HANGADÓ
2006. ÁPRILIS 

Uniós Esték Rétságon
Vendég Kolláth György alkotmányjogász

Az ismert televíziós személyiség, a szakértő alkotmányjogász Dr. Kolláth György volt az "Uniós Esték Rétságon"  című sorozat következő vendége.
     A konzultáció, a tanácskozás már a rendező Művelődési Központ aulájában elkezdődött, mivel a vendég valamivel a tervezett kezdési időpont előtt érkezett. Közvetlen ember lévén rövidesen elindult a szó az asztaltársaság körében. Akár ott is folytatódhatott volna az est, de a szomszédos teremben - amelyben éppen Rosengard Béla képzőművész kiállítása volt látható - jobb feltételek voltak a tanácskozáshoz.
     Dr. Katona Ernő  köszöntötte a jelenlévőket, és rövid felvezetőjében a közelgő választásokhoz kapcsolódva kifejtette véleményét, hogy minden választópolgár kötelessége véleményt nyilvánítani. Kolláth György a tőle megszokott határozottsággal és bőséges  humorral fűszerezett előadásában erről, az alkotmányos berendezkedésről, választási rendszerünk lényegéről és a választási rendszer átalakításának lehetőségéről beszélt. Ő is többször hangsúlyozta az egyes ember felelősségét abban, hogy milyen parlamentje lesz az országnak, hiszen mindenki ily módon tud részese leni a döntésnek, amit az urnák lezárása után - jogállamban - az ellenfél is elfogad, és a közös fejlődés érdekében dolgozik.
     Az előadás után bőven volt lehetősége a jelenlévőknek kérdezni. Számtalan érdekes és hasznos felvetés hangzott el, melyre a vendég olymódon adott szakszerű választ, hogy az a közvetlen napi politikától elemelkedve is érvényes és megfontolandó minden jelenlévő számára. Egy kérdés során a vendég állásfoglalását kérték a hallgatók köréből, hogy törvényes-e az a megoldás, miszerint a képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatában úgy határozott, hogy csak abban az esetben kaphat szót az ülésen jelenlévő - nem képviselő - állampolgár, ha azt a testület előzetesen megszavazza. Annak idején ez nagy vitát váltott ki, és felelős emberek is alkotmányellenességről, más jogok sérelméről beszéltek, amikor a képviselők a jogsértő és méltatlan helyzetet megszünették. Az alkotmányjogász határozott állásfoglalása szerint helyes volt a döntés. Az állampolgárok a képviselőik útján mondhatják el véleményüket, vagy írásban jelezhetik azt a testület felé. Más ügyekben forduljanak a hivatalhoz. Mint mondta, ha a vendégeknek ilyet megengedne egy polgármester, cirkusz lenne a tetületi ülésből, ez pedig jogszerűtlen és elfogadhatatlan. Egyértelműen kijelentette: az ülések nyilvánosak, de megengedhetetlen, hogy a "karzaton"  tapssal, fütyüléssel vagy bármi módon véleményt nyilvánítsanak. A testületi munka csak kiadott napirenddel és előkészített témákkal érheti el célját.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-