HANGADÓ
2006. ÁPRILIS 

Kitüntetések a szabadságharc évfordulóján

Hagyományosan a március 15-i ünnepség alkalmával adományozza a város képviselő-testülete a Pro Urbe helyi kitüntetéseket, a város fejlődése érdekében kiemelkedő tevékenységű személyeknek, illetve közösségeknek. Ebben az esztendőben itt került átadásra a Vállalkozók a Városért elismerés is. 
     Mocsári Gergely az önkormányzat Településfejlesztési Bizottságának elnöke ismertette az önkormányzat döntését, és méltatta a díjazott vállalkozókat. Az elismerő címben részesültek, Bérci László, Bulejsza Ferenc, az Árgus Szem Kft, a Sasiker Kft, és a Rét-Gáz BT. Ezt követően a Pro Urbe kitüntető címek ezévi díjazottjait Dr. Szájbely Ernő, az önkormányzat Művelődési Egészségügyi Oktatási és Sport Bizottságának elnöke méltatta. A kitüntetésben 2006-ban Dr. Bódi István, a Rétsági Polgárőr Egyesület, és az Árpád Íjász Egylet részesült.


Bérci László helyi dinasztia leszármazottja, tősgyökeres rétsági lakos. Ötven éve dolgozik, mint férfifodrász a szakmájában. Ízig-vérig közösségi ember. Több évtizede vezetőségi tagja a Horgászegyesületnek, valamint az Ipartestületek Országos Szövetsége körzeti vezetőségének. Köztiszteletben álló, a városi lakosság döntő többségének bizalmát élvező személyiség. A lehetőségekhez mérten rendszeresen támogatta és segítette a sportéletet, mind szellemileg mind anyagilag. Hasonlóan támogatta a különböző szinten szervezett és rendezett kulturális eseményeket. Támogatására és szakmai hozzáértésére a jövőben is számítunk.
Bulejsza Ferenc tősgyökeres rétsági lakos. 1981 óta folytat vállalkozói tevékenységet bútorkereskedési, lakberendezési és szállítási területen. Egyszerűségével, szorgalmával, szerénységével kivívta a lakosság megbecsülését és tiszteletét. Anyagi lehetőségéhez mérten rendszeresen támogatta és segítette a helyi közélet kulturális és sportrendezvényeit. Felajánlásaival rendszeresen támogatta a városi gyermekintézményeket és azok rendezvényeit. Támogatására a jövőben is számítunk.
A SASI-KER Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1992-ben alakult, amely az alakulástól jelentős fejlődésen ment keresztül. Jelenleg 8 főt foglalkoztató kereskedelmi szolgáltató egység, amely jól szolgálja a város lakosságának igényeit. A Kft. üzletvezetője Murányi Ilona, a város életének sokoldalú segítője. Az általa kezdeményezett akciók, rendezvények a köz érdekeit szolgálják. A kereskedelmi és szolgáltató szervezet rendszeres támogatója a művelődési központ városi rendezvényeinek, a városi sportegyesületeknek, valamint a tűzoltó egyesületnek. Adományok gyűjtésével, felajánlásaival számos esetben gazdagította a rendezvények színvonalát. Segítségével a programok kínálata jelentősen gazdagodott. Sokoldalúságát jellemzi, hogy rendszeresen tudósít a sajtó számára a rétsági eseményekről.

Az ÁRGUS-SZEM Kft. 1996-ban alakult meg rétsági bejegyzéssel. A Kft. által foglalkoztatott létszám 80-120 fő. Az őrző-védő, takarítási és egyéb szolgáltatásainak döntő többségét Rétságon, illetve Rétság térségében látja el. A Kft. jó kapcsolatokat tart fenn az önkormányzattal, az ipari-kereskedelmi intézményekkel, a sportegyesületekkel és civil szervezetekkel. Működése óta adományokkal rendszeresen támogatja a különböző sportegyesületeket, iskolai, óvodai rendezvényeket.
A Kft. folyamatosan támogatja az önkormányzat egészségügyi alapítványát. Adományaival jelentősen hozzájárult a városi művelődési központ által szervezett kulturális rendezvények eredményesebb, színvonalasabb lebonyolításához. Támogatásukra a jövőben is számítunk.
A Rét-Gáz Bt., személy szerint Medgyesi Péter vállalkozó az elmúlt évek során igen sokszor vállalt intézményeinknél karbantartási, felújítási munkákat, melyeket mindig jó minőségben végzett el. Több alkalommal is ünnepnapon, munkaszüneti napon, az éjszakai, késő esti órákban is segített intézményünknek a víz, gáz és fűtésrendszer megjavításával, hogy működésünk zavartalan legyen. Többször adott jelentős árengedményt, ezzel is segítve a szűkre szabott költségvetésből gazdálkodó intézményeket, az önkormányzatot.

