány elnökét kérdeztük.
     - Ma olyan világot élünk, amikor egyszerre kell magyarnak és európainak lenni. Nem csak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is. Ma az Örökség Napja keretében a hazaszeretetre nevelésnek egy új módszerét mutattuk be Rétságon. Remélem, hogy ez a mai program az első, de korántsem az utolsó Rétságon eseménye lesz ennek a sorozatnak. 
     - Milyen programokra került sor a nap folyamán?
     - Szilágyi Tivadar professzor úr egy internetes honlapra hívta fel a figyelmet, mely a „Kézfogás a honért” nevet viseli. Ez a honlap a világ bármely táján éppúgy elérhető, s tartalmazza a hadtörténet és az általános történelem legfőbb ismereteit. Ezt követően egy-egy nagyobb programból tartottunk a gyerekek számára bemutatót. Ízelítőt azokból a lehetőségekből, amelyekkel más alkalmakkor részletesebben is találkozhatnak. Az irodalmi programot Németh Sándor vers- és prózamondó tartotta, az alkotó Rosengard Béla most önmaga tartott a gyerekeknek szakavatott tárlatvezetést, Dr. Szanati József nyugállományú ezredes úr – második világháborús kerékpáros katona – élményeiről mesélt. Az iskola udvarán pedig TOTO-val és kézigránátdobással vártuk a fiatalokat.
     A sokszínű programra ez alkalommal az általános iskola 7-8. osztályos tanulói kaptak meghívást. A kapcsolat révén további programok várhatók Rétságra. Reméljük, hogy mindez a gyermekeink épülésére szolgál.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-