Dr. Bódi István Erdélyben, közelebbről Szatmárnémetiben született. Édesapja nagy kézügyességgel és tehetséggel megáldott ember, foglalkozására nézve templomfestő volt, akitől mindhárom fia örökölte a művészetek szeretetét, a kézügyességét és emberi mentalitását egyaránt. Dr. Bódi István Szatmárnémetiben a Református Főgimnáziumban érettségizett, majd a Bólyai Egyetem biológia szakán szerzett tanári diplomát, végzés után itt dolgozott tovább tanársegédként. Amikor 1955-ben megszüntették a magyar egyetemet, a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemre iratkozik be és itt szerezte meg orvosi diplomáját 1960-ban. Körzeti orvosként dolgozott előbb Apa községben, majd Szatmárnémetiben. 1979-ben áttelepült a család Magyarországra, itt előbb hosszabb időt töltött Diósjenőn körzeti orvosként, majd ezután következett Rétság, ahol is kisebb megszakítással a mai napig a 2-es számú Háziorvosi Szolgálat háziorvosaként végzi elismert szakmai tevékenységét. Szakmai munkája mellett a közélet területén is több éves odaadó tevékenységet végzett, hiszen pl. 1995-től 2000-ig a helyi Vöröskereszt szervezet elnöke volt. Ezeken kívül olyan saját alkotású művészi fafaragásokkal és ezek kiállításával is megörvendeztette Rétság művészeteket szerező és értő közönségét, melyek nagy elismerést arattak e körökben. Szintén volt szerencsénk megcsodálni szőttesekből, tányérokból és cserepekből álló gazdag gyűjteményét, melyet szintén bemutatott itt a Művelődési Központ kiállító termében. Ezt a sokoldalú szakmai, művészeti és közösségi tevékenységét ismeri el a Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Pro Urbe Emlékérem adományozásával.
A Rétsági Árpád Egylet jogelődje 1996-ban alakult meg bejegyzett egyesületként 18 fő alapító taggal. Jelenlegi taglétszámuk 94 fő. A korábban Árpád Sportlövő és Íjász Egylet névre hallgató egyesület igen jó kapcsolatot tart fenn a város intézményeivel, sportegyesületeivel, civil szervezeteivel és az önkormányzattal egyaránt. Igen elismert tevékenységet folytat a térségben, a megyében és országosan is, sőt az utóbbi években szlovák, olasz és német sportkapcsolatokat is kiépített és rendszeresen ápolja azokat. Hosszú évek óta rendszeresen részt vesz a különböző városi sport és kulturális rendezvényeken, ezeket anyagilag és sok munkával egyaránt támogatja, segíti szervezésüket, lebonyolításukat, nem beszélve azokról az egyedi, parádés és igen színvonalas íjász- és egyéb bemutatókról, amelyek méltán arattak nagy sikert nem csak nálunk, hanem sok más településen is. Nagy hangsúlyt fektet az Egylet a fiatalokkal való foglalkozásra is, így évek óta szervez az általános iskolások részére akadályversennyel egybekötött járőrversenyeket, továbbá nagyon jó kezdeményezésként szervezi és bonyolítja le az egyhetes „Történelmi Militari” nyári tábort, melyen szintén 40-50 iskoláskorú fiatal vehet részt. Ezen rendezvényeik nagyon jól szolgálják a fiatalok hazafias nevelését, egymás és a közösségi élet megbecsülését. Mindezek elismeréseképpen adományozza a Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Pro Urbe Emlékérmet e közösség számára.
A Rétsági Polgárőr Egyesület 1997-ben alakult meg Rétságon polgárőr munkacsoportként 20 fővel. Bejegyzett egyesületként 2003. márciusából működik. Szervezeti életére jellemző, hogy taglétszáma jelentősen megnövekedett, jelenleg már 47 főből áll, ez azt mutatja, hogy vonzereje van az egyesületi tagságnak. Ami külön örvendetes tény, hogy a tagság döntő többsége fiatal.
Az egyesület tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a település közbiztonságának fenntartásához, a bűnmegelőzéshez és a környezetünk védelméhez egyaránt. Jó a kapcsolata a helyi intézményekkel, sport és civil szervezetekkel és az önkormányzattal. Az egyesület tagsága tevékenységét önkéntesen, társadalmi munkában, ellenszolgáltatás nélkül, a közösségért végzi. A közbiztonsági feladatok ellátásán túl aktívan és eredményesen vesz részt a különböző városi sport és kulturális rendezvények sokszor egész napos biztosításában, felügyeletében, segít ezek megszervezésében, lebonyolításában. Szoros kapcsolatot tart fenn a szomszédos települések és a kistérség polgárőr szervezeteivel. Nagyon jó együttműködést valósít meg a Rétsági Rendőrkapitánysággal, valamint a Balassagyarmati Határőr Igazgatósággal, ezen együttműködés eredménye pl. közös éjszakai járőr- és figyelő szolgálatok ellátása, megszervezése.
Eddigi tevékenységük, hozzáállásuk biztosíték arra, hogy a városunk lakossága a jövőben is számíthat az egyesület tagjainak munkájára, segítségére.
Mindezek alapján adományozza a Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Pro Urbe Emlékérmet e közösség számára.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